Ga naar de inhoud

Hoe speel je Cluedo? Speluitleg & Spelregels

 • 7 min read
 • door

Cluedo is een van de meest bekende en geliefde gezelschapsspellen ter wereld en dat heeft ook zo zijn redenen. Cluedo is niet moeilijk om te spelen en is toch ontzettend leuk. Omdat het gemakkelijk is om te leren, maar toch niet te simpel is om er volop van te kunnen genieten, is het een spel dat écht geschikt is voor alle leeftijden! Dankzij Cluedo leer je de detective te ontdekken die in jou verscholen zat. Je zult via allerlei aanwijzingen proberen de moordenaar te ontmaskeren, maar pas op dat iemand anders jou niet voor is!

Daarnaast is Cluedo één van de 5 meest gespeelde gezelschapsspellen van Nederland. Bekijk hier de volledige lijst!

Hoe speel je Cluedo?

Wanneer je nog nooit eerder Cluedo gespeeld hebt vraag je je misschien af: “hoe speel je Cluedo?“. Je zal al snel merken dat Cluedo spelen niet moeilijk is. Er hoort geen ingewikkelde speluitleg bij en je zult je hersenen ook niet pijnigen wanneer je deze speluitleg leest.

Cluedo speluitleg

Bij elk spel hoort er eerst een voorbereiding, een opzetting van het spel voor dat je aan het spel kunt beginnen.

1. De voorbereiding:

Bij Cluedo zal je als eerste het spelbord op de tafel leggen. Het spelbord bestaat uit 9 verschillende kamers. Vervolgens wordt er een personage aan iedere speler toegekend. De doos bevat ook nog kaarten met de personages, moordwapens en kamers erop. Die verdeel je in drie stapeltjes (soort bij soort) en schud je vervolgens grondig.

Het eerste wat je doet, is van elke stapel één kaart nemen en het in het bijgeleverd envelopje steken. Je hebt nu een moordenaar, een wapen én een kamer. Deze kaarten mogen door niemand anders gezien worden want dit zijn de oplossing waarnaar iedereen op zoek is.

Wanneer dit gedaan is, meng je de drie stapels kaarten door elkaar en deel je de kaarten gelijkmatig onder de spelers uit. Het enigste wat er nu nog rest, is het uitdelen van de blaadjes waar je je notities kan opschrijven en niet te vergeten: een pen! Wanneer je dit allemaal gedaan hebt, ben je klaar om het spel te beginnen.

Lees ook:  Hoe Speel je Domino? Speluitleg & Spelregels

2. Het spel verloop

Er is niet per se een vaste regel over wie er eerst mag beginnen. Je kan bijvoorbeeld de persoon die het hoogste gooit met de dobbelsteen eerst laten beginnen, maar dat hoeft niet. De bedoeling van Cluedo is dat je zo veel mogelijk aanwijzingen zal proberen te verzamelen zodat jij als eerste te weten zal komen wie de moordenaar is, met welk moordwapen hij of zij dit heeft gedaan en in welke kamer. Want als jij de eerste bent dan win je!

Tijdens je beurt gooi je met de dobbelsteen en verplaats je het aantal ogen aangegeven op de dobbelsteen (of minder als je eerder bij een kamer geraakt). Wanner je een kamer binnen gekomen bent mag je een vermoeden uitspreken. Je zegt dan bijvoorbeeld dat je denkt dat mevrouw Blauw van Draedt een moord gepleegd heeft met een kandelaar in de keuken.

clueode poppetjes

Je mag alles zelf kiezen, behalve de kamer. Wanneer je een vermoeden uitspreekt moet de beschuldigde kamer dus de kamer zijn waar je op dat moment instaat. Na het uitspreken van een vermoeden moet de speler links van je een kaart laten zien om zo te bewijzen dat het niet waar is (bijvoorbeeld een kaart van de keuken), wanneer deze geen kaart heeft van de door jouw opgenoemde verdachten, kamers of voorwerpen dan moet de volgende speler in de rij een kaart laten tonen en zo gaat het door tot iemand je iets kan tonen.

Wanneer de meeste kruisjes op je blad zijn aangevinkt of wanneer je gemerkt hebt dat niemand je een bepaalde kaart kan tonen, blijven er niet veel opties meer over. Heb je een sterk vermoeden over de uitkomst? Dan mag jij naar het midden van de kamer gaan om iemand te beschuldigen. Daarna mag je in de enveloppe kijken, maar let wel op: je mag dit maar één keer doen!

Lees ook:  10 Beste griezel en horror spellen voor halloween

Wat zijn de spelregels van Cluedo?

Wanneer je van plan bent om Cluedo te spelen is het ook belangrijk dat je de Cluedo spelregels goed kent. Want voor een zo goed mogelijk en plezierig mogelijk verloop van het spel, bestaan er nu eenmaal spelregels en dat is bij Cluedo niet anders! Spelregels zijn ook goed voor jou, want zo weet je wat je wel en niet mag doen, waardoor niemand je zomaar kan beschuldigen van vals spelen!

De Cluedo spelregels:

 • Je mag de pionnen over het hele speelbord bewegen, maar je mag ze niet diagonaal bewegen
 • Een pion moet niet bewegen, je pion mag zolang je wil in een kamer staan
 • Je kan enkel kamers betreden via de deuren of geheime kamers. De geheime kamers kunnen gebruikt worden om in één zet van de ene kamer naar de andere te gaan, wanneer je zo’n kamer gebruikt mag je niet nog eens met de dobbelstenen gooien
 • Er mogen geen twee pionnen op één vakje staan en je mag ook geen vakje passeren waar al een pion opstaat. De hoeveelheid wapens en pionnen die in een kamer mogen staan zijn onbeperkt
 • Wanneer je net een kamer binnengekomen bent, mag je deze kamer niet dezelfde beurt nog verlaten
 • Je mag altijd minder zetten doen dan het aantal ogen dat je op je dobbelsteen gegooid hebt
 • Wanneer je pionnen en wapens verplaatst hebt bij een vermoeden van de dader, dan kunnen deze niet op hun oorspronkelijke plaats worden teruggezet. Je moet dan verder gaan vanaf je nieuwe plaats
Lees ook:  Hoe speel je Trivial Pursuit? Speluitleg & Spelregels

Cluedo tips

Cleudo is een spel van deductie. Het is dus van cruciaal belang dat jij probeert te achterhalen wat de andere spelers weten.

De beste manier om dit te doen is om van elke vermoeden (dus elke keer dat een speler om een kaart gevraagd wordt) hier een notitie van te maken. Dit kan je op de volgende manier het makkelijkste doen:

 1. Stel, David krijgt de hierboven gestelde vraag (mevrouw Blauw van Draedt een moord gepleegd heeft met een kandelaar in de keuken), schrijf dit vermoeden op
 2. David laat nu een kaart zien aan de speler die de vraag stelt, of niet
 3. Als David inderdaad een kaart laat zien, noteer jij op je notitieblokje een D (van David) en een 1. Dus D1. Als David niks laat zien noteer jij een DX.
 4. Als je al één kaart van David weet (dus er staat al D1) op je blaadje, noteer dan D2.
 5. Nu heb je een overzicht van alle uitgesproken vermoeden + hoeveel kaarten die persoon heeft laten zien
 6. Zet de uitkomsten een een kruistabel en je weet wie de dader is, welk wapen het moordwapen is en in welke kamer het gebeurd is
 7. Succes!

Cluedo varianten

Cluedo is door de jaren heen vaak opnieuw verschenen en in een nieuw jasje gestoken. Zelf vind ik de Cluedo Game of Thrones versie het leukste, maar ook het Cluedo Reisspel hebben wij vaak bij ons! Dit zijn zeker aanraders voor mensen die fan zijn van het origineel.