Ga naar de inhoud

Hoe speel je Qwinto? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Ga slim met getallen om tijdens een spelletje Qwinto!

Qwinto is de opvolger van het bekende dobbelspel Qwixx (lees hier onze Qwixx review). Deze nieuwe variant vereist iets meer tactisch denkwerk, al moet je natuurlijk ook wel wat geluk hebben.

De Qwinto spelregels zijn eenvoudig, waardoor het spel geschikt is voor spelers vanaf 8 jaar! Maar hoe speel je Qwinto nu?

De voorbereiding

Voor een spelletje Qwinto heb je niet veel nodig. Elke speler moet een scoreformulier voor zich op tafel leggen. Verder moet elke deelnemer ook een potlood hebben om de scores te noteren. Tenslotte worden de drie dobbelstenen in het midden van de tafel gelegd en het spel kan beginnen!

Doel van het spel

Bij Qwinto gaat het erom getallen op de juiste plek op je scoreblad te noteren. Na elke worp met 1, 2 of 3 dobbelstenen kan je de som in één van de lege vakjes noteren. Zowel een volle rij als een volle kolom zal je punten opleveren. Een rij hoeft niet per se vol te staan om te scoren, al krijg je natuurlijk minder punten voor een onvoltooide rij.

Verder moet je goed oppassen voor minpunten. Een slechte worp waar je niets mee kan, zal je 5 minpunten opleveren. Deze moet je aan het einde van het spel van je totaal aftrekken.

Qwinto speluitleg

Op elk scoreformulier vind je drie gekleurde rijen bestaande uit cirkels en vijfhoeken. De kleuren die op het scoreformulier gebruikt worden, oranje geel en paars, zijn gelijk aan de kleuren van de dobbelstenen. Naast drie rijen worden er ook vijf verticale kolommen op het scoreblad gevormd. In elke kolom zal je telkens één vijfhoek tegenkomen.

Lees ook:  Hoe speel je Vlotte Geesten? Speluitleg & Spelregels

De startspeler bepaal je zelf. De actieve speler, diegene die met de dobbelstenen zal werpen, bepaalt zelf met hoeveel dobbelstenen hij zal spelen. Je mag met drie dobbelstenen werpen, maar je kan evengoed voor twee of slechts één dobbelsteen kiezen.

Elke speler mag het resultaat van de worp in één van de velden op het scoreblad invullen. Gooi je bijvoorbeeld met 3 dobbelstenen en de gele rolt naar 3 ogen, de paarse duidt 2 ogen aan en de oranje dobbelsteen heeft 6 ogen, dan is het resultaat 11. Dit is dan ook het getal dat je op het scoreformulier zal invullen.

Je mag zelf kiezen in welke rij je dit getal plaatst. De enige voorwaarde is dat de rij dezelfde kleur heeft als één van de gebruikte dobbelstenen. Enkel de actieve speler is verplicht het getal in te vullen, de andere spelers zijn hier vrij in.

Kan de actieve speler het nummer niet gebruiken, dan moet hij een mislukte worp aanduiden.

Elke speler probeert elke rij zo snel mogelijk te voltooien. De getallen moeten niet in een bepaalde volgorde ingevuld worden, maar je moet wel rekening houden met twee belangrijke regels. De getallen in de rijen moet van links naar rechts oplopend zijn en elk cijfer mag slechts één keer in elke rij en in elke kolom voorkomen.

Tussentijdse gaten kunnen in de loop van het spel ingevuld worden.

Vul je per ongeluk een cijfer in dat al in dezelfde rij of kolom staat, dan kan je dit aanpassen als je zelf nog steeds aan de beurt bent. Wordt dit pas later opgemerkt, als je beurt al voorbij is, dan moet je het getal doorstrepen en mag je dit vakje niet meer gebruiken. Je zal de rij dus niet meer kunnen afmaken. De punten voor dit vakje tellen ook niet mee.

Lees ook:  Hoe speel je Coup? Speluitleg & Spelregels

Einde van het spel

Het spel is afgelopen als een speler twee volledige rijen heeft ingevuld of zijn vierde mislukte worp heeft aangeduid.

Dan ga je je punten tellen. Je begint altijd met het tellen van de rijen. In een onvoltooide rij krijg je 1 punt per veld. Bij een voltooide rij mag je de waarde van het laatste veld aan je eindtotaal toevoegen.

Vervolgens tel je de kolommen. Voor elke voltooide kolom mag je de waarde van het bonusveld, de vijfhoek, bij het totaal optellen.

Mislukte worpen betekenen 5 strafpunten die van het totaal afgetrokken moeten worden.

De speler met het hoogst aantal punten is de winnaar.

Qwinto is een eenvoudig en heel spannend spel. Je hoeft niet op je beurt te wachten, elke ronde kan tellen. Iedere speler is dus constant bezig en moet steeds alert zijn!

Hoe vaker je het spel speelt, hoe slimmer je met de vakjes zal omgaan. Ook de vijfhoekjes, die je extra punten kunnen opleveren, zal je steeds beter invullen. Qwinto is een boeiend en verslavend spel dat je zeker meerdere keren na elkaar zal willen spelen!