Ga naar de inhoud

Hoe speel je Wie is het? Speluitleg & Spelregels

  • 3 min read
  • door

Je zit aan tafel met het spel voor je, maar nu? Hoe speel je wie is het? Daarover hieronder kort een uitleg.

Wie is het speluitleg?

Eigenlijk is Wie is het een heel simpel spelletje. Je hebt een stapel kaarten waarop allemaal gezichten staan van mensen met de naam erbij. Op deze kaarten staan zowel mannen, als vrouwen met bijzondere karakteristieken. Sommigen dragen een bril, anderen zijn kaal, dragen een hoed enzovoort.

Anderzijds hebben jij en je tegenstander elk een bord met daarop naamplaatjes die je naar beneden kan klappen. Op deze naambordjes staan alle personen opgesomd die op deze kaartjes staan. Deze staan allemaal op een rijtje. Jij en je tegenstander trekken elk een kaartje. Het is de bedoeling dat je je kaartje niet laat zien aan de andere persoon, want deze persoon moet immers raden welke persoon jij getrokken hebt en omgekeerd (oftewel, wie is het die jij in de hand hebt).

Hoe moet hij of zij dit doen?

Om te starten beslis je wie mag starten met het spel. Dit kan bijvoorbeeld door gewoon onderling af te spreken, door een cijfer te raden, door kop of munt te spelen enz… Het maakt eigenlijk niet uit, zolang er maar iemand start bij het spel.

Wat moet deze persoon dan doen? Hij of zij moet vragen stellen over de te raden persoon, het kaartje dat jij hebt getrokken. Hij of zij moet immers raden welke persoon er op jouw kaartje staat. De vragen die jij en je tegenstander mogen stellen mogen over vanalles gaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn: is het een man?

Lees ook:  Hoe speel je 30 seconds? Speluitleg & Spelregels

Wanneer het antwoord ja is, dan mogen de kaartjes op je inklapbaar bord met foto’s van vrouwen allemaal weg, want het gaat bij jou om een man. Is het antwoord nee, dan mogen alle kaartjes met de foto’s van de mannen weg. Hetzelfde principe geldt eigenlijk voor andere vragen.

Deze vragen kunnen bijvoorbeeld zijn: is ze kaal? Heeft hij een snor? Draagt hij een hoed? Het is steeds de bedoeling om zo verstandig mogelijke vragen te stellen waardoor je veel andere kaartjes kan uitsluiten, want het is natuurlijk uiteindelijk wel de bedoeling dat je zo snel mogelijk kan raden welk kaartje of welke persoon beter, de andere persoon heeft getrokken.

Wie dit als eerste juist kan raden, heeft het spel gewonnen. Je mag natuurlijk ook gewoon een gokje wagen door een naam te gokken die de andere zou kunnen hebben. Dit is misschien niet het meest verstandige wanneer je nog alle kaartjes hebt openstaan, omdat er maar een kleine kans is dat je het juist zou hebben.

Wat je bijvoorbeeld wel kan doen, is inderdaad gaan gokken wanneer je zou merken dat je tegenstander bijvoorbeeld nog kan kiezen tussen 2 of 3 personen. Dan is de kans immers kleiner dat je nog zal winnen. Dan kan je er bijvoorbeeld wel voor kiezen om een gokje te wagen.