Ga naar de inhoud

Hoe Speel je Ezelen? Speluitleg & Spelregels

 • 4 min read
 • door

Ezelen is een zeer eenvoudig en amuserend kaartspel dat meestal wordt gespeeld met drie tot zes personen. Je zou het spel eventueel ook met meer dan zes spelers kunnen spelen. Per extra speler heb je een extra setje kaarten nodig.

Zo’n setje bestaat uit vier kaarten. Het is niet mogelijk om het spel met minder dan drie personen te spelen. Het spel bestaat uit verschillende rondes.

In onderstaande tekst wordt uitgelegd hoe het spel in zijn werk gaat.

Het doel van het spel

Het doel van het spel ezelen is het per ronde zo snel mogelijk verkrijgen van vier dezelfde kaarten, ook wel een set, in je handen. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om zo min mogelijk rondes te verliezen, zodat je niet de uiteindelijke verliezer bent.

De uitleg over hoe dit doel bereikt kan worden, volgt hieronder.

Ezelen speluitleg

Voor het spel heb je setjes van vier kaarten nodig. Voor elke speler die meedoet, is er een setje kaarten nodig. Zo’n setje bestaat bijvoorbeeld uit vier V’s van verschillende symbolen.

Wanneer er genoeg setjes van kaarten zijn verzameld, schud je deze door elkaar. Na het schudden geef je elke speler vier willekeurige kaarten, uiteraard zonder deze te bekijken.

Als iedereen vier kaarten in zijn handen heeft, mag iedere speler zijn eigen kaarten bekijken en beslis je welk setje je wil gaan sparen. Iedere speler schuift nu steeds tegelijkertijd over tafel een kaart op de kop door aan de speler naast zich.

Zodra je een setje compleet hebt, geef je dit aan met een van tevoren afgesproken signaal. Voorbeelden van zulke signalen zijn: een duim op de tafel leggen, een vinger op de neus zetten of je elleboog op de tafel leggen.

Lees ook:  Het Verboden Eiland review - Kunnen jullie ontsnappen?

De speler die het afgesproken signaal als laatst nadoet, krijgt de eerste letter van het woord ezel. Na iedere keer dat een speler een setje compleet heeft en een persoon een letter heeft gekregen, worden de kaarten weer opnieuw geschud en begint een nieuwe ronde.

Je speelt steeds nieuwe rondes, tot een speler zo vaak heeft verloren dat hij of zij het woord ‘ezel’ heeft (oftewel 4 keer vereloren om alle letters e-z-e-l te krijgen, dit hoeft dus niet achter elkaar te gebeuren, andere spelers kunnen ondertussen ook letters verzamelen).

Om te onthouden wie welke letter heeft, kun je dit opschrijven op een papiertje. Er bestaan ook speciale kaarten voor ezelen, waarbij je setjes van vier dezelfde dieren moet sparen.

Ezelen spelregels en extra tips

Hier volgen nog een paar standaard spelregels en tips om het ezelen nog plezieriger te maken!

 • Het is niet toegestaan om kaarten van andere spelers te bekijken
 • Voor een nieuw ronde is het altijd nodig om de kaarten opnieuw te schudden
 • Als je het spel langer wil spelen kun je er uiteraard voor kiezen om een ander woord te gebruiken dan ‘ezel’
 • Tijdens het geven van het signaal wanneer je een setje compleet hebt, kun je het beste erg stil zijn, zodat je medespelers het signaal pas laat doorhebben
 • Het spel is leuker als het met meer personen wordt gespeeld
 • Hoe hoger het tempo van het doorschuiven van de kaarten ligt, des te leuker het spel is. Als een speler het tempo niet kan bijhouden, kun je er voor kiezen om hem of haar een waarschuwing te geven. Na twee waarschuwingen verliest deze speler de ronde
 • Verzin eventueel van te voren een opdracht voor degene die verliest
 • Om het ezelen moeilijker te maken, kun je er ook voor kiezen om expres een incomplete set in het spel te doen. Zo kan het zijn dat je spaart voor niks. Zorg er uiteraard wel voor dat niemand weet welke set incompleet is. Dit doe je bijvoorbeeld om blind een kaart uit het spel te trekken.
 • Soms is het lastig te zien wie als laatste was met het signaal. Om er zeker van te zien wie als laatste was, is het handig om een soort scheidsrechter te hebben die niet mee speelt en hier op let.
Lees ook:  Hoe Speel je Backgammon? Speluitleg & Spelregels

Hopelijk begrijp je het spel ezelen na het lezen van deze instructies en heb je wat aan de tips die hierboven staan vermeld. Als je gewoon begint met het spelen van het spel zal alles snel duidelijk worden en op zijn plaats vallen. Veel speelplezier!