Ga naar de inhoud

Hoe speel je Jaipur? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Jaipur is een compact en leuk tweepersoonsspel dat geschikt is voor kinderen vanaf 10 jaar. De Jaipur spelregels zijn kort en krachtig, waardoor je er meteen aan kan beginnen!

Doel van het spel

De persoonlijke handelaar van Maharadja worden. Daar draait het bij dit spel om. Je kan alleen als handelaar verkozen worden als je rijker dan je tegenstander bent.

Geld kan je verdienen door goederen te verzamelen, in te ruilen en te verkopen. Voor elke goede deal krijg je dan ook een beloning. Bovendien beschik je over kamelen die je kan gebruiken als ruilmiddel om meerdere goederen van de markt te verkrijgen.

Voorbereiding van het spel

Het spel bestaat uit fiches en twee soorten kaarten: kamelenkaarten en kaarten van zes verschillende handelsgoederen: diamant, goud, zilver, stof specerijen en lederen.

Eerst en vooral leg je drie kamelenkaarten in het midden, de zogenaamde marktplaats. De overige kaarten schud je goed door elkaar en je geeft iedere speler vijf kaarten om mee te beginnen.

De resterende kaarten worden op een gesloten trekstapel geplaatst. Vanuit deze trekstapel neem je vervolgens twee kaarten om de marktplaats aan te vullen. Er moeten namelijk steeds vijf kaarten in het midden liggen.

De fiches sorteer je tenslotte per goederensoort. De fiches worden op een stapel geplaatst waarbij de waarde van de fiches van hoog naar laag gaat. De fiche met de hoogste waarde ligt dus steeds boven op de stapel.

Lees ook:  Hoe Speel je Meppen? Speluitleg & Spelregels

De bonusfiches schud je goed door elkaar en leg je op drie stapels. De waarde van deze bonusfiches blijft nog even geheim.

De kameelfiche en de zegels van uitmuntendheid leg je apart.

Jaipur speluitleg

Elke speler begint dus met vijf kaarten in zijn handen. Tijdens elke speelbeurt kan je kaarten pakken of kaarten verkopen. Je mag wel nooit meer dan zeven kaarten in je handen hebben.

Kies je ervoor om kaarten te pakken, heb je drie mogelijkheden. Ten eerste kan je meerdere kaarten van de markt pakken en ze inruilen voor je eigen kaarten. De kaarten die je pakt, mogen van dezelfde of van verschillende goederen zijn. Kamelenkaarten mag je in dit geval niet nemen. De markt vul je aan met kaarten uit je eigen hand, dit mogen zowel goederen- als kamelenkaarten zijn.

Je kan er ook voor kiezen één enkele goederenkaart nemen. De marktplaats vul je daarna bij met een kaart uit de trekstapel.

Verder kan je kamelenkaarten nemen. In dit geval neem je alle kamelen die zich op de marktplaats bevinden en vervang je deze door kaarten uit de trekstapel. De kamelenkaarten moet je steeds open voor je leggen.

Het gaat er natuurlijk om dat je zoveel mogelijk kaarten verkoopt. Tijdens het spel is het dan ook de bedoeling dat je kaarten van bepaalde goederentypes verzamelt.

Heb je een aantal kaarten van een goederentype, dan kan je deze verkopen. Je krijgt hier goederenfiches voor in de plaats.

De speler die als eerste kaarten van bepaalde goederen verkoopt, zal de puntenfiches met de hoogste waarde ontvangen. Snel zijn is dus de boodschap!

Lees ook:  Hoe Speel je Freecell? Speluitleg & Spelregels

Gaat het om een grote verkoop, vanaf 3 kaarten, dan krijg je ook nog eens een bonusfiche.

Winnaar van het spel

Elke ronde eindigt wanneer er drie goederentypes uitgeput zijn of als er niet meer voldoende kaarten op de trekstapel liggen.

Na elke ronde tel je de punten van je fiches bij elkaar op. De speler met de meeste kamelen krijgt de kamelenfiche toegewezen. Deze fiche is vijf punten waard. De rijkste speler zal een zegel van uitmuntendheid ontvangen.

Het spel eindigt als één van de spelers twee zegels van uitmuntendheid in zijn bezit heeft. Deze speler wordt tot winnaar en persoonlijke handelaar van Maharadja uitgeroepen.

Hoe speel je Jaipur: Handige tips

  • Denk je dat je tegenstander bezig is met het sparen van een bepaalde kleur? Probeer met één of twee kaarten je tegenstander te snel af te zijn en de fiches met de hoogste waarde voor zijn neus weg te kapen.
  • Heb je pech en trek je telkens kaarten van verschillende kleuren? Kies dan voor de kleur die je de meeste punten zullen opleveren.
  • Vergeet ook de kamelenkaarten niet op het juiste moment in te zetten, zodat je meerdere goederenkaarten in één keer kan nemen.

Jaipur is een leuk en strategisch spel waarbij je constant moet nadenken. Verkoop je je kaarten snel in ruil voor de goederenfiches met de hoogste waarde of ga je toch wat meer sparen om bonusfiches binnen te rijven? Deze keuze in combinatie met de tactische kamelenkaarten maken het spel verrassend leuk!