Ga naar de inhoud

Beste Bord- en Kaartspellen Onder 20 Euro – Echte klassiekers!

  • 8 min read
  • door

Veel geld uitgeven aan bordspellen is helemaal niet nodig. Zoals wij al eerder hebben laten zien in onze spelletjes voor nog 10 euro. Vandaag schroeven wij het budget iets op naar 20 euro, en dit geeft ons een hele hoop mooi, leuke en echt goede spelletjes om uit te kiezen. Lees dus snel verder!

Leukste spellen tot 20 euro

In de categorie tot 20 euro heb je gelukkig heel veel keuze uit echt goede spellen. Wij hebben hieronder een selectie gemaakt die voor elke type speler wat te bieden heeft.

Hou je meer van kaart of dobbelspellen? Geluksspelletjes of spelletjes met wat meer strategie? Ongeacht wat jij zoekt, in deze top 10 vind jij gegarandeerd een top spel voor nog geen 20 euro waar jullie je uren mee zullen vermaken!

10. Machi Koro

Machi Koro einde spel

Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: beginners

Machi Koro is een snel spel voor 2-4 spelers. Elke speler wil de stad op zijn eigen voorwaarden ontwikkelen om alle bezienswaardigheden in aanbouw sneller te voltooien dan zijn rivalen.

Op hun beurt gooit elke speler een of twee dobbelstenen. Als de som van de gegooide dobbelstenen overeenkomt met het aantal van een gebouw dat een speler bezit, krijgt hij het effect van dat gebouw; in sommige gevallen zullen de tegenstanders ook profiteren van je dobbelsteenworp (net zoals je van hun worpen kunt profiteren).

Dan kan een speler met geld een bezienswaardigheid of een nieuw gebouw bouwen, en zo de rijkdom van zijn stad bij toekomstige beurten vergroten. De eerste speler die al zijn bezienswaardigheden bouwt wint!

9. Machiavelli

machiavelli leukste bordspel onder 15 euro

Aantal spelers: 2-7
Speelduur: 60 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: gevorderde

In Machiavelli nemen spelers elke ronde een nieuwe rol op zich om personages te vertegenwoordigen die ze inhuren om hen te helpen goud te verwerven en gebouwen op te richten. Het spel eindigt aan het einde van de ronde waarin een speler zijn achtste gebouw neerzet. De spelers tellen dan hun punten, en de speler met de hoogste score wint.

De spelers beginnen met een aantal bouwkaarten in de hand; gebouwen zijn er in vijf kleuren, waarbij de paarse gebouwen meestal een speciale vaardigheid hebben en de andere gekleurde gebouwen een voordeel bieden als je bepaalde personages speelt. Aan het begin van elke ronde kiest elke speler in het geheim een van de acht personages.

Lees ook:  Hoe speel je Berenpark? Speluitleg en Spelregels

Elk personage heeft een speciale vaardigheid, en het nut van elk personage hangt af van je situatie, en die van je tegenstanders. De personages voeren dan hun acties uit in numerieke volgorde.

Lees hier ook onze review.

8. Clever

clever

Aantal spelers: 1-4
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: beginners

Kies je dobbelstenen zorgvuldig in Clever om ze in het juiste gekleurde gebied te krijgen, lastige combinaties te maken en zoveel mogelijk punten te verdienen. De dobbelstenen die je niet gebruikt zijn net zo belangrijk als de dobbelstenen die je wel gebruikt, want elke dobbelsteen die kleiner is dan de gekozen dobbelsteen kan door de andere spelers worden gebruikt, waardoor iedereen altijd in het spel blijft.

7. Codenames

Codenames

Aantal spelers: 2-8
Speelduur: 15 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: beginners

Codenames is een eenvoudig gezelschapsspel waarbij je puzzels moet oplossen.  Het spel is verdeeld in rood en blauw, elke kant heeft een teamleider, het doel van de teamleider is om hun team naar de eindoverwinning te leiden.

Aan het begin van het spel liggen er 25 kaarten op tafel met verschillende woorden. Elke kaart heeft een corresponderende positie, die verschillende kleuren vertegenwoordigt.

Alleen de teamleider kan de kleur van de kaart zien. De teamleider moet zijn teamleden de kaarten met de corresponderende kleur laten vinden, en alle kaarten van hun eigen kleur laten vinden om te winnen.

6. Oud Hollands Keezenspel

Aantal spelers: 2-12
Speelduur: 60 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: beginners

Oud Hollands Keezenspel is het gezelligste bord- én kaartspel van Holland! Keezen is een combinatie van pesten en Mens Erger Je Niet. De speelkaart die je opgooit, bepaalt wat je met je pion mag doen.

Zorg dat je je pionnen als eerste op de thuishonken hebt en probeer met pestkaarten te voorkomen dat je tegenspelers hetzelfde doel bereiken. Lukt het jou om als eerste al je pionnen op de juiste plaats te krijgen?

Lees ook:  Hoe speel je Great Western Trail? Speluitleg & Spelregels

5. Patchwork

Aantal spelers: 2
Speelduur: 15-30 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: beginners

Patchwork is een snel spel voor twee personen die veel ruimtelijk inzicht vereist. Beide spelers hebben een eigen ‘patch’ voor zich waarop zij gaandeweg verschillende lappen borduren. Het doel van het spel is om een zo compleet/vol/mooi mogelijke patch te maken om zodoende de meeste punten te verzamelen.

Patchwork leert je strategisch te denken op een redelijk simpele wijze. Daarnaast helpt het bij de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht! Top keuze zou ik zeggen. Lees voor meer informatie onze uitgebruide review of speluitleg.

4. Guillotine

Guillotine

Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: beginners

De Franse Revolutie is onder meer beroemd vanwege het gebruik van de guillotine om edelen ter dood te brengen, en dit is het macabere onderwerp van dit luchtige kaartspel.

Als beulen die aan de massa’s toegeven, proberen de spelers de minst populaire edelen te onthoofden. Elke dag worden de edelen op een rij gezet en de spelers doden om beurten degenen die vooraan in de rij staan, totdat alle edelen verdwenen zijn.

De spelers krijgen echter kaarten waarmee ze de volgorde in de rij vlak voor het moment kunnen manipuleren, en dat maakt het spel interessant.

3. Ticket to Ride Amsterdam

Ticket to Ride Amsterdam

Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 10-15 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: beginners

Ticket to Ride: Amsterdam bevat de bekende gameplay uit de Ticket to Ride spelserie – kaarten verzamelen, routes claimen, tickets trekken – maar dan op een kaart van het 17e eeuwse Amsterdam waarmee je een spel in niet meer dan 15 minuten kunt voltooien.

Je bevindt je midden in de Gouden Eeuw, de Nederlandse Gouden Eeuw. Amsterdam is het kloppend hart van de wereldhandel en de rijkste stad ter wereld. Goederen uit de hele wereld stapelen zich op in de dokken, in de scheepsruimen, in de pakhuizen en op de oevers van de talloze grachten. Jij wilt hiervan profiteren!

Lees ook:  Hoe speel je Orleans? Speluitleg & Spelregels

2. Codenames Duet

Aantal spelers: 2-99
Speelduur: 15-30 minuten
Leeftijd vanaf: 11+
Niveau: beginners

Codenames Duet behoudt de basiselementen van Codenames – geef aanwijzingen in één woord om iemand jouw agenten te laten identificeren tussen de agenten op de tafel – maar nu werk je samen als een team om al je agenten te vinden.

Om het spel te winnen, moeten jullie samen alle vijftien agenten onthullen – zonder een moordenaar te onthullen – voordat de tijd om is.

1. Hanabi

Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 25 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: beginners

Hanabi – genoemd naar het Japanse woord voor “vuurwerk”- is een coöperatief spel waarin de spelers proberen de perfecte vuurwerkshow te maken door de kaarten in de juiste volgorde op tafel te leggen.

Het kaartspel bestaat uit vijf verschillende kleuren kaarten, genummerd 1-5 in elke kleur. Per kleur proberen de spelers een rij in de juiste volgorde van 1 tot 5 te leggen. Klinkt makkelijk, toch? Nou, niet helemaal, want in dit spel houd je je kaarten zo dat ze alleen zichtbaar zijn voor andere spelers.

Om andere spelers te helpen bij het spelen van een kaart, moet je ze hints geven over de nummers of de kleuren van hun kaarten. De spelers moeten als een team samenwerken om fouten te voorkomen en het vuurwerk af te maken voordat hun kaarten op zijn.

Spellen voor een kleiner of groter budget?

Heb je na het lezen van dit artikel besloten toch iets meer of juist minder geld uit te willen geven? Dat is helemaal geen probleem. Op deze pagina kan je al onze aanraders vinden voor ieder budget!