Ga naar de inhoud

De 10 beste bordspellen onder 25 euro

  • 10 min read
  • door

Dat bordspellen niet duur hoeven te zijn om leuk te zijn hebben we al bewezen in onze lijst met beste bordspellen onder de 15 euro. Maar als uw budget het toelaat net iets meer uit te geven neemt het aantal keuzes van echt goede bordspellen alleen maar toe. Keuze geoeg dus. Hieronder behandelen we de 10 leukste!

Maar let op… in deze lijst staan alleen spellen tussen de 15 en 25 euro. Zoekt u spellen onder dat bedrag, kijk dan in de voorgaande lijst.

** Het kan zijn dat een spel op deze lijst momenteel net boven de 25 euro aangeboden wordt. Kijk dan even goed rond, want elk spel op deze lijst wordt regelmatig onder deze prijs aangeboden. Excuus als dat op het moment dat u deze lijst onder ogen krijgt net even niet zo is. Houdt de prijsschommelingen dus goed in de gaten!

Top 10 bordspellen onder de 25 euro

10. Caverna: Het Duel

Caverna het duel bordspel voor kerst

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 2
Speelduur: 20-40 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 2.57 / 5

In het spel voor twee spelers Caverna: Het duel, waarbij elke speler het spel begint met slechts twee dwergen en een kleine bouwput in de zijkant van een berg. In de loop van acht ronden verdubbel je je personeelsbestand, open je nieuwe woonruimte in de berg, bouwen je nieuwe gebouwen en kamers om in te wonen, en graaf je naar edelmetalen.

9. Carcassonne

Carcassonne speelbord

Cijfer: 7.4
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 30-45 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.93 / 5

Carcassonne is een tegelplaatsingsspel waarbij de spelers een tegel met een stuk Zuid-Frans landschap erop uit een stapel trekken en in het speelveld plaatsen. Op de tegel kan een stad, een weg, een klooster, grasland of een combinatie daarvan staan, en deze moet naast de reeds gespeelde tegels op tafel worden gelegd, zodanig dat steden verbonden zijn met steden, wegen met wegen, etcetera.

Na het plaatsen van een tegel kan de speler besluiten om een van zijn pionnen op een van de gebieden te plaatsen: op de stad een ridder, op de weg een rover, op een klooster een monnik, of op het gras een boer. Als een gebied compleet is, leveren de pionnen punten op voor de eigenaar.

Als het spel u leuk lijkt maar u nog niet overtuigd bent kunt u ook onze volledige review hier lezen.

Lees ook:  Top 10 beste nieuwe bordspellen van 2018

8. Codenames Pictures

codenames pictures

Cijfer: 7.4
Aantal spelers: 2-8
Speelduur: 15 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.28 / 5

Twee rivaliserende spymasters kennen de agent op elke locatie. Zij leveren versleutelde berichten waarin zij hun agenten vertellen waar ze naartoe kunnen gaan voor geheime bijeenkomsten. De agenten moeten slim zijn. Een ontcijferingsfout kan leiden tot een onaangename ontmoeting met een vijandelijke agent – of erger nog, met de moordenaar! Beide teams racen om al hun agenten te contacteren, maar slechts één team kan winnen.

Codenames: Pictures verschilt van de originele Codenames in die zin dat de agenten niet langer worden vertegenwoordigd door een enkel woord, maar door een beeld dat meerdere elementen bevat.

7. Kingdomino

Kingdomino
Foto door: saksi

Cijfer: 7.4
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 15-20 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1.21 / 5

In Kingdomino ben je een Heer die op zoek is naar nieuwe gebieden om je koninkrijk uit te breiden. Je moet alle gebieden, graanvelden, meren en bergen verkennen om de beste percelen te vinden. Maar wees voorzichtig, want sommige andere Lords hebben ook zin in deze gronden…..

Domino’s met een twist. Elke beurt, sluit een nieuwe domino aan op je bestaande koninkrijk, waarbij je ervoor zorgt dat ten minste een van de kanten ervan verbinding maakt met een bijpassend terreintype dat al in het spel is. Het spelmechanisme voor het verkrijgen van de tegels is slim: de volgorde van wie als eerste kiest is afhankelijk van welke tegel eerder is gekozen.

Zorg ervoor dat je de tegels met kronen vastzet – deze koninklijke schatten helpen om de waarde van je koninkrijk aan het eind van het spel te vermenigvuldigen! Het spel is afgelopen als elke speler een raster van 5×5 heeft voltooid, en dan worden de punten geteld op basis van het aantal aansluitende tegels en kronen.

6. Machiavelli Deluxe

machiavelli 2 speler opstelling

Cijfer: 7.5
Aantal spelers: 2-8
Speelduur: 30-60 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.04 / 5

In Machiavelli nemen spelers elke ronde een nieuwe rol op zich om personages te vertegenwoordigen die ze inhuren om hen te helpen goud te verwerven en gebouwen op te richten. Het spel eindigt aan het einde van de ronde waarin een speler zijn achtste gebouw neerzet. De spelers tellen dan hun punten, en de speler met de hoogste score wint.

De spelers beginnen met een aantal bouwkaarten in de hand; gebouwen zijn er in vijf kleuren, waarbij de paarse gebouwen meestal een speciale vaardigheid hebben en de andere gekleurde gebouwen een voordeel bieden als je bepaalde personages speelt. Aan het begin van elke ronde kiest elke speler in het geheim een van de acht personages.

Lees ook:  Aaargghhh! 11 Bordspellen voor echte piraten fans

Elk personage heeft een speciale vaardigheid, en het nut van elk personage hangt af van je situatie, en die van je tegenstanders. De personages voeren dan hun acties uit in numerieke volgorde. U kunt hier ook onze complete review lezen.

5. Skye

skye beste bordspellen onder 25 euro

Cijfer: 7.5
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 30-50 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 2.24 / 5

Skye is een van de mooiste plekken ter wereld, met zachte zandstranden, zacht glooiende heuvels en indrukwekkende bergen. Het landschap van Isle of Skye is adembenemend en fascineert iedereen.

In het tegelleggingsspel Skye zijn 2 to 5 spelers opperhoofden van beroemde clans op deze eilanden en willen hun clans zo veel mogelijk punten scoren – maar in elk spel worden slechts vier van de zestien scorende tegels gescoord.

Dankzij de scoretegels is elk spel verschillend en leidt het tot verschillende tactieken en strategieën, maar het is nuttig om genoeg geld te hebben, wat er verder ook gebeurt. Het beheer van dat geld kan echter lastig zijn. Elke beurt legt elke speler twee gebiedsfiches voor zich neer en bepaalt de verkoopprijs van de tegels. Het vaststellen van een hoge prijs is prima, maar alleen zolang iemand daadwerkelijk de prijs betaalt, want als niemand ervoor kiest om te kopen, dan moet de verkoper de tegels zelf kopen tegen de prijs die hij eerder heeft gevraagd.

Uiteindelijk wordt de speler met het beste koninkrijk – en niet de rijkste – de vorst van het eiland.

4. Dixit Odyssey

Dixit Odyssey
Foto door: eklp fistronek

Cijfer: 7.5
Aantal spelers: 3-12
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.22 / 5

Dixit Odyssey is zowel een op zichzelf staand spel als een uitbreiding voor Dixit, die in 2010 de Duitse Spiel des Jahres award won.

Het spelverloop in Dixit Odyssey komt overeen met dat van Dixit: Elke beurt is één speler de verteller. Deze speler kiest stiekem één kaart in zijn hand, vervolgens geeft hij een woord of zin om deze kaart te beschrijven – maar niet al te duidelijk. Elke andere speler kiest een kaart in de hand die overeenkomt met dit woord of deze zin en geeft deze aan de verteller. De verhalenverteller legt dan de kaarten uit, en alle andere spelers stemmen op welke kaart de verhalenverteller toebehoort.

3. Istanbul

istanbul leukste bordspel onder 25 euro

Cijfer: 7.6
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 40-60 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.59 / 5

Lees ook:  Wat is de beste Kolonisten van Catan uitbreiding?

In Istanbul leidt u een groep van één koopman en vier assistenten door 16 locaties in de bazaar. Op elke locatie kun je een specifieke actie uitvoeren. De uitdaging is echter dat je, om een actie te ondernemen, je je handelaar en een assistent daarheen moet verplaatsen en vervolgens de assistent achterlaat (om alle details te kunnen afhandelen terwijl jij je concentreert op grotere zaken).

Als je die assistent later weer wilt gebruiken, moet je winkelier terug naar die locatie om hem op te halen. U moet dus zorgvuldig vooruit plannen om te voorkomen dat u geen assistenten meer overhoudt en dus niets meer kan doen…..

2. Patchwork

patchwork-bordspel-3

Cijfer: 7.7
Aantal spelers: 2
Speelduur: 15-30 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1.70 / 5

In Patchwork strijden twee spelers om de meest aantrekkelijke (en hoog scorende) lappendeken op een persoonlijk 9×9 speelbord te bouwen. Om te beginnen met spelen moeten alle patches willekeurig in een cirkel worden gelegd en moet er met de klok mee een marker van de 2-1(minst waardevolle) patch worden geplaatst. Elke speler neemt vijf knoppen – de valuta/punten in het spel – en er wordt iemand gekozen als startspeler.

Hierna kies (en betaal) je om de beurt een lappen stuk welke je op je lappendeken plaats. Elke beurt verplaats je ook je pion op een apart bord. Bereik je met deze pion het einde, dan zit het spel erop. Lees hier onze volledige review.

1. 7 Wonders Duel

Cijfer: 8.1
Aantal spelers: 2
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.23 / 5

In veel opzichten lijkt 7 Wonders Duel op het moederspel 7 Wonders, omdat spelers over de periode van drie eeuwen kaarten aanschaffen die grondstoffen leveren of hun militaire of wetenschappelijke ontwikkeling bevorderen om een beschaving en wonderen te ontwikkelen.

Het verschil met 7 Wonders Duel is dat, zoals de titel suggereert, het spel uitsluitend voor twee spelers is, waarbij de spelers niet gelijktijdig kaarten uit de handen trekken, maar uit een display van open en gesloten kaarten die aan het begin van een ronde zijn geplaatst. Een speler kan een kaart alleen nemen als deze niet gedekt wordt door andere kaarten, dus er komt meer timing in het spel. Net als in het originele spel, kan elke kaart die je verwerft worden gebouwd, weggegooid voor munten, of gebruikt worden om een wonder te bouwen.