Samenvatting
Vandaag bespreken we nog een zeer bekend bordspel genaamd Carcassonne. In deze post hebben we het allen over het Carcassonne basisspel, we zullen de uitbreidingen in een aparte post behandelen om het overzichtelijk te houden. Met simpele regels en snelle rondes is Carcassonne een ideaal spel om te spelen met mensen die minder ervaren zijn in de hobby.
Carcassonne is net als het hiervoor gereviewde spel Kolonisten van Catan een Spiel Des Jahres winnaar. Het hoeft dus niet gezegd te worden dat het spel geliefd is onder velen!
In het Carcassonne basisspel neem je de rol aan van een van de voorvaderen van Zuid-Frankrijk. Samen met je medespelers vorm je gedurende het spel het landschap van deze streek. Door je volgers op de juiste plekken op het speelbord plaatsen krijg je de beschikking over verschillende stukken van het bord. Dit is noodzakelijk om overwinningspunten te verzamelen.
Maar let wel op, een bord kan er nog zo mooi uitzien, het moet vooral goed (of in ieder geval in jou voordeel) zijn!
Verloop van het spel
Het spel Carcassonne is vernoemd naar de gelijknamige stad in het zuiden van Frankrijk. Deze stad staat bekend om zijn zwaar versterkte muren en waren de inspiratie voor dit spel. Spelers nemen de rol aan van de eerste bewoners van dit gebied en doen hun best hun eigen afdruk achter te laten op het terrein. Elke beurt leggen spelers nieuwe grondtegels op de tafel. Deze tegels bevatten verschillende combinaties van steden, wegen, velden en klooster.
Als speler probeer je deze te combineren met reeds aanwezige tegels. Spelers hebben ook de beschikking over een aantal volgers die zij op het speelbord kunnen plaats om hun ‘claim’ te maken op verschillende gebieden op de tegels die zij zojuist hebben neergelegd. Deze volgers kunnen de rol aannemen van een dief, ridder, monnik of boer en helpen bij het ontwikkelen van het gebied. Spelers verzamelen punten met deze volgers en de speler met de meeste punten nadat de laatste grind tegel gelegd is, wint het spel!
Onderdelen van het spel
De onderdelen in Carcassonne zijn schaars. In de doos tref je in totaal 70 landtegels aan, welke verrassend veel detail hebben. Het is duidelijk dat de makers van het spel veel tijd en aandacht hebben besteed aan de essentiële onderdelen van het spel. Een klein detail die het starten van een nieuw spel makkelijk maakt is dat de grondtegels die je aan het begin van het spel nodig hebt een andere kleur hebben dan de overige tegels. Hierdoor kan je altijd snel de juiste tegels pakken bij het opzetten van het bord.
Het boek met spelregels is zeer gedetailleerd en komt met veel foto’s om eventuele onduidelijkheden die zich tijdens het spelen zouden kunnen voordoen te vergemakkelijken. De laatste twee onderdelen die in de doos meegeleverd zijn, is het score bord en de volgers stukken. Deze volgers stukken zijn de zeer herkenbare ‘meeples’, welke inmiddels echte klassiekers onder bordspel fanaten geworden zijn.
Een van de grootste minpunten aan het spel, waar Kolonisten van Catan overigens ook last van heeft, is dat de tegels los liggen en dat als een onhandige medespeler (of jijzelf natuurlijk) tegen het bord stoot alles verschuift. Ik kan mij hier redelijk aan ergeren als dit gebeurd en het kost redelijk wat moeite om alles weer goed en recht terug te leggen.
Hoe speel je Carcassonne?
Carcassonne is niet moeilijk om te spelen. Het spel begint met een beginners tegel en de rest van de tegels omgekeerd. Elke speler pakt zijn acht gekleurde meeples en het spel kan beginnen. Elke ronde kan een speler drie acties ondernemen en dan is zijn beurt voorbij
- plaats een tegel
- plaats en volger/meeple (optioneel)
- behaal voltooide wegen, steden of kloosters
Plaats een tegel
Spelers pakken een tegel van de stapel welke één van drie verschillende eigenschappen bevat. Het kan of groene bouwgrond zijn, een weg of een middeleeuwse stad. Het is aan de speler om te kiezen waar hij de tegel plaats. Echter kan je de tegel niet zomaar overal neerleggen. De tegel moet aansluiten bij een reeds aanwezige tegel en alle randen moeten overeenkomen met de aangrenzende gebieden.
Plaats een volger
Gedurende deze fase van je beurt mag je één van je meeples op de tegel zetten die je zojuist geplaatst hebt. De volger neemt dan de rol aan van boer, dief, ridder of monnik, afhankelijk van het soort tegel. De volger blijft op deze tegel staan totdat de weg, stad of klooster voltooid is. Boeren blijven op de tegel staan tot het einde van het spel. Waar wel op gelet moet worden is dat er niet op een aangrenzende grondtegel van een zelfde soort al een volger mag staan (zelf niet één van jezelf).
Het is dus de tactiek om er voor te zorgen dat je al volgers op landtegels hebt die mogelijk in volgende rondes aaneengesloten gaan worden, zodat je hetzelfde aantal punten voor een grote stad of weg krijgt als je tegenspeler.
Behaal voltooide wegen, steden of kloosters
Alle landtegels kunnen voltooid worden voor het einde van het spel. Spelers krijgen punten voor elke tegel die gebruikt is voor het voltooien van een weg. De steden worden als voltooid beschouwd als deze compleet omringd zijn door een stadsmuur. Spelers met de meeste volgers in zo’n stad krijgen twee punten per grondtegel. Als alle omringende tegels rond een klooster zijn aangebracht krijgt de speler van wie het klooster is negen punten. Het is dus ook mogelijk punten te krijgen tijdens de beurt van je tegenspeler, als hij een grondgebied voltooid waar jij volgers op hebt. Als een gebied voltooid is krijg je je volgers terug.
Als de laatste grondtegel neergelegd is eindigt het spel. De waarde van boerenland wordt dan pas bepaald. De waarde van het boerenland wordt bepaald door het aantal aangrenzende steden, je krijgt 3 punten per voltooide aangrenzende stad.

Foto door: AngusBull
Is het voor iedereen leuk om te spelen?
Carcassonne is een Spiel Des Jahres winnaar wat in mijn ogen al aangeeft dat het een zeer goed spel is. Het betekend over het algemeen ook dat het niet een heel gecompliceerd spel is en makkelijk op te pakken is zelfs voor minder ervaren bordspel spelers. Carcassonne heeft veel interactie tussen de spelers, speel snel zonder complexe regels en plaats meer ervaren speler niet in een te groot voordeel. In mijn ogen is Carcassonne een perfecte introductie tot de wereld van bordspellen.
Dit heeft ook een keerzijde. Het spel biedt niet heel veel diepgang, en je hebt niet heel veel strategische keuzes te maken gedurende je beurt. Ook de grote willekeurigheid, met name in waar de grondtegels terecht komen, kan sommige meer tactische spelers weerhouden van het spelen.
Echter is dit voor mij juist leuk, je kan nog zulke goede plannen bedenken, je blijft toch altijd afhankelijk van de keuzes van je medespelers.
Wat nog meer heel leuk is aan het spel is dat je gaandeweg je eigen speelwereld creëert, en dit heeft soms echt hilarische uitkomsten. Steden kunnen soms wel meer dan 15 tegels groot worden en wegen gaan soms helemaal de verkeerde kant om zonder enig doel. Als je aan het einde van het spel naar je speelveld kijkt is het vaak heel leuk om terug te zien wat al die kleine beslissingen nu uiteindelijk voor invloed hebben gehad.
Carcassonne mag niet ontbreken in jouw verzameling!
Carcassonne is een zeer leuk spel om zowel met meer ervaren vrienden als beginners te spelen. Het is snel te spelen, vereist niet veel uitleg en zorgt voor veel interactie tussen spelers. Daarnaast verloopt het spel elke keer anders en is het dus eigenlijk eindeloos herspeelbaar. Daarnaast heeft het in tussen meerdere uitbreidingen gekregen die het spel meer diepgang en variatie geven.
Ik ben daarom altijd bereid tot het spelen van een potje Carcassonne, met of zonder uitbreidingen. In mijn ogen zou elk huishouden dat van spelletjes houd een kopie van dit spel in huis moeten hebben, het komt altijd van pas en kost niet heel veel geld. Daarnaast zorgt het voor uren plezier.
Deze review is onderdeel van onze grotere 123Bordspellen.nl review serie.
Hanno is eigenaar van 123Bordspellen.com, en speelt en verzamelt sinds zijn 8ste fanatiek bordspellen.