Ga naar de inhoud

Patchwork recensie – Het perfecte bordspel voor stelletjes?

  • 6 min read
  • door

Ik ben altijd opzoek naar spellen die ik samen met mijn vriendin kan spelen. En hoewel wij al veel spellen hebben die je uitsluiten met 2 spelers kan spelen, als ook spellen die met 2 of meer spelers gespeeld kan worden, komt het zelden voor dat we beide het spel heel leuk vinden. Een van de redenen waarom dit bij Patchwork zo is (denk ik) is omdat het spel redelijk gebalanceerd is voor mensen met een verschillende mate van strategisch en tactisch inzicht.

Laat ik het zo zeggen, ik speel graag om te winnen, mijn vriendin speelt graag om plezier te hebben. En Patchwork voorziet ons hier beide in.

patchwork perfect spel voor stelletjes

Het spelverloop

In het kort: Het doel van het spel is door het kopen van lappen uit het midden van de tafel een zo mooi mogelijke lappendeken op je eigen spelersbord te maken (ja elke speler heeft een eigen bord). Dit doe je door geld (knopen) te verzamelen en deze uit te geven aan nieuwe stukken. Daarnaast is er ook één gezamenlijk bord waarop je je pion voortbeweegt. Dit bord bepaald wie er aan zet is (de achterste speler is altijd aan de beurt).

Patchwork heeft een uiterst simplistische speelstijl. Het spel kan in 2-4 minuten worden aangeleerd en is voor slechts 2 spelers.

Ondanks de simplistische manier van spelen, is er een behoorlijke hoeveelheid diepgang in het spel, en een hoop om rekening mee te houden bij het kiezen van de te kopen voorwerpen. Bij elke beurt moet je rekening houden met de volgende zaken:

  1. Hoe past elk stuk op mijn bord en welke stukken wil ik op mijn bord leggen? Sommige stukken zijn zeker slechter dan andere en u zult zich afvragen of het de moeite waard is om ze te kopen.
  2. Hoeveel velden op het bord zal het kopen van een stuk mijn loper verplaatsen, en als ik het koop, wat kan mijn tegenstander dan doen?
  3. Hoe ver ben ik nog verwijderd van een nieuwe beloning en heb ik dit geld (knopen) de volgende beurt nodig?
Lees ook:  Hoe speel je Vrijdag? Spelregels & Speluitleg

Het lijkt niet veel, maar er komt veel strategie bij kijken, maar tegelijkertijd is het ook erg toegankelijk.

Het spel is een mix van ruimtelijke inrichting (de stukken op je lappendeken leggen) en geld managen (de stukken kopen). Het werkt echt goed.

Het thema

Het thema van het spel is lekker luchtig. Er is niemand die je voor hoef te liegen, hoeft te dwarsbomen of hoeft te vermoorden. Je bouwt gewoon allebei op je eigen lapje stof een lappendeken met de stukken die midden op tafel liggen. Daarnaast is het ook niet zo dat je hier volledig in opgaat als in een spel van Pandemic of Catan, maar dat hoeft ook niet bij elk spel. Voor een snelle ‘gamesnack’ als deze is een luchtig thema als deze prima. Het doet wat het moet doen!

Patchwork recensie

Onderdelen

De onderdelen voor dit spel zijn geweldig. De stukken (lappen) passen heel goed in elkaar. De lappen hebben allemaal een mooi design en zijn van hoge kwaliteit. Het spel kan door elkaar worden gegooid en je hoeft je geen zorgen te maken over het beschadigen van de componenten, wat een enorme bonus is.

Ik herinner mij slecht één keer dat ik moeite heb gehad met de onderdelen in elkaar passen, en dit was toen mijn bord al bijna helemaal vol lag. Dit is het spel niet te verwijten, maar eerder de manier waarop ik de onderdelen in de vorige ronden opgesteld had.

Goed om te weten

Patchwork is een ontspannend spel. Je zult niet steeds op het puntje van je stoel hoeven zitten om bij te blijven. Daarnaast is dit bij ons het het favoriete spel om samen te spelen (ik herinner mij geen spel die mijn vriendin vaker voorstelt om te spelen, en trust me, er liggen er veel in de kast!).

Lees ook:  Hoe Speel je Yahtzee? Speluitleg & Spelregels

Als ik dan toch een opmerking moet maken dan is het dat je vaak al vroeg door gaat hebben wie er aan de winnende hand is. Soms komt het simpeweg zo uit dat je tegenstander betere stukken kan kopen dan jij en daardoor al vroeg een voorsprong behaalt.

Zo is er een aantal tactieken die simpelweg beter werken dan anderen. Ik raad je aan zo snel mogelijk lapjes te kopen die veel knopen opleveren (dit staat aangegeven op de lappen zelf). Hierdoor krijg je elke keer dat je over een ‘uitbetalingsvlak’ heen verplaats meer geld (knopen) om weer nieuwe lappen te kopen. Daarnaast is het focussen op de bonus lap, een perfecte 7×7 lappendeken, de moeite waard om extra punten te verzamelen.

Het spel heeft heel veel herspeelwaarde doordat de lappen in een willekeurig volgorde op tafel gelegd worden. Het zijn in totaal 33 lappen, dus reken maar uit hoeveel verschillende mogelijkheden er zijn (miljarden!).

Ik heb het al eerder gezegd, maar ik zeg het nogmaals. Het spel is zo simpel dat het door een basisschoolleerling gespeeld kan worden. Alleen is dit absoluut niet een slecht iets, maar juist de kracht van Patchwork!

Wie zal Patchwork niet leuk vinden?

Mensen die van spelletjes voor grote groepen houden zullen niks aan Patchwork hebben (het is echt alleen speelbaar met 2 spelers). Daarnaast is het af te raden aan spelers die graag veel strategie in een spel zien en bordspellen zoeken die uren duren.

Conclusie

In mijn ogen is Patchwork het perfecte spel voor stelletjes. Het is simpel en strategisch genoeg om het lange tijd leuk te houden, maar kan toch in 15 tot 30 minuten gespeeld worden.

Lees ook:  Lost Cities Het Kaartspel recensie - Blijft in de collectie

Hoewel ik niet verwacht dit spel snel met een vriend te spelen, dan komt er toch al snel iets meer strategisch op tafel.

Voor een zeer vriendelijke prijs haal je met Patchwork een topper in huis waar jij en je vriend of vriendin vele avonden plezier van zullen hebben.