Ga naar de inhoud

Wat is de beste Kolonisten van Catan uitbreiding?

 • 12 min read
 • door

Kolonisten van Catan is inmiddels meer dan 20 jaar oud, maar is er door de jaren heen niet minder populair op geworden. Echter als je in je jeugd veel gespeeld hebt, heb je misschien de recentere uitbreidingen, scenarios en spin-offs niet allemaal meegekregen.

In dit stuk behandelen wij alle uitbreidingen beginnend bij de best beoordeelde volgens de score die elke uitbreiding gekregen heeft op BoardGameGeek, de internationale autoriteit op het gebied van bordspellen, en werken zo het rijtje af naar de minst beoordeelde uitbreiding. De lijst staat dus niet in chronologische volgorde maar op volgorde van kwaliteit.

Beste Kolonisten van Catan uitbreidingen

Uitbreidingen van Kolonisten van Catan zijn een uitstekende manier om uw speelervaring te verbreden. Wat een uitbreiding precies toevoegt verschilt per spel, soms gaat het om nieuwe tegels of andere spelelementen, soms gaat het om compleet nieuwe scenario’s .

Als snel antwoord wilt hebben op de vraag dan kunnen wij kort zijn. Volgens duizenden stemmen op internationale spellen communities wordt Steden en Ridders gezien als de beste uitbreiding op het basisspel met een score van 7.5 gemiddeld.

 1. Steden en Ridders
 2. Piraten en Ontdekkers
 3. De Zeevaarders
 4. Kooplieden en Barbaren

Voor alle hiervoor genoemde uitbreidingen is het belangrijk in uw achterhoofd te houden dat u het basisspel van Kolonisten van Catan dient te hebben. Als u deze nog niet in bezit heeft kunt de laatste vernieuwde editie hier bij Bol.com aanschaffen. U kunt ook eerst onze volledige review van het Kolonisten van Catan basisspel lezen.

Mocht u een uitbreiding willen aanschaffen, let dan even op welke editie van het basisspel u thuis heeft liggen, vooral qua grafische vormgeving passen de nieuwere uitbreidingen niet altijd goed meer bij een oude versie van het basisspel.

1. Kolonisten van Catan: Steden en Ridders

Benodigd: Basisspel
Kan tegelijk gespeeld worden met: Kooplieden en Barbaren en De Zeevaarders
Toevoeging: Steden en ridders voor 5 of 6 spelers

Cijfer 7.5
Aantal spelers: 3-4
Speelduur: 90 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 2.90 / 5
Uitgever: 999 Games

In Kolonisten van Catan Steden en Ridders zorgt elke speler voor de verdediging van Catan en proberen ze tegelijkertijd te bouwen aan één van de drie grote metropolen. Deze metropolen zijn nog waardevoller dan de steden die je kent uit het basisspel. Plus, ze zijn onaantastbaar door de barbaren, in tegenstelling tot de rest van je nederzettingen.

In Steden en Ridders is het de bedoeling je steden te verbeteren door middel van drie verschillende handelsgoederen, munten, papier en linnen. Lukt het jou om je cultuur te verbeteren en genoeg ridders te verzamelen voor de verdediging van Catan, dan wordt je de winnaar.

Kolonisten van Catan: Steden en Ridders review

Steden en Ridders is niet op alle fronten een verbetering op het basisspel. De meer strategische spelelementen voelen meer dan eens afhankelijk van geluk, onhandig te gebruiken en zitten vol met uitzonderingen. De uitbreiding brengt enkele nieuwe speelelementen met zich mee welke helaas niet allemaal even goed geïmplementeerd zijn, echter verlengen ze wel de speelduur van het basisspel.

Tegelijkertijd brengt Steden en Ridders meer diepgang en interactie van de spelers met zich mee. Een van de grote voordelen is dat je minder het idee hebt qua grondstoffen volledig afhankelijk te zijn van het geluk van de dobbelsteen. Daarbij komt de extra hoeveelheid aan strategische opties die de lengte van het spel betekenisvol laat voelen. De nieuwe regels die geïntroduceerd worden zijn in veel gevallen leuke nieuwe toevoeging.

Lees ook:  25 Beste bordspellen aller tijden, welke heb jij?

Steden en Ridders is geen vervanging, of uitbreiding die je altijd tegelijk met het basisspel zult spelen. Maar, het kan een leuke afwisseling zijn als je naar meer strategische uitdaging op zoek bent. Voor veel mensen zou ik het spel zeker aanraden, mits je een fan van het origineel bent en uitkijkt naar verdieping.

2. Kolonisten van Catan: Piraten en Ontdekkers

Benodigd: Basisspel
Kan tegelijk gespeeld worden met:
Toevoeging: Piraten en Ontdekkers voor 5 of 6 spelers

Kolonsten van Catan uitbreiding piraten en ontdekkers
Foto door: duchamp

Cijfer: 7.4
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 90-120 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 2.79 / 5
Uitgever: 999 Games

Piraten en Ontdekkers biedt de speler vijf nieuwe scenario’s die elk voortbouwen op uw vorige ervaringen. Alle vijf zijn deze redelijk makkelijk te leren en heel leuk om te spelen.

In elke scenario is het aan u om nog onbekende zeeën te bevaren en nederzettingen te bouwen op deze nieuw ontdekte eilanden. In scenario 1 (Land ahoi) maakt u kennis met waardevolle haven nederzettingen, het bouwen van schepen, ontdekkingsreizen en overzeese nederzettingen. Alle basis eigenschappen die u van dienst zullen zijn in de volgende scenario’s.

Elke opvolgende scenario introduceert een nieuwe missie specifiek voor het scenario met enkele nieuwe regels. Alles uit de gespeelde scenario’s komt samen in scenario 5 (Piraten en Ontdekkers) die deze naadloos samenbrengt tot een spannende campagne van ontdekkingen en plunderingen.

Kolonisten van Catan: Piraten en Ontdekkers review

Piraten en Ontdekkers is een van leukere uitbreidingen die er momenteel te krijgen is. Waar je in het basisspel vaak volledig buiten spel gezet kan worden door je medespelers, en waar bij veel andere uitbreidingen je beurt beëindigen zonder iets te doen, vaak je enige optie is, heb je bij Piraten en Ontdekkers altijd wat te doen. Ontvang je door het dobbelen geen grondstoffen, dan heb je de mogelijkheid om op ontdekking te gaan voor grondstof. Ook daar geen geluk? Gebruik dan je gespaard goud. Elke beurt en elke speelronde is betekenisvol.

Waar je bij het basisspel vaak al in redelijk korte tijd door hebt of jij de speler bent die de overhand heeft, of dat je de speler wordt die 90 minuten eigenlijk niks zit te doen en met gekruiste vingers zit te wachten op een meevaller, zal dit je bij Piraten en Ontdekkers nooit overkomen. Iedereen speelt zijn eigen strategie en je hoeft elkaar niet dwars te zitten. Hoe vaak heb je meegemaakt dat je bij het basisspel aan de winnende hand bent en dat plotseling niemand meer met je wil ruilen? Piraten en Ontdekkers is altijd spannend!

Piraten en Ontdekkers combineert al het goede van andere uitbreidingen en brengt dat samen in één pakket wat u een ongelooflijk gestroomlijnde versie van het spel bied. Ik zou elke fan van Kolonisten van Catan in ieder geval deze uitbreiding aanraden. Al is het de enige uitbreiding die u ooit koopt, u zult niet ontevreden zijn!

3. Kolonisten van Catan: De Zeevaarders

Benodigd: Basisspel
Kan tegelijk gespeeld worden met: Kooplieden en Barbaren en Steden en Ridders.
Toevoeging: De Zeevaarders voor 5 of 6 spelers

Cijfer: 7.2
Aantal spelers: 3-4
Speelduur: 90 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.41 / 5
Uitgever: 999 Games

In De Zeevaarders is het aan u om met enkel dappere zeevaarders onbekende eilanden te ontdekken en nieuwe nederzettingen te stichten.

Lees ook:  Hoe speel je Trivial Pursuit? Speluitleg & Spelregels

Elke potje zorgt ervoor dat je op pad gaat richting onontdekte zeeën op zoek naar het goud! Goud is een nieuwe grondstof toegevoegd door de Zeevaarders uitbreiding, en het is gelijk een zeer waardevolle grondstof. Heeft u het in zich om te beste zeevaarder van Catan te worden en als eerste nieuwe eilanden te ontdekken?

Kolonisten van Catan: De Zeevaarders review

Op het eerste oog lijkt het alsof De Zeevaarders weinig nieuws aan het spel toevoegt. Elk scenario biedt een variatie op hetzelfde thema. Echter is de mogelijkheid voor creativiteit flink verhoogd! De Zeevaarders brengt een aantal nieuwe spelelementen met zich mee die niet spelverandered zijn maar meer een leuk alternatief bieden op het basisspel. De nieuwe zeeroutes die gebouwd kunnen worden liggen niet vast, schepen kunnen zich immers verplaatsen en straten/stenen niet. Goud biedt je ook meer vrijheid mocht je het moeilijk hebben met grondstoffen. Echter worden enkele van de grote tekortkomingen uit het basisspel niet verholpen, iets wat Piraten en Ontdekkers bijvoorbeeld wel doet.

In veel opzichten brengt De Zeevaarders uitbreiding meer van hetzelfde met slechts kleine veranderingen. Daarentegen is het voor fans van de serie een uitbreiding die het speelveld flink vergroot en in dat opzicht leuke opties geeft. Zeker voor spelers die minder van zware strategische spellen houden is dit hele leuke toevoeging aan je basisspel!

4. Kolonisten van Catan: Kooplieden en Barbaren

Benodigd: Basisspel
Kan tegelijk gespeeld worden met:  De Zeevaarders & Steden en Ridders.
Toevoeging: Kooplieden en Barbaren voor 5 of 6 spelers

kolonisten van catan kooplieden en barbaren uitbreiding
Foto door: jedijawa74

Cijfer: 7.1
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 60 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.57 / 5
Uitgever: 999 Games

De Kooplieden en Barbaren uitbreiding brengt tal van nieuwe speelmogelijkheden met zich mee. Eén van deze manieren is om het spel met slechts twee spelers te spelen, een toevoeging waar menige bordspel-fanaat op heeft zitten wachten.

Voeg een havenmeester toe, een vriendelijke rover of speel met speciale ‘events’. Het spel brengt tal van nieuwe speelstukken met zich mee waaronder nieuwe landtegels. Je kunt zelfs je spellen samenvoegen om een nieuwe en intrigerende campagne te maken. Voeg de vier varianten en vijf scenario’s samen om de Kolonisten van Catan opnieuw te ontdekken.

De vijf nieuwe scenario’s zijn:

 1. Kooplieden en Barbaren
 2. De Barbaren vallen aan
 3. De trektocht
 4. Vissers van Catan
 5. Rivieren van Catan

Kolonisten van Catan: Kooplieden en Barbaren review

Waar de andere uitbreidingen vooral nieuwe regels en enkele nieuwe spelelementen aan het basisspel toevoegen, slaat Kooplieden en Barbaren een andere weg in. Door de toevoegingen van meer dan 100 nieuwe houten stukken, 120 nieuwe kaarten, veel nieuwe terrein tegels en 5 scenario’s krijg je een drastisch ander spel (verloop).

De 5 scenario’s zijn aan elkaar verbonden op een manier dat het verhaal zich door de verschillende scenario’s heen ontwikkeld, echter heeft dit verder geen effect op het verloop van het spel. Wees dus niet bang dat je ze altijd alle 5 achter elkaar moet spelen.

Al met al is Kooplieden en Barbaren de minst leuke van de beschikbare uitbreidingen. De eenvoud en samenhang van het basisspel en De Zeevaarders uitbreiding is ver te zoeken in deze uitbreidingen. Echter zal het spelers die afwisseling zoeken veel plezier bieden. Kooplieden en Barbaren zal niet de eerste uitbreiding zijn die ik mensen zou aanraden, maar echte Kolonisten van Catan fans zullen er zeker van genieten.

Lees ook:  Hoe speel je Codenames? Speluitleg & Spelregels

Kolonisten van Catan – overige toevoegingen

Wat altijd een van de grote tekortkomingen van Kolonisten van Catan geweest is, is dat het maximaal met vier 4 mensen te spelen is. Gelukkig is voor elke hierboven genoemde uitbreidingen wel een toevoeging verkrijgbaar die dit uitbreid tot 6 spelers.  Let ook bij het kopen van uw toevoeging op welke versie van het spel u bezit, door de jaren heen zijn er namelijk 5 heruitgaven van het basisspel geweest.

Omdat dit in wezen niks aan de uitbreiding ansich veranderd is hier geen uitgebreide beschrijven en review gegeven. Kijk daarvoor hierboven bij de bijbehorende uitbreiding. Wel hebben we ze even voor het gemak op een rij gezet en de benodigdheden erbij vermeld!

Kolonisten van Catan voor 5 en 6 spelers.
Benodigd: Basisspel

Kolonisten van Catan uitbreiding: De Zeevaarders voor 5 en 6 spelers.
Benodigd: Basisspel, Basisspel voor 5 en 6 spelers en Kolonisten van Catan Zeevaarders

Kolonisten van Catan uitbreiding: Steden en Ridders s voor 5 en 6 spelers.
Benodigd: Basisspel, Basisspel voor 5 en 6 spelers en Kolonisten van Catan Steden en Ridders.

Kolonisten van Catan uitbreiding: Piraten en Ontdekkers voor 5 en 6 spelers.
Benodigd: Basisspel, Basisspel voor 5 en 6 spelers en Kolonisten van Catan Piraten en Ontdekkers.

Kolonisten van Catan uitbreiding: Kooplieden en Barbaren voor 5 en 6 spelers.
Benodigd: Basisspel, Basisspel voor 5 en 6 spelers en Kolonisten van Catan Kooplieden en Barbaren.

Enkele alleen in Nederland verkrijgbare scenario’s

In Nederland hebben wij ook nog 5 alleen in Nederland verkrijgbare scenario’s. Dit zijn veelal scenario’s afgeleid van internationale edities welke in een Nederlands jasje gegoten zijn. Dit is onafhankelijk gedaan van de oorspronkelijke uitgevers en de prijzen zijn redelijk hoog voor wat u er voor krijgt. Deze scenario’s zijn te klein om per stuk te reviewen. Mocht u toch interesse in deze scenario’s hebben dan hebben wij voor uw gemak ze hieronder even opgesomd:

Scenario “Het Grote Kanaal’
Scenario “De Koloniën”
Scenario “De Woestijnruiters”
Scenario “De Wereldwonderen”
Scenario: De specialisten

Met zoveel uitbreidingen is het niet raar dat Kolonisten van Catan een van de meest gespeelde spellen van Nederland is, het spel staat daarom ook in onze lijst van 5 meest gespeelde bordspellen en gezelschapsspellen van Nederland.

Door de jaren heen zijn er zoveel verschillende edities uitgekomen in andere landen dan het nauwelijks nog bij te houden is. Daarnaast heeft de Kolonisten van Catan ook een trouwe basis van fans die zelf uitbreidingen gemaakt hebben, de zogenaamde fan expansions. Hoewel de Kolonisten van Catan zo razend populair geworden is heeft het nooit de lijst met 100 beste bordspellen aller tijden gehaald.