Ga naar de inhoud

De vijf beste bordspel uitbreidingen aller tijden

  • 6 min read
  • door

Soms heb je een bordspel waar je geen genoeg van kunt krijgen. Soms heb je een spel waarvan je zou willen dat je meer zou kunnen spelen, alleen heb je het idee dat er een cruciaal onderdeel voor jou ontbreekt. Voor deze reden komen bordspel ontwikkelaars vaak later met uitbreidingen voor succesvolle spellen, om meer diepgang, variatie en herspeelbaarheid aan een al goed spel toe te voegen, waardoor deze nog beter wordt.

Alleen is het niet altijd makkelijk de juiste keuze te maken voor een geschikte uitbreiding. Kijk bijvoorbeeld alleen al naar alle uitbreidingen op kolonisten van catan, welke is nu eigenlijk geschikt voor u?

Top 5 Beste bordspel uitbreidingen ooit

Om u op weg te helpen bij het kiezen van een goede uitbreidingen op de bordspellen die u al in de kast heeft staan hebben wij de top 5 beste bordspel uitbreidingen hieronder voor u op een rij gezet.

Staat uw favoriete uitbreiding er niet bij? Vrees dan niet, deze lijst bevat alleen de echte top van de top (naar mijn mening uiteraard) omdat deze echt vernieuwing brengen aan spellen, en dit op een gebalanceerde manier doen (dit is lang niet altijd het geval bij uitbreidingen!).

5. A Game of Thrones: A Feast For Crows

A game of thrones het bordspel A Feast For Crows uitbreiding

Cijfer: 8,0
Aantal spelers: 4 
Speelduur: 120 minuten
Leeftijd vanaf: 14+ 
Niveau: 3,44

Dit is een moeilijk spel om op tafel te krijgen, want het werkt eigenlijk alleen met zes spelers, deze uitbreiding brengt de benodigde spelers terug naar vier, een veel beter beheersbaar aantal. Plus, dit houdt de speeltijd redelijker en de variabele doelkaarten zijn gewoon leuker dan de oudere manier van scoren (hoewel je met slechte kaarten wel echt kunt achterblijven).

Het spel: A Feast for Crows is de tweede uitbreiding voor A Game of Thrones: Het bordspel (tweede editie). Dit scenario voor vier spelers bevat opstartinstructies en voegt kaarten voor House Arryn toe. Ook is er een stapel Objective-kaarten en vier Special Objective-kaarten, één voor elk huis, die de manier waarop spelers overwinningspunten scoren veranderen.

Lees ook:  Hoe speel je Azul? Speluitleg & Spelregels

4. Lords of Waterdeep – The Scoundrels of Skullport

Lords of waterdeep The Scoundrels of Skullport uitbreiding

Cijfer: 8,2
Aantal spelers: 2-6
Speelduur: 60 minuten
Leeftijd vanaf: 12+ 
Niveau: 2,65

Het voegt een nieuwe dynamiek en een risico-rendementsysteem toe, en een slimme interactie tussen spelers die verder gaat dan alleen het innemen van vakjes en het gebruik van de verplichte questkaarten. Iedereen maakt zich zorgen over de eb en vloed van het corruptiereglement, en het geheim van succes is dat het goed te beheren is. Dat gezegd hebbende, Undermountain (een van de modules in de uitbreiding) is een goede keuze als je meer van hetzelfde wilt. Undermountain maakt het een groter spel, terwijl Skullport (de tweede module in dezelfde uitbreiding) het dynamischer maakt. Ik raad je aan de uitbreidingen niet te combineren maar voor een van beide te kiezen, hoewel het wel mogelijk is overigens.

Het spel: Scoundrels of Skullport voegt nieuwe content toe voor Lords of Waterdeep. Het is niet één, maar twee, complete uitbreidingen: de uitgestrekte kerker van Undermountain en de criminele haven van Skullport.

Elke spannende locatie heeft unieke kenmerken en biedt nieuwe speelmogelijkheden, waaronder nieuwe Lords, Gebouwen, Intrigue en Quest-kaarten.

Eigenaren van Lords of Waterdeep kunnen één of beide van deze nieuwe ondergrondse locaties gebruiken om hun spelervaring verder uit te breiden. Er is ook een nieuwe factie, de Gray Hands, dus nu kan een zesde speler meedoen met de pret!

3. Orleans: Trade and Intrigue

Orleans Trade and Intrigue uitbreiding

Cijfer: 8,5
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 90 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3,41

De nieuwe evenementen voegen een verrassende hoeveelheid variatie toe. Soms krijg je goede kaarten en kun je alles doen wat je maar wilt, andere keren krijg je slechte en moet je je richten op punten. Het nieuwe Trade board maakt een saai maar noodzakelijk onderdeel van het spel tot een leuk en spannend onderdeel. Orders gebruiken de middelmatige “prosperity” variant van de eerste “uitbreiding” en maakt het een extreem goed deel van het spel zelf.

Lees ook:  Leukste familie bordspellen, om met het hele gezin te spelen

Het spel: Orléans: Trade & Intrigue is de tweede grote uitbreiding voor het prijswinnende spel Orléans.

Naast nieuwe tegels bevat deze uitbreiding een nieuw ” Beneficial Deeds” bord, een nieuwe en uitdagende set van evenementen en handelscontracten. De “Intrigue” introduceert manieren om de voortgang van je tegenstanders te belemmeren of zelfs om de prestaties van je tegenstanders over te nemen.

2. Viticulture: Tuscany Essential Edition

viticulture Tuscany Essential Edition uitbreiding

Cijfer: 8,7
Aantal spelers: 1-6 
Speelduur: 60-150 minuten
Leeftijd vanaf: 14+ 
Niveau: 3,47

Maakt de relatief laagdrempelige en prachtig veelzijdige wijnbouw tot een veel robuuster spel, dat als je er zin in hebt, echt geweldig is. Niet geschikt voor nieuwe spelers, maar Toscane voegt zoveel verschillende wegen naar de overwinning toe en nog veel meer om te overwegen door het innovatieve 2 seizoenensysteem van het eerste spel op te splitsen in 4 seizoenen.

Het spel: Tuscany Essential Edition bevat drie uitbreidingen voor de wijnbouw: het uitgebreide bord (en 36 houten sterren), structuurkaarten/matten, en speciale werkers (14 pionnen in plaats van de 66 in het oorspronkelijke Toscane, maar de gameplay is hetzelfde).

Tuscany Essential Edition wordt aanbevolen in combinatie met Viticulture Essential Edition, maar ook oudere versies van Viticulture werken prima.

1. Star Wars: Rebellion – Rise of the Empire

Star wars rebellion Rise of the Empire uitbreiding

Cijfer: 8,9
Aantal spelers: 14+
Speelduur: 180-240 minuten
Leeftijd vanaf: 14+ 
Niveau: 3,43

Als er één probleem was dat Rebellion had, dan was het wel de onhandigheid van het gevechtssysteem. RotE lost dit op in een revisie die het geheel veel soepeler laat verlopen, maar het houdt daar niet op – je krijgt ook een heleboel nieuwe content die het spel afrondt met niet alleen een grote hoeveelheid Rogue One content, maar ook meer Return of the Jedi materiaal, voor een completere Galactic Civil War simulatie.

Lees ook:  De 10 leukste Co-Op spellen - Ideaal voor stelletjes

Het spel: In totaal introduceert Rise of the Empire acht nieuwe leiders, zesendertig plastic miniaturen, vijf doelmarkeringen, twee ringen, drie nieuwe dobbelstenen, en meer dan honderd nieuwe kaarten. Je vindt er U-wings, TIE Strikers, Nebulon-B fregatten en de Interdictor. Je krijgt nieuwe manieren om de plannen van je tegenstander te ondermijnen en je ontdekt een heel nieuw hoofdstuk in je lopende Galactic Civil War!

En dat brengt ons aan het einde van de lijst met beste uitbreidingen. Vergeet niet dat u dus wel echt altijd het originele bordspel nodig heeft om bovenstaande spellen te kunnen spelen. Een spel kopen waar u direct mee aan de slag kunt? Bekijk dan onze beste gezelschapsspellen aller tijden!