Ga naar de inhoud

Hoe speel je Risk? Speluitleg & Spelregels

  • 7 min read
  • door

Risk is een strategisch spel die je kan spelen van 2 tot 6 spelers. Risk bestaat al een hele tijd en is wat ze noemen een échte klassieker. Ondertussen bestaan er al heel wat varianten van Risk (lees hier meer over mijn favoriete risk varianten), maar de basis blijft grotendeels hetzelfde. Bij Risk moet je weinig geluk hebben (wel een beetje met het gooien van de dobbelstenen) in het spel, je moet vooral zorgen dat je je tegenstanders te slim af bent!

Als je Risk leuk vindt, raad ik je aan onze andere wargames voor beginners eens te bekijken.

Hoe speel je Risk?

Voordat je Risk kunt spelen is het wel aangeraden om de Risk spelregels en de Risk speluitleg eens goed onder de loep te nemen. Het is niet het eenvoudigste spel dat er is, maar met wat oefening zal je zien dat het vlotter zal gaan! Hoe speel je Risk?

Risk speluitleg

Hieronder bespreken we in het kort welke stappen je doorloopt als je een potje Risk speelt.

1. Voorbereiding:

Als eerste leg je het speelbord op de tafel. Deel voor elke speler een kleur van legers uit. De hoeveelheid legers die elke persoon krijgt, hangt af van met hoeveel spelers je het spel speelt. Als je met 2 speelt, krijg je elk 40 legers, met 3 krijg je 35 legers, met 4 spelers 30 legers, met 5 spelers 25 en met 6 spelers 20. Kies iemand als spelleider, hij zal aan iedereen evenveel territoriumkaarten geven. Hij geeft ook iedereen een opdrachtkaart (daarop staat vermeld wat je moet doen om het spel te kunnen winnen). Laat nog even de kaarten met de jokers uit de stapel (er zijn er twee).

Nadat iedereen zijn legers op zijn territoria heeft geplaatst (de gebieden die worden aangegeven op de territoriumkaarten die je hebt gekregen) moeten zij de territoriumkaarten teruggeven aan de spelleider. De spelleider zal vervolgens na het toevoegen van de jokers, de territoriumkaarten goed schudden en legt ze op een stapel naast het bord. Je legers moeten nu geplaatst worden op de territoria die op je kaarten afgebeeld staan (ieder om beurt 1 leger, degene die het hoogste gooit, mag als eerste beginnen). Je plaats ieder om de beurt slechts één leger en je plaats die op een plek waar nog geen 4 legers staan. Pas wel op want er mogen dus in het begin maar maximum 4 eenheden staan op elk gebied.

Lees ook:  Weinig tijd? Snelle bord- en gezelschapsspellen die je in minder dan 30 minuten kunt spelen

risk bordspel bord

2. Het spelverloop:

Het doel van het spel is om als eerste je gekregen opdracht te kunnen volbrengen, vanaf het moment dat één iemand zijn opdracht heeft volbracht eindigt het spel.

Je kiest samen met de andere spelers een manier om de eerste speler te bepalen (de volgende verjaardag, de hoogste dobbelstenenworp,…). Wanneer het jouw beurt is, mag je kiezen uit twee acties die je mag doen. Of je kiest voor het bijkrijgen van legers, of je kiest voor aanvallen.

Wanneer je kiest voor het bijkrijgen van legers:

Je kijkt dan op hoeveel gebieden je legers staan (in het begin dus altijd 14) en dat deel je door 3 (naar beneden afgerond). Je mag nog legers bijnemen voor het bezitten van een volledig continent (dit staat aangeduid op het vakje onder op de kaart). Je kan ook nog legers krijgen via het inleveren van je gewonnen territoriumkaarten (die krijg je bij het veroveren van een land).

Er zijn 3 soorten legeronderdelen: de infanterie, cavalerie en artillerie (soldaat, paard, kanon) die elk hun eigen waarde hebben. 3 kaarten met paarden erop leveren 8 legers op, 3 kaarten met soldaten erop leveren 6 legers op en 3 kaarten met kanonnen erop leveren 4 legers op. Wanneer je een combinatie kan maken van de 3, dan levert je dit 10 legers op. De joker telt voor alles, daar krijg je zelf de keus in. Achteraf plaats je ze waar je wil.

Wanneer je kiest voor aanvallen:

Je moet kenbaar maken vanuit welk land je wilt aanvallen (je mag pas aanvullen vanuit een punt waar minstens 2 legers staan) en welk land je slachtoffer zal zijn. Vervolgens kies je als aanvaller met hoeveel legers je zal aanvallen (je neemt dan hetzelfde aantal dobbelstenen -1, het mogen er maximum 3 zijn) en diegene die wordt aangevallen verdedigt (met maximaal 2 blauwe dobbelstenen / legers). Het aantal dobbelstenen die je voor het aanvallen kan of wil gebruiken moet je altijd op voorhand aangeven.

Lees ook:  Hoe speel je The Game? Speluitleg & Spelregels

Dan gooit elke speler de gekozen hoeveelheid dobbelstenen en begint het vergelijken van de scores. De laagste dobbelsteen van de aanvaller wordt opzij gelegd en de andere twee worden vergeleken met de blauwe dobbelstenen.

Wanneer het gelijkspel is, wint de blauwe dobbelsteen. Voor elke dobbelsteen die verliest, verlies je een leger en die plaats je dan ook van het speelbord. Wanneer de aanvaller een land verovert, dan krijgt hij een kaart en mag hij zijn aanvallende legers op de veroverde plaats zetten. Een speler heeft pas een land verovert als alle legers in dat land verslagen worden en dus van het speelbord verdwenen zijn.

Let wel op, als je aangeeft dat je met 10 legers aanvalt, moet je ook met 10 legers overstappen naar het nieuw veroverde land. Let hier dus goed op als je gaat aanvallen, dat je niet met te veel legereenheden zegt aan te vallen en met minder man op je eerste land overblijft dan je wilt.

Bijvoorbeeld: je hebt 10 legers op land A en wilt land B aanvallen. Je zegt met 8 man aan te vallen, omdat je 2 legereenheden op land A wilt achterlaten. In de strijd verlies je één eenheid waardoor je er nog maar 9 hebt. Maar je hebt wel aangegeven met 8 over te gaan, dus dit moet doen, wat betekend dat er maar 1 op je vorige land achter blijft (mijn tip: geef altijd per worp aan met hoeveel manschappen je over wilt gaan en houdt goed rekening met hoeveel je wilt achter laten).

risk kaarten

Risk spelregels

Als je een potje risk speelt zijn er een aantal basis regels waar je je aan moet houden. Maar omdat ik al meerdere malen meegemaakt heb dat niet iedereen zich hier ook daadwerkelijk aan houdt (of er andere regels op na houdt) benoem ik ze hier nog maar een keer:

  • Als aanvaller moet je ervoor zorgen dat je minimaal één leger meer hebt dan het aantal dobbelstenen die gegooid mogen worden. De verdediger moet er evenveel hebben
  • Wanneer je wil aanvallen met je erop letten dat er altijd een leger achterblijft in het gebied vanwaar je uit aanvalt
  • Je mag enkel aanvallen vanuit een gebied dat grenst aan jouw gebied
Lees ook:  Hoe speel je Mens Erger Je Niet. Speluitleg & Spelregels

Risk Tips

Nu wil je waarschijnlijk wat tips zodat je de volgende keer dat je Risk speelt je tegenstanders kan overweldigen. Hieronder vind je een aantal van mijn persoonlijke tips die ik gebruik om regelmatig risk te winnen!

  • Probeer voor Afrika te gaan – Australië is vaak te competitief als je daar niet met minimaal 2 landen begint
  • Speel niet defensief. Je wordt dan snel ingesloten door je vijanden
  • Weet wat je opgeeft om het continent te veroveren. Ga niet een wedloop aan met tegenstanders. Gebeurt dit toch en wordt het te duur? Ga dan voor Zuid-Amerika
  • Verover een aantal Noord-Amerikaans gebieden tijdens de eerste positionering – vooral Midden-Amerika. Noord-Amerika is waarschijnlijk het volgende gebied waar je naartoe wilt, dus alle gebieden die je nu kunt grijpen zijn mooi meegenomen
  • Nogmaals: Speel niet defensief! veel mensen trappen hier in als ze net beginnen
  • Probeer direct voor een 2de continent te gaan nadat je je eerste verovert hebt. Dit zorgt er voor dat je tegenstanders nog op ‘hun eigen eerste continentje’ gefocust zijn en jij vrijspel hebt.