Ga naar de inhoud

Hoe speel je Coup? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

In het spelletje Coup probeer je als laatste speler over te blijven tijdens een klassieke machtsstrijd. Je staat namelijk aan het hoofd van de familie in een corrupte Italiaanse stad en om macht te verweven moet je manipuleren, bluffen en omkopen. Aangezien slecht één familie het kan overleven, moet je de invloed van alle andere families zien te verbannen.

Een spelletje Coup speel je met twee tot zes spelers en een spel duurt ongeveer 15 minuten. Het spelletje is gezinsvriendelijk en kan gespeeld worden door kinderen vanaf negen jaar.

Speluitleg

Om als familie te overleven in een corrupte stad, wil je de laatste speler zijn met invloed. Deze invloed wordt weergegeven door de gedekte karakterkaarten.

Om het spel te beginnen start elke speler met twee munten en twee invloeden (karakterkaarten). In het spel zijn er vijf verschillende karakters die elk drie keer voorkomen. Elk karakter heeft zijn eigen krachten. De karakters zijn:

  • Duke (de hertog): Om te voorkomen dat iemand anders de hulp van vreemden kan krijgen, neem je drie munten uit de schatkist.
  • Assassin (de moordenaar): Betaal die munten en vermoord een karakter van een andere speler.
  • Contessa (de gravin): Blokkeer een aanslag op jezelf.
  • Captain (de kapitein): Blokkeer iemand die jouw munten wilt stelen of steel twee munten van een andere speler.
  • Ambassador(de ambassadeur): Neem twee karakterkaarten van de stapel, wissel er een naar keuze om met de karakterkaarten die je al had en leg de overige twee terug. Of blokkeer iemand die jouw munten wilt stelen.

Spelregels

De spelregels van Coup zijn simpel. Wanneer je aan de beurt bent kan je een van de acties uitvoeren, zoals hierboven beschreven. Het maakt hierbij niet uit of je dat karakter in eigen bezit hebt of niet. Of je mag een van de volgende acties uitvoeren:

  • Inkomsten: Pak een punt uit de schatkist.
  • Hulp van buitenaf: Pak twee munten uit de schatkist.
  • Coup: Betaal zeven punten en begin een coup tegen een van je medespelers. Deze medespelers verliest zo zijn invloed (wanneer je tien munten of meer hebt, moet je deze actie uitvoeren).
Lees ook:  Hoe Speel je 21'en met Kaarten? Speluitleg & Spelregels

Wanneer je een van de karakteracties uitvoert, defensief als tegen reactie op iemand anders of actief tijdens je eigen beurt, is die actie automatisch succesvol tenzij een van je medespelers jou uitdaagt. In dit geval verlies je een invloed als je een van je karakters niet kan of wilt opendraaien om jezelf te beschermen. Opengedraaide karakters kunnen niet meer worden gebruikt en wanneer beide karakters (waarmee je het spel begon) zijn opengedraaid heb je helaas het spel verloren en doe je niet meer mee. Je bent dan al je invloed kwijt om andere families te verbannen.

Wanneer je wel het karakter in je bezit hebt om jezelf te beschermen, kan je ervoor kiezen deze om te draaien en te gebruiken tegen je medespelers. Je medespelers verliest dan een invloed punt. In dit geval stop je het karakter weer terug in de stapel, deze schud je en pak je een nieuwe kaart. Dit kan hetzelfde karakter zijn of een ander.

Het spel beëindigen

Volgens de spelregels van Coup eindigt het spel wanneer al je medespelers zijn of haar twee invloedspunten kwijt zijn geraakt tijdens het verdedigen van zichzelf tijdens een Coup of uitdaging. Heb jij nog wel een of twee karakterkaarten, oftewel invloedspunten, on omgekeerd voor je liggen? Dan heb jij gewonnen.

De inquisitor, kettermeester

In sommige, nieuwere versies van het Coup spel is een nieuw, optioneel, karakter toegevoegd. De inquisitor, ofwel kettermeester. Deze karakterkaarten kunnen worden gebruikt om de ambassador, ambassadeur kaarten te vervangen. De krachten van dit karakter zijn:

Lees ook:  Hoe speel je Carcassonne? Speluitleg & Spelregels

Inquisitor (de kettermeester): Pak een karakterkaart van de stapel en kies of je deze wel of niet wilt ruilen met een van je omgekeerde karakterkaarten of dat je een van je medespelers dwingt om een van zijn of haar karakterkaarten te laten zien.

Je medespeler mag zelf kiezen welke van de twee. Als er nog maar een over is, moet je medespeler deze laten zien. Als je wilt, kan je er dan voor kiezen je medespeler dwingen een nieuwe kaart van de stapel de pakken en de oude kaart in de stapel op tafel terug te stoppen. Deze stapel dient vervolgens weer geschud te worden.

Op deze manier voorkom je dat in volgende rondes munten van je kunnen worden gestolen.