Ga naar de inhoud

Hoe speel je Love Letter? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Love Letter is een verslavend kaartspel welke uitgegeven wordt door de populaire uitgever 999 Games. 999 games heeft de licentie van het spel weten te bemachtigen via AEG. Het spel zelf is ontworpen door de Japanse spelontwerper Seiji Kanai.

Het spel kan gespeeld worden door 2 tot 4 spelers. Wel is het spel het leukste met 3 of 4 spelers. Het spel is geschikt voor spelers vanaf 10 jaar.

Love Letter is een snel spel. Het spel duur niet langer dan 20 minuten. Dit maakt het erg geschikt als snelle tijddoder of als je zin hebt in een leuk spel, maar hier niet zeeën van tijd voor hebt.

Om Love Letter te kunnen spelen is niet veel nodig. Alle benodigdheden komen in een compact speldoosje. In dit doosje zitten spelregels, liefdesfiches, eigenschappenkaarten en speelkaarten. Meer heb je niet nodig om Love Letter te kunnen spelen.

Speluitleg

Allereerst moeten de speelkaarten worden geschud. Hierna krijgt elke speler een speelkaart en een overzicht kaart. De overige speelkaarten moeten gedekt op een stapel worden gelegd. De liefdesfiches worden naast de gedekte stapel worden gelegd.

Als je met 2 spelers speelt moeten er 3 kaarten van de gedekte stapel open worden neergelegd. Deze doen niet mee. Speel je met 3 spelers? Dan moet er 1 kaart van de gedekte stapel afgehaald worden en gedekt worden neergelegd. Ook deze kaart doet niet mee. Als deze voorbereidingen zijn getroffen kan het spel beginnen.

Kaart trekken en spelen

Er wordt een willekeurige speler aangewezen die met het spel mag beginnen (meestal de jongste of de oudste speler). De speler die aan de beurt is trekt een kaart van de gedekte stapel, stopt deze bij de kaart die de speler al heeft en bekijkt de kaarten zorgvuldig. De speler moet namelijk 1 van de kaarten spelen, zelfs als het effect van de kaart nadelig is.

Lees ook:  Hoe Speel je Patience / Solitaire? Speluitleg & Spelregels

Kaarteffecten

Elke kaart heeft een eigen waarde en effect als je deze speelt. In totaal zijn er 8 middeleeuwse figuren op de kaarten met allemaal een ander effect.

  • De bewaker (waarde 1). Als je deze kaart speelt mag je bij een andere speler een kaart gokken die hij of zijn in de hand heeft. Als je goed gokt ligt deze speler uit het spel voor die bepaalde ronde.
  • De priester (waarde 2). Als je de priester speelt mag je de kaarten bekijken van 1 van de spelers.
  • De baron (waarde 3). Als je deze kaart speelt moet je jouw kaarten met die van een andere speler vergelijken zonder dat je ze laat zien aan eventuele andere spelers. Degene die de laagste waarde heeft ligt uit de ronde.
  • Het kamermeisje (waarde 4). Deze maakt alle effecten van spelers onschadelijk voor 1 ronde.
  • De prins (waarde 5).Hierbij mag je jezelf of een andere speler kiezen die zijn hand aflegt en nieuwe kaarten krijgt.
  • De koning (waarde 6). Als je deze kaart speelt moet je jouw kaarten wisselen met een andere speler.
  • De gravin (waarde 7) is de op een na laatste kaart. Als je deze kaart met een prins of koning in de hand hebt moet je hem afleggen.
  • De prinses (waarde 8). Als je deze kaart aflegt lig je uit de ronde.

Je mag dus zelf kiezen welke van de kaarten in je hand je speelt. Toch kan het zijn dat de kaart die je speelt nadelig is voor jou. Dit betekent dat je jezelf uit het spel speelt. Hier kan je echter niks tegenin brengen.

Lees ook:  Hoe speel je Jaipur? Speluitleg & Spelregels

Als de speler het effect van de kaart heeft toegepast is de volgende speler aan de beurt. Degene die uiteindelijk in de ronde overblijft heeft de ronde gewonnen en krijgt hiervoor een liefdesfiche.

Het einde van het spel

Het uiteindelijke doel van het spel is om zoveel mogelijk liefdesfiches te verzamelen en dus zoveel mogelijk rondes te winnen.

Degene die als eerste 5 liefdesfiches weet te verzamelen is de winnaar van het spel.

De kracht van het spel zit hem in de tijd. Een ronde kan soms al na een minuut spelen over zijn. Elke ronde verloopt anders. Dit maakt Love Letter een snel spel met veel actie.

Wel is de geluksfactor bij Love Letter erg hoog. Hier moet je van houden.