Ga naar de inhoud

Hoe speel je Splendor? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Splendor is een tactisch en verslavend spel, geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Na het lezen van de Splendor spelregels lijkt het misschien een standaard spel, maar er komt heel wat meer tactiek bij kijken dan je denkt. Het spel is dan ook een aanrader voor iedereen die eens een ander soort kaartspel wil spelen!

Doel van het spel

Als rijke handelaar gebruik je je rijkdom om transportmiddelen en mijnen aan te kopen. Je probeert ook handige kunstenaars aan te werven die van edelstenen waardevolle juwelen kunnen maken. Dit doe je allemaal terwijl je maar één doel voor ogen hebt: zoveel mogelijk prestige verkrijgen.

Voorbereiding

Het spel bestaat uit 90 ontwikkelingskaarten van drie verschillende niveaus. Alle kaarten van eenzelfde niveau leg je op een stapel en je schudt deze goed door elkaar. Draai van elke stapel 4 kaarten open en vorm drie horizontale rijen.

Verder vind je ook 10 tegels met edellieden in de doos. Je neemt evenveel tegels als het aantal spelers + 1 (speel je met drie spelers, dan draai je vier kaarten om). Deze leg je open op een rij boven de ontwikkelingskaarten. De andere edelen zullen niet in het spel gebruikt worden.

Tenslotte sorteer je de edelsteenfiches per kleur en leg je deze binnen handbereik van alle spelers.

Speluitleg

Tijdens het spel probeer je zoveel mogelijk edelstenen en jokers te verzamelen. Met deze fiches kunnen er ontwikkelingskaarten aangekocht worden.

Ontwikkelingskaarten leveren je dan weer prestigepunten en bonussen op. Deze bonussen zorgen niet alleen voor een korting op verdere aankopen, ze leveren je ook het bezoek van edellieden op. Dit bezoek zorgt op zijn beurt weer voor extra prestigepunten. De speler die de meeste prestigepunten verzamelt, wint het spel.

Lees ook:  Hoe speel je Skip Bo? Speluitleg & Spelregels

Hoe speel je splendor

Tijdens elke beurt heb je de keuze uit vier verschillende acties:

2 edelstenen van dezelfde kleur nemen

Dit mag alleen als er minstens vier fiches van deze kleur beschikbaar zijn.

3 Edelstenen van verschillende kleuren nemen

Hou er wel rekening mee dat je op geen enkel moment meer dan 10 edelstenen in je bezit mag hebben.

Een ontwikkelingskaart reserveren

Wil je een ontwikkelingskaart reserveren die open op tafel ligt, dan leg je deze omgekeerd voor je neer. Je zorgt er ook voor dat de kaart meteen vervangen wordt door een kaart van de stapel.

Je kan ook een gokje wagen door de bovenste kaart van één van de drie stapels te reserveren. Deze kaart toon je niet aan je medespelers en leg je ook omgekeerd voor je neer. Vervolgens neem je een gouden joker (een gele edelsteenfiche) en leg je deze boven op de gereserveerde ontwikkelingskaart.

Ook als de jokers op zijn, kan je nog kaarten reserveren. Het enige nadeel is dan wel dat je er geen joker bijkrijgt. Elke speler mag trouwens maximaal drie ontwikkelingskaarten reserveren.

Een ontwikkelingskaart kopen

Je kan een door jouw gereserveerde kaart of één van de open ontwikkelingskaarten op tafel kopen. Op elke kaart staat vermeld hoeveel edelstenen je moet betalen. Een joker kan als eender welke edelsteen gebruikt worden. De fiches die je gebruikt om te betalen, worden weer op de desbetreffende stapel gelegd, inclusief de joker.

Op elke gekochte ontwikkelingskaart vind je een edelsteen in de rechterbovenhoek. Deze edelsteen kan als korting gebruikt worden bij een volgende aankoop en kan je het bezoek van een edele opleveren. In de linkerbovenhoek vindt je dan weer de prestigepunten terug. Alle gekochte kaarten moeten steeds open voor je liggen, zodat elke speler op elk moment het aantal prestigepunten en de bonussen kan zien.

Lees ook:  Hoe speel je Onirim? Speluitleg & Spelregels

Edellieden komen op bezoek wanneer je voldoende bonussen verzameld hebt. Op elke tegel met edellieden wordt vermeld hoeveel bonussen je exact nodig hebt. Elk bezoek levert je steeds drie extra punten op. Een bezoek van een edele mag trouwens op geen enkel moment geweigerd worden.

Einde van het spel

Heeft één van de spelers 15 prestigepunten, dan wordt de lopende ronde afgespeeld. Zo is elke speler evenveel keer aan de beurt geweest.

De speler die uiteindelijk de meeste prestigepunten verzameld heeft, wordt tot winnaar uitgeroepen. Bij een gelijke stand wint de speler die het minst aantal ontwikkelingskaarten gekocht heeft.

Splendor is een spannend spel dat je vanaf de eerste seconde zal boeien. Je moet steeds beslissen of je fiches gaat verzamelen of uitgeven. Bovendien kan je je tegenstanders regelmatig in hun tactiek hinderen, wat het spelplezier alleen maar vergroot!