Ga naar de inhoud

Hoe speel je Zeeslag? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Zeeslag is een uitdagend en zeer bekend spel dat meerdere varianten heeft. Het spel werd van oorsprong op papier gespeeld, waarbij er vakken op papier werden getekend en werden weggestreept bij het benoemen van een correct vak. Maar dankzij het spelbedrijf Milton Bradley kennen wij nu ook het bordspel zeeslag.

Zeeslag is zo’n bekend spel dat meerdere generaties hebben meegespeeld. Zo was de allereerste versie van het spel al in de jaren 80 te vinden. Het spel wordt door twee spelers gespeeld. Het spel heeft als doel zoveel als mogelijk schepen van de tegenstander te doen zinken. Wie schepen overhoudt, wint daarmee het spel.

De spelregels van Zeeslag is vrij simpel en door iedereen te begrijpen. Het spel valt te spelen met speler vanaf 6 jaar oud en maakt het daarom mogelijk om te spelen met jong en oud. Dit is een leuk spel voor een familie of vriendenavond. Zeeslag is ook een leuk spel om mee te nemen op reis. Het spel valt echt zo vaak te spelen als de spelers willen. Een spel duurt rond de 35 minuten.

Het spel zeeslag is al zoveel jaren bekend dat men er niet alleen binnen Nederland van genieten kan. Ook in het buitenland is het spel bekend, maar dan onder de naam Battleship. Dit spel wordt ook in het buitenland volop gespeeld. Ditzelfde spel was ook een grote bron van inspiratie voor het produceren van de welbekende film Battleship. In deze film probeerde vijanden ook de vloot van een ander te doen zinken en zo de strijd te winnen. Zo zie je maar dat er met een goed spel veel gedaan kan worden dat voor jarenlange plezier zorgt.

Lees ook:  Hoe speel je Vrijdag? Spelregels & Speluitleg

Zeeslag spelregels – Laat de schepen van de tegenstander zinken!

Het spel Zeeslag wordt op een veld gespeeld welke hokjes heeft van 10 bij 10. Langs de ene zijde staan er getallen weergegeven en langs de andere zijde staan er letters weergegeven. Op deze manier ontstaat er een duidelijke aanduiding bij het spelen. Zo wordt een vak aangeduid met nummer en letter. Zo heb je dan bijvoorbeeld D4 of A7. Dit is ook hoe het spel wordt gespeeld bij het uitroepen van de “coördinaten“. Met de coördinaten krijgen de spelers ook veel beter inzicht in de ligging van de vloot van een ander.

Het spel wordt geleverd met meerdere soorten schepen. Deze zijn de vliegdekschepen, slagschepen, onderzeeërs en patrouilleschepen. Zo kun je een hele vloot bouwen. De ruimte die de schepen in beslag nemen variëren van 2 vakjes tot 6 vakjes. Beide spelers mogen op hun eigen helft 10 schepen neerleggen. De legging van deze schepen hangt geheel af van de speler.

Zo kunnen de schepen horizontaal en verticaal op het veld worden neergelegd. De ruimte die er in beslag wordt genomen is afhankelijk van de door de spelers gekozen schepen. De schepen moet wel vrij staan. Dit houdt in dat ze helemaal niet tegen ander schepen aan mogen komen te liggen. Ook moeten beide spelers met dezelfde schepen spelen.

Zodra de schepen op het spelbord door beide spelers zijn geplaatst, kan het spel beginnen. Het spel wordt in meerdere rondes gespeeld. In iedere ronde krijgt elke speler de kans om een vlak te benoemen die zich bevindt in de helft van de tegenstander. Het vlak dat benoemd wordt is, is het vlak dat ‘beschoten’ moet worden.

Lees ook:  Hoe speel je Fauna? Speluitleg & Spelregels

De tegenstander laat weten of het een hit of miss is. Dit betekent dat hij laat weten of het benoemde vak door een schip wordt bezet. De speler die het vak benoemd heeft, maakt er dan een notitie van op zijn helft. Dit doet hij bij elke benoeming of het nu een hit of mis is. Zo houdt hij in de gaten welk vak voor een mogelijke hit zou kunnen zorgen. Zo heeft hij een bepaald beeld over de vloot van zijn medespeler. Ook voor de tegenpartij geldt hetzelfde. Bij elke benoeming door hem gedaan, maakt hij ook hiervan een notitie.

Het is de kunst om zo nauwkeurig als mogelijk te analyseren welke vakken door schepen worden bezet, dit doe je door alle vakken juist te benoemen. Wie als eerste alle schepen van de andere partij laat zinken, wint zo het spel. Een schip zinkt pas op het moment dat alle vlakken waarop het schip rust geraakt zijn. De andere speler moet ook aangeven wanneer er een schip van hem is gezonken.