Ga naar de inhoud

Hoe speel je The Mind? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door


The Mind is een zeer leuk spel die uitgegeven wordt door White Goblin Games. Zij staan erom bekend hele goed uitgewerkte spellen op de markt te brengen. The Mind is hier ook zeker 1 van.

The Mind kan gezien worden als experiment en niet alleen als spel. De spelers die meedoen krijgen een erg speciaal teamgevoel door het spel. Het spel zelf is ontworpen door Wolfgang Warsch.

Het bijzondere aan het spel is dat je ‘communiceert met je gedachten’ in plaats van spraak.

The Mind speluitleg

Voor het spelen van The Mind heb je niet veel nodig. Wat je nodig hebt is namelijk het spel zelf en 2 tot 4 spelers. Het spel duurt ongeveer 20 minuten en is geschikt voor spelers vanaf 8 jaar oud.

Het spel zelf bestaat uit 120 speelkaarten. Op de meeste van die kaarten staan getallen met waarden tussen de 0 en de 100. Naast de speelkaarten bestaan er ook kaarten die levels aangeven. Dit zijn er 12. Verder zijn er nog levenskaarten en vallende sterren kaarten.

Begin van het spel

Bij The Mind vormen alle spelers samen 1 team. Aan de hand van de hoeveelheid spelers krijg je een aantal levens en vallende sterren en speel je tot een bepaald level.

De hoeveelheid wordt bepaald door de hoeveelheid spelers. Speel je bijvoorbeeld met 3 spelers worden er dus 3 levenskaarten gebruikt en 1 vallende ster.

Als dit bepaald is leg je vervolgens de levels in aflopende volgorde op een stapel. Ofwel van 1 naar het level tot waar je wilt spelen. Level 1 ligt dus bovenop. Schud hierna de overgebleven 100 getallenkaarten goed.

Lees ook:  Hoe speel je Phase 10? Speluitleg & Spelregels

Vervolgens dienen de geschudde kaarten uitgedeeld te worden aan de spelers. De hoeveelheid kaarten is gelijk aan het levelnummer. Speel je level 2 krijgt elke speler dus 2 kaarten. Het is erg belangrijk dat je deze kaarten niet aan andere spelers laat zien.

Daarnaast is het erg belangrijk dat niemand met elkaar mag communiceren. Ook niet via gebaren.

Spelverloop

De kaarten die spelers in hun handen hebben moeten in oplopende volgorde in het midden van de tafel worden gelegd. De kaart met het laagste getal moet dus als eerste worden gespeeld en de kaart met het hoogste getal moet als laatste worden gespeeld.

Doordat je niet mag communiceren kan dit nog knap lastig zijn. Zeker in de latere rondes.

Als de spelers de kaarten in de goede volgorde hebben neergelegd is het level klaar en kan de desbetreffende levelkaart worden weggelegd.

Hierna krijgt iedere speler opnieuw kaarten. Daarna moet je proberen om hetzelfde te doen als de voorgaande ronde. Ofwel de speelkaarten opleggen in goede volgorde van klein naar groot. Zo worden alle levels gespeeld.

Na het voltooien van sommige levels kun je een bonus krijgen. Zo krijg je na het voltooien van level 2 een vallende ster en na het voltooien van level 3 een extra leven.

Als een speler tijdens een ronde niet de kaart oplegt met de laagste waarde onderbreekt de speler met de laagste waarde het spel en legt zijn of haar kaart op.

Ook andere spelers met lagere waarden leggen hun kaart op. Hierdoor verliest het team levens. Deze kaarten leg je niet op de andere speelkaarten, maar gedekt op de stapel van kaarten die nog over zijn.

Lees ook:  Hoe speel je Mysterium? Speluitleg & Spelregels

Op elk moment tijdens het spel kan een speler er voor kiezen om een vallende ster kaart in te zetten. De kaart kun je inzetten door je hand op te steken. Als alle spelers instemmen door een duim op te steken, worden alle laagste kaarten die de spelers in hun hand hebben afgelegd op de stapel spelkaarten die gedekt ligt.

Het einde

Het doel van The Mind is dus om alle levels te voltooien. Als een level niet lukt en de levenskaarten zijn op hebben de spelers het spel verloren.

Als de spelers alle levels voltooien hebben ze het spel gewonnen.