Ga naar de inhoud

Hoe speel je Dominion? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Dominion is een tactisch kaartspel dat met twee tot vier spelers gespeeld kan worden.

Gedurende het spel heeft iedere speler een hoeveelheid kaarten in zijn handen. Deze kaarten stellen je koninkrijk voor. Door nieuwe kaarten aan te kopen, kan je het koninkrijk uitgebreiden met grond, koninkrijk-kaarten en rijkdommen. Je uiteindelijke doel is om het grootste koninkrijk te veroveren.

Spel onderdelen

Het kaartspel bestaat uit 500 kaarten:

  • 130 geldkaarten: 60 x koper, 40 x zilver en 30 x goud
  • 48 overwinningskaarten: 24 x landgoederen, 12 x hertogdommen en 12 x provincies
  • 30 vloekkaarten
  • 32 locatiekaarten
  • 7 blanco kaarten
  • 1 vernietigingskaart
  • 252 actiekaarten

Hoe speel je Dominion: de voorbereiding

De actiekaarten, ook wel koninkrijkkaarten genoemd, bestaan uit 25 sets van 10 kaarten. Het spel wordt met tien sets actiekaarten gespeeld. Aan het begin van het spel wordt er bepaald met welke kaarten jullie zullen spelen en welke kaarten er dus in de doos blijven zitten.

De actiekaarten worden dan in tien verschillende stapels op tafel gelegd. Onderaan elke stapel wordt er een locatiekaart geplaatst, zodat het meteen duidelijk zal zijn wanneer een stapel uitgeput is.

Verder zal je de geld- en de overwinningskaarten ook elk in drie stapels verdelen.

Daarnaast maak je nog een stapel van de vloekkaarten en leg je de vernietigingskaart apart.
In totaal heb je dus 17 stapeltjes kaarten op tafel liggen.

Spelregels

Elke speler begint het spel met 10 kaarten: 7 koperkaarten en drie landgoederenkaarten.

Lees ook:  Hoe speel je Dixit? Speluitleg & Spelregels

Deze kaarten worden door elkaar geschud en afgedekt op tafel gelegd. Dit is de zogenaamde ’trekstapel’. Naast de trekstapel zal je ook over een ‘aflegstapel’ beschikken. Aan het einde van elke beurt worden alle kaarten op deze aflegstapel gelegd.

Om te beginnen aan het spel neem je de bovenste vijf kaarten van de trekstapel in je hand.

Elke ronde bestaat uit drie verschillende fases

1. De actiefase

De actieve speler mag een actiekaart naar keuze uit zijn hand spelen. In elke ronde mag er maximaal één actiekaart gespeeld worden, tenzij dit anders vermeld staat op de actiekaart zelf.

Om de kaart te spelen, leg je deze open voor je op tafel. Je moet alle instructies op de gekozen kaart, indien mogelijk, van boven naar onder opvolgen. Elke actiekaart mag gespeeld worden, ook al kan je niet alle acties op de kaart uitvoeren.

Moet je een kaart vernietigen in deze fase, dan wordt de betreffende kaart boven op de vernietigingskaart gelegd. Deze kaart verdwijnt volledig in het spel en kan dan ook niet meer gebruikt of aangekocht worden.

Na het spelen van een actiekaart moet deze op tafel blijven liggen tot de opkuisfase van die beurt.

2. De aankoopfase

Tijdens de tweede fase mag de speler een kaart uit het aanbod aankopen. Elke kaart van de 17 stapels op tafel mag aangekocht worden, met uitzondering van de vernietigde kaarten. Ook hier geldt dat je slechts één kaart mag aankopen, tenzij een actiekaart meerdere aankopen toelaat.

De kosten van een kaart vind je steeds in de linker benedenhoek terug. Een koperkaart, die 1 punt waard is, kost niets. Een kaart kan aangekocht worden met een of meerdere geldkaarten uit je hand. De gekochte kaart mag je niet meteen gebruiken en moet dan ook op de aflegstapel geplaatst worden. De gebruikte geldkaarten moeten tot de opkuisfase voor je uit blijven liggen.

Lees ook:  Hoe speel je Rummikub? Speluitleg & Spelregels

3. De opkuisfase

Om de beurt te beëindigen leg je zowel je gespeelde als je handkaarten op de aflegstapel en trek je vijf nieuwe kaarten uit de trekstapel. Bevat de trekstapel onvoldoende kaarten, neem je alle overgebleven kaarten in je hand.

Je schudt vervolgens de aflegstapel goed door elkaar. De aflegstapel wordt vervolgens tot een nieuwe trekstapel omgetoverd, waarmee je je hand tot vijf kaarten zal aanvullen, Heb je weer vijf kaarten in je hand, dan is het de beurt aan de volgende speler.

Einde van het spel

Het spel wordt beëindigd als de provinciekaarten op zijn of als er drie andere kaartenstapels uitgeput zijn.

Vervolgens tel je de waarde van de verzamelde puntenkaarten bij elkaar op. De kaarten hebben een waarde van 1 (landgoederen), 3 (hertogdommen) of 6 (provincies) punten. Hou ook rekening met de vloekkaarten, die een negatieve invloed op het puntentotaal hebben.

De speler met de hoogste score, en dus het grootste koninkrijk, wint.

Dominion is een erg leuk en gevarieerd spel. Je kan steeds voor andere actiekaarten kiezen, waardoor het spel steeds weer spannend en nieuw is. Dominion lijkt een zeer simpel kaartspel, maar er komt veel meer tactiek bij kijken dan je denkt!