Ga naar de inhoud

Hoe speel je Halli Galli? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Hoe speel je Halli Galli? Om je te helpen met de Halli Galli spelregels hebben we een deze speluitleg voor je gemaakt.

Daarnaast staat Halli Galli op de lijst met leukste educatieve bordspellen. Zoek je dus meer spellen die hier op lijken? Vergeet dan niet de pagina educatieve spellen voor kinderen te bekijken!

Opzet

Om het spel te spelen plaats je de Halli Galli bel in het midden van de tafel. Zorg ervoor dat elke speler goed bij de bel kan. Halli Galli speel je met twee tot zes spelers.

Stap 1: Schud de Halli Galli speelkaarten
Schud de kaarten goed door elkaar en leg deze met de gesloten kant naar boven op de tafel.

Stap 2: Verdeel de kaarten
Laat elke speler steeds een kaart pakken welke deze gesloten voor zich legt. Ga door tot alle kaarten op zijn. Op deze manier verdeel je gemakkelijk alle kaarten over alle spelers. Om te bepalen wie als eerste begint met het pakken van de kaarten kan je eerst alle speler een kaart geven en de speler met de hoogste kaar laten beginnen. Leg de kaarten die de spelers al hebben (om te bepalen wie begint) onder op de stapel. De hoogste kaart is de kaart waar het meeste fruit op is uitgebeeld.

Stap 3: De speler die het spel begonnen is (degene met de hoogste kaart) begint met het openleggen van de bovenste kaart van zijn of haar stapel.

Lees ook:  10 Leukste bordspellen gebaseerd op tv-series en films

Stap 4: Met de klok mee leggen nu alle spelers een kaart open.

Het spel Halli Galli spelen

Zodra alle speler een kaart open hebben gelegd kijkt iedereen of er in totaal vijf van de zelfde fruitsoorten open op tafel liggen.

Geen vijf dezelfde Halli Galli fruitsoorten:
Als er geen vijf dezelfde fruitsoorten op tafel liggen drukt niemand op de bel.

Wel vijf dezelfde Halli Galli fruitsoorten:
Zijn er wel vijf dezelfde fruitsoorten op tafel dan drukt degene die dit het eerste ziet zo snel mogelijk op de  bel.

Heeft er iemand op de bel gedrukt, dan wint deze speler alle op tafel openliggende kaarten. De speelronde is voorbij.

Heeft er niemand op de bel gedrukt omdat er geen vijf dezelfde  fruitsoorten op tafel lagen, dan legt elke speler een nieuwe fruitkaart open op tafel. De speelronde gaat verder.

De speelronde is voorbij

Als iemand op de bel gedrukt heeft omdat de speler als eerste zag dat er vijf fruitsoorten van een Halli Galli fruitsoort aanwezig waren op de tafel dan heeft deze speler de openliggende kaarten gewonnen. Deze kaarten stopt de speler onder zijn of haar stapel gesloten kaarten. Nadat de speler dit gedaan heeft, begint automatisch een nieuwe speelronde.

De speelronde gaat door

Als er geen vijf dezelfde fruitsoorten op tafel terecht zijn gekomen, dan gaat de speelronde door. Elke speler legt een nieuwe kaart open op de oude kaart. Dit proces herhaald zich tot de ronde is afgelopen (Als er vijf dezelfde Halli Galli fruitsoorten op tafel komen te liggen, een speler op de bel drukt en de kaarten wint dan is de speelronde pas voorbij).

Lees ook:  Hoe speel je Animal Party? Speluitleg & Spelregels

Foutief op de Halli Galli bel gedrukt

Het kan voorkomen dat een speler foutief op de Halli Galli bel drukt. Als dit gebeurt moet deze speler alle andere spelers een speelkaart van zijn of haar stapel geven. Op deze manier raken de kaarten van spelers die vaak foutief op de bel drukken eerder op. Het is dus een straf voor foutief op de Halli Galli bel drukken. De andere spelers krijgen juist een speelkaart van de speler welke foutief op de bel drukte. De andere spelers krijgen dus een beloning voor het foutief op de bel drukken van een andere Halli Galli speler.

Verloop van het en de uiteindelijke winnaar

Naarmate de spelers meer speelrondes spelen zullen sommige spelers op den duur geen Halli Galli speelkaarten meer hebben. Spelers zonder kaarten hebben verloren en verlaten het spel. De speler die de meeste speelrondes wint, zal uiteindelijk alle speelkaarten in zijn of haar bezit hebben. Deze speler blijft vervolgens als enige over en is hierdoor de winnaar van het spel.