Meteen naar de inhoud

Hoe Speel je Patience / Solitaire? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read

Patience wordt ook wel ‘Solitaire’ genoemd. Het is een kaartspel dat je alleen kunt spelen. De naam solitaire zegt het al. Hoewel het een spel is dat bekend staat om zijn virtuele versie, is het ook mogelijk om dit met een echte stapel kaarten te spelen. Als je dit wilt leren, leg ik je de Patience spelregels hieronder stap voor stap uit.

Het doel van Patience is om 4 stapels kaarten te vormen voor elk symbool. Dus een rij voor schoppen, harten, ruiten en klaveren. Deze rijen moeten in oplopende volgorde, dus van aas tot koning, worden gelegd. Dus elke stapel moet beginnen met een aas.

Hoe speel je Patience?

Patience wordt gespeeld met 52 kaarten. Deze schut je even goed door elkaar. Van de stapel van 52 kaarten, haal je er 28 af die je gaat verdelen over 7 kolommen op je speelveld.

Beginnend van links naar rechts:

  • De 1e kolom bestaat uit één open kaart.
  • De 2e kolom bestaat uit één gesloten kaart, met de afbeelding naar beneden, waarop je een tweede kaart legt die open ligt. Dus met de afbeelding naar boven.
  • De 3e kolom bestaat uit twee gesloten kaarten met daarop weer één open kaart.
  • De 4e kolom bestaat uit 3 kaarten met de afbeelding naar beneden en één kaart met de afbeelding naar boven.
  • De 5e kolom bestaat uit 4 gesloten kaarten en een open kaart.
  • De 6e kolom bestaat uit 5 gesloten kaarten en een open kaart.
  • De 7e kolom bestaat uit 6 gesloten kaarten en een open kaart.
Lees ook:  Hoe Speel je Rikken? Speluitleg & Spelregels

Je hebt nu een mooi speelveld gecreëerd en hebt 24 kaarten over. Deze kaarten leg je op een stapel met de afbeeldingen naar beneden. Deze stapel zal gaan dienen als reservestapel. Je noemt dit ook wel de stock. Hier pak je kaarten af als je even niet verder kan.

Patience spelregels

De bedoeling van het spel is dus bovenaan het spel 4 aflegstapels te vormen (elke stapel bevat kaarten van hetzelfde symbool) gerangschikt in oplopende volgorde: Aas, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, boer, vrouw, koning. Deze 4 stapels worden boven de 7 kolommen geplaatst.

Start met het kijken naar de open kaarten en ontdek of er kaarten zijn die al een plek kunnen krijgen op de aflegtapel naast het spel. Dus heb je azen, leg die op je aflegstapel. Als er echter geen open kaart is, die je op de 4 stapels kunt leggen, dan moet je de kaarten tussen de kolommen gaan verplaatsen om ze te vinden. Voor deze zetten zijn er regels die bestaan uit het verwisselen van kaarten. Verwisselen kan alleen maar van koning naar aas.

Op deze manier is het mogelijk om, als er een negen open ligt, hier een kaart met een 10 op te leggen. Maar, pas op dit mag alleen als deze kaart een andere kleur heeft. Dat wil dus zeggen dat je een zwarte kaart alleen maar met een rode kleur kan afwisselen. Blijf de kaarten net zo lang op elkaar leggen totdat er geen beweging meer mogelijk is.

Patience speluitleg

Je mag dus alleen de bovenste kaarten, volledige reeksen of gedeeltelijke reeksen tussen de stapels verplaatsen. Patience spelen betekent ook dat je moet weten dat het mogelijk is om hele groepen kaarten die open liggen in dezelfde kolom, naar een andere kolom te kunnen verplaatsen. Dit mag, zolang de laagste kaart maar kan worden gecombineerd met de kaart in een andere kolom.

Lees ook:  Hoe speel je Machi Koro? Speluitleg & Spelregels

Kan je even niet verder, dan kan je de reservestapel gebruiken om te zoeken naar de kaarten die nodig zijn om reeksen op het bord of op de stapels te kunnen neerleggen. Er worden echter punten van afgetrokken elke keer dat alle kaarten in de reservestapel worden overgebracht naar de aflegstapel.

Patience winnen

Een spelletje Patience eindigt als alle 4 de symbolenstapels zijn voltooid.

LET OP: Je kunt niet elke keer winnen !!! Het kan voorkomen dat je vast zit en geen mogelijkheid meer hebt om een kaart te spelen. Dus daar eindigt het spel dan. Nu begrijp je ook de betekenis van de naam Patience beter! (geduld)

Ik hoop dat je enthousiast bent geworden door deze Patience uitleg en nu weet hoe je Patience moet spelen. Veel plezier met ontdekken.

🕶 Subscribe!

Blijf op de hoogte en ontvang onze nieuwste berichten direct in je mailbox.

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons privacybeleid