Ga naar de inhoud

11 Beste bordspellen voor mensen die kleurenblind zijn

  • 11 min read
  • door

Daltonisme, of kleurenblindheid, is iets waar helaas redelijk veel mensen in meer of mindere maten mee te maken hebben. Ongeveer 8 procent van alle mannen heeft hier last van. Helaas brengt dat bij veel onderdelen in het dagelijks leven problemen met zich mee, en soms ook bij je hobby. Bij bordspellen hoeft dit gelukkig niet altijd zo te zijn, er zijn namelijk redelijk wat spellen die hier rekening mee houden. Hieronder behandelen we enkele van deze spellen.

Bordspellen voor gehele of gedeeltelijke kleurenblindheid

Hieronder behandelen we 11 spellen die goed te spelen zijn voor mensen met kleurenblindheid. Er zijn echter wel verschillen per persoon en per spel. Daarom hebben wij deze lijst opgedeeld in twee delen. Deel 1 behandelt spellen die door iederen, ongeacht de mate van kleurenblindheid, gespeeld kan worden omdat deze spellen kleur niet als essentieel onderdeel van het spel gebruiken.

Deel 2 behandelt bekende bordspellen die wel gebruik maken van kleur als spelelement, echter zijn deze spellen nog steeds goed te spelen door mensen met gehele of gedeeltelijke kleurenblidheid omdat de onderdelen meerdere onderscheidende kenmerken hebben naast kleur, of je slim kan omgaan met je speelstukken zodat je deze altijd uit elkaar kunt houden.

Spellen die weinig of geen kleur gebruiken

Ik wil beginnen met zeggen dat er natuurlijk nog veel meer spellen zijn die geen gebruik maken van kleur als belangrijk spelelement, zo veel zelfs dat het geen doen zou zijn om deze allemaal hier op te noemen. Om jullie toch op weg te helpen heb ik hier enkele van mijn favorieten opgenoemd, maar kijk/zoek gerust verder voor meer goede ideeën.

Small World

small world

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 40-80 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 2.37 / 5

In Small World strijden spelers om verovering en controle over een wereld die gewoonweg te klein is om iedereen te huisvesten.

Ontworpen door Philippe Keyaerts als een fantasierijke opvolger van zijn bekroonde Vinci, wordt Small World bewoond door een absurde groep personages zoals dwergen, tovenaars, reuzen, orcs, en zelfs mensen, die hun troepen gebruiken om grondgebied te bezetten en aangrenzende landen te veroveren om de andere rassen van de aarde te veroveren.

Ra

Ra bordspel
Foto door: binraix

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 45-60 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 2.35
Uitgever: 999 Games

Ra is een handel en setjes verzamel spel waarbij je in minder dan 1 uur door meer dan 1500 jaar van de Egyptische geschiedenis heen reist. Alles in het spel staat in het teken van de zonnegod Ra.

Het spel is niet al te moeilijk en makkelijk op te pakken en te leren voor nieuwe spelers. Daarnaast wordt het spel door meer ervaren spelers ook nog steeds als uitdagend gezien.

Dominion

dominion
Foto door: mikehulsebus

Cijfer: 7.7
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.37 / 5

Lees ook:  10 Beste bordspellen onder 50 euro

In Dominion begint elke speler met een identiek, zeer klein kaartspel. In het midden van de tafel staat een selectie van andere kaarten die de spelers kunnen “kopen” als ze zich die kunnen veroorloven. Door hun keuze van de te kopen kaarten, en hoe ze hun handen spelen terwijl zij deze trekken, bouwen de spelers hun deck gaandeweg op en streven ze naar de meest geschikte weg naar de waardevolle overwinningspunten aan het eind van het spel.

Dominion is geen CCG, maar het spel is vergelijkbaar met de opbouw en het verloop van een CCG-deck. Het spel wordt geleverd met 500 kaarten. Je kiest 10 van de 25 koninkrijk kaartsoorten om in een bepaald spel te gebruiken, dat tot een enorme variëteit in de potjes leidt.

King of Tokyo

King of Tokyo

Cijfer: 7,2
Aantal spelers: 2-6 
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 6+ 
Niveau: 1,50

Dit is een spel dat niet voor niets populair is. Het is zo leuk om gewoon Tokyo binnen te stappen en iedereen aan te vallen zodat ze veel te druk bezig zijn met hun verwondingen om je terug te kunnen aanvallen. Extra leuk zijn de kaartsynergieën waarmee je je monsters ook kunt personaliseren.

In King of Tokyo speel je als gemuteerde monsters, gigantische robots en vreemde buitenaardse wezens, die allemaal Tokio vernietigen en elkaar kapotmaken om de enige echte koning van Tokio te worden.

Lees hier onze volledige recensie.

Sushi Go & Sushi Go Party

Sushi go kaarten

Cijfer: 7,1 
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 15 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1,17 / 5

Sushi Go! neemt het spelidee van Fairy Tale en 7 Wonders en distilleert het tot een spel van twintig minuten dat iedereen kan spelen. De dynamiek van “kaarten trekken en doorgeven” wordt naar de voorgrond verschoven, terwijl de regels tot een minimum worden beperkt.

Bij het zien van de eerste paar kaarten moet je snel de samenstelling van de ronde beoordelen en beslissen voor welk type sushi je gaat. Vervolgens moet je bij elke beurt afwegen welke kaarten je moet houden en welke je gaat doorgeven. De verschillende scorecombinaties zorgen voor een aantal slimme zetten en vervelende blokkades door je tegenstanders. Van ronde tot ronde moet je ook rekening houden met het doel om aan het eind van het spel de meeste puddingkaarten te hebben!

Spellen die wel kleur gebruiken (maar aan te passen zijn)

Dan heb je natuurlijk nog veel spellen die wel kleur gebruiken als spelelement. Gelukkig is dat bij lang niet alle spellen onomkoombaar, of zijn de spellen niet zo aan te passen dat deze nog steeds goed te spelen zijn voor mensen die mindergoed of helemaal geen kleuren zien.

Through the Ages: A New Story of Civilization

Through the ages- A New Story of Civilization board game

Cijfer: 8.3
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 180-240 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 4.36 / 5
Uitgever: Czech Games Edition

Kleurenblindheid: Kleurenblindheid is een probleem in dit spel, maar niet onoverkomelijk. Uw verschillende gekleurde blokjes onderscheiden zich grotendeels door de context van hun plaatsing – blauwe en gele blokjes staan op kaarten en het spelersbord, en de witte en rode blokjes die de overheidsacties vertegenwoordigen staan op uw overheidskaart.

Through the Ages: A New Story of Civilization is de nieuwe editie van Through the Ages: A Story of Civilization met veel kleine en grote veranderingen aan de kaarten van het spel  en uitgebreide veranderingen in hoe het leger werkt.

Lees ook:  Hoe speel je Ganzenbord? Speluitleg & Spelregels

Through the Ages is een game waarin je een beschaving opbouwt. Elke speler probeert de beste beschaving op te bouwen door zorgvuldig resource-beheer, het ontdekken van nieuwe technologieën, het kiezen van de juiste leiders, het bouwen van wonderen en het onderhouden van een sterk leger. Zwakte in één van de gebieden kan worden misbruikt door uw tegenstanders. Het spel speelt zich af in de loop van de eeuwen, beginnend in het tijdperk van de oudheid en eindigend in de moderne tijd.

Red7

RED7
Foto door: PZS69

Cijfer: 7.0
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 5-30 minuten
Leeftijd vanaf: 9+
Niveau: 1.67 / 5

Kleurenblindheid: Je zou verwachten dat bij een spel dat RED7 heet, het heel lastig te spelen is voor iemand die kleurenblind is. Gelukkig zijn er ook versies van dit spel te vinden waarbij de kleur ook groot geschreven staat op de kaarten (naast dat de kaart de aangegeven kleur heeft). Let dus op welke versie je koopt!

De regels van “RED” zijn eenvoudig: de hoogste kaart wint! Maar “RED” is slechts één van de zeven spellen die je in Red7 speelt, en als je aan het eind van je beurt het huidige spel niet wint, ben je eruit! De laatste persoon die staat wint de ronde. Het spel in Red7 heeft 49 kaarten: elk in de kleuren van de regenboog genummerd van 1 tot en met 7.

Kingdomino

Kingdomino
Foto door: saksi

Cijfer: 7.4
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 15-20 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1.21 / 5

Kleurenblindheid: De tegels hebben meestal hun eigen unieke grafische vormgeving. Er is echter een visuele overlapping tussen grasland en akkers in die zin dat ze beide worden gekenmerkt door de afwezigheid van zichtbare herkenningstekens. Voor sommige soorten kleurenblindheid zal dit een probleem zijn.

In Kingdomino ben je een Heer die op zoek is naar nieuwe gebieden om je koninkrijk uit te breiden. Je moet alle gebieden, graanvelden, meren en bergen verkennen om de beste percelen te vinden. Maar wees voorzichtig, want sommige andere Lords hebben ook zin in deze gronden…..

Domino’s met een twist. Elke beurt, sluit een nieuwe domino aan op je bestaande koninkrijk, waarbij je ervoor zorgt dat ten minste een van de kanten ervan verbinding maakt met een bijpassend terreintype dat al in het spel is. Het spelmechanisme voor het verkrijgen van de tegels is slim: de volgorde van wie als eerste kiest is afhankelijk van welke tegel eerder is gekozen.

Zorg ervoor dat je de tegels met kronen vastzet – deze koninklijke schatten helpen om de waarde van je koninkrijk aan het eind van het spel te vermenigvuldigen! Het spel is afgelopen als elke speler een raster van 5×5 heeft voltooid, en dan worden de punten geteld op basis van het aantal aansluitende tegels en kronen.

Santorini

Santorini
Foto door: zapata131

Cijfer: 7,6
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.76 / 5

Kleurenblindheid: heeft de kleuren van spelersstukken specifiek aangepast voor mensen die kleurenblind zijn zodat ze goed van elkaar te onderscheiden zijn!

Santorini is een heruitgaven van het origineel uit 2004. Sinds de oorspronkelijke oprichting meer dan 30 jaar geleden, is Santorini voortdurend ontwikkeld, verbeterd en verfijnd door ontwerper Gordon Hamilton.

Lees ook:  Hoe Speel je Jokeren? Speluitleg & Spelregels

Santorini is een toegankelijke strategiespel, eenvoudig genoeg voor een basisschoolklas, terwijl het ernaar streeft om genoeg diepte en inhoud te bieden voor hardcore gamers. De regels zijn eenvoudig. Elke beurt bestaat uit 2 stappen.

Verplaats een van je bouwers naar een aangrenzende ruimte. Bouw vervolgens een verdieping op het gebouw naast de bouwer die je zojuist hebt verplaatst. Wanneer je bovenop de derde verdieping bouwt, plaats je een koepel en verwijder je die ruimte uit het spel.

Rhino Hero

RHINO HERO
Foto door: The Innocent

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 5-15 minuten
Leeftijd vanaf: 5+
Niveau: 1.03 / 5

Kleurenblindheid:  Er zijn geen enkel probleem met kleurenblindheid. In het spel wordt geen informatie door middel van kleur overgebracht zonder dat er ook grafische pictogrammen op de kaarten aanwezig zijn.

Rhino Hero: De spelers beginnen het spel elk met vijf dakkaarten, en om de beurt voegen ze muren en daken toe aan één gebouw. In een beurt plaats je eerst muren op de hoogste verdieping, dan kies je een dakkaart in je hand en plaats je deze op de muur. Elke dakkaart is voorzien van markeringen die aangeven waar de volgende speler muren op de kaart moet plaatsen. Daarnaast dwingen sommige dakkaarten een speler om speciale acties uit te voeren, zoals het plaatsen van een tweede dak, het veranderen van de speelrichting, of het verplaatsen van de Super Rhino naar een nieuwe locatie op de toren. Houd uw handen stevig vast!

De eerste speler die al zijn dakkaarten heeft gebouwd wint het spel. Als het gebouw instort, verliest de speler die de instorting heeft veroorzaakt automatisch, en de speler met de minste dakkaarten in de hand wint.

Catan

kolonisten van catan basisspel doos voorkant

Cijfer: 7.2
Aantal spelers: 3-4
Speelduur: 60-120 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.35 / 5

Kleurenblindheid: Ondersteuning voor kleurenblindheid is niet geweldig, maar het is ook niet echt game-breaking. Het is in de eerste plaats een probleem voor het gemakkelijk identificeren van terreingebieden. Maar het is belangrijk om hier te zeggen dat er geen informatie verloren gaat omdat elke tegel uit elkaar kan worden gehouden dankzij de verschillende illustraties en texturen. Wat betreft de vier kleuren die beschikbaar zijn voor de spelers, deze zijn opnieuw herkenbaar, hoewel het paletverschil tussen rood en oranje nooit ideaal zal zijn. Het is in dit geval niet zo erg, en bij alles behalve de ergste vormen van kleurenblindheid zal dit voor problemen zorgen. Speelt hierdoor wel het beste met 3 spelers.

In Catan proberen de spelers de dominante kracht te zijn op het eiland Catan door nederzettingen, steden en wegen te bouwen. Bij elke beurt worden dobbelstenen gegooid om te bepalen welke grondstoffen het eiland produceert. Spelers verzamelen de grondstoffen (kaarten) – hout, graan, steen, baksteen, schapen of steen – om hun beschavingen op te bouwen en zo tot 10 overwinningspunten te komen en het spel te winnen. Bekijk onze review voor meer informatie over Kolonisten van Catan.