Ga naar de inhoud

Hoe speel je De legenden van Andor? Speluitleg & Spelregels

  • 5 min read
  • door

Andor is een ontzettend leuk spel om met een groepje mensen te spelen. Het is bij dit spel niet zoals bij andere spellen dat je tegen elkaar aan het strijden bent, maar juist de bedoeling dat je gezamenlijk de vijand verslaat.

Het is belangrijk om van te voren goed de spelregels te lezen, omdat het spel vrij ingewikkeld kan zijn, maar wanneer je het eenmaal doorhebt, is het een hartstikke leuk spel om te spelen met elkaar. Laten we kijken naar hoe je Andor het beste kan spelen.

Bekijk ook onze lijst met leukste spellen zoals Andor!

Hoe speel je Andor

De Andor speluitleg is vrij ingewikkeld en daarom is het bij Andor ook belangrijk dat je de eerste keer de spelregels erbij houdt tijdens het spelen.

Het is niet een spel zoals mens-erger-je-niet waarbij elke keer dat je het gaat spelen hetzelfde is. Integendeel. Je speelt met elkaar een verhaal waarbij bekende elementen terugkomen, maar waarbij elke keer dat je het spel speelt, je een ander verhaal speelt.

Het kan bij Andor zelfs zo zijn dat je met elkaar verliest en dat het spel dus gewonnen heeft. Je kan hetzelfde verhaal dan nog eens spelen om het te winnen. Wanneer je het verhaal uitgespeeld hebt, kun je uiteraard nog een keer overnieuw helemaal beginnen of een van de uitbreidingen kopen.

Andor volledige opstelling

Andor spelregels

Om het verhaal te spelen is het belangrijk dat je alle spelvoorwerpen op de juiste plaats hebt staan. Zo heeft elke van de 1 tot 4 spelers een personage uitgezocht en de bijbehorende fiches en dobbelstenen bij de hand.

Lees ook:  Hoe speel je Monopoly? Speluitleg & Spelregels

Ook zijn er nog losse voorwerpen welke ingezet kunnen worden welke ook naast het bord moeten liggen.

Het eerste spel wat je kunt spelen is het introductiespel. Tijdens het introductiespel leer je namelijk precies hoe het spel gespeeld moet worden. De spelregels van het spel worden dan ook niet allemaal van te voren doorgenomen, omdat deze per verhaal kunnen verschillen.

De regels die hetzelfde zijn, leer je in dit introductiespel. Zo begint de ene speler en kiest hij welke acties hij tijdens de daguren gaat uitvoeren. Hij kan ervoor kiezen om stappen te zetten waarbij elke stap een uur kost. Ook kan hij een monster aanvallen of op zoek gaan naar de spullen die hij nodig heeft voor het verhaal.

Nadat hij een actie heeft gedaan is de volgende speler aan de beurt. Wanneer alle spelers hun uren op hebben gemaakt, is de dag om en verzet je de pion een letter verder. De pion begint namelijk op de letter A en wordt dus steeds verder gezet wanneer de dag voor bij is.

Tijdens de verhalen kan het zijn dat er bij een letter een opdracht ligt. Zo kunnen er bijvoorbeeld bij de letter C meer monsters aan het spel toegevoegd worden.

De pion, ook wel de verteller, mag niet bij de laatste letter komen want dan is het spel afgelopen. Ook mogen er niet teveel monsters in de burcht komen.

Wanneer de beurt voorbij is worden alle monsters een stap verder gezet, de waterbronnen gevuld en begint er een nieuwe dag waarin alle spelers weer hetzelfde aantal uren hebben als de dag ervoor.

Lees ook:  11 Tips om Beter te Worden in Bordspellen - Win meer!

Het doel van het spel is als volgt: Elk verhaal wat gespeeld wordt, heeft een doel waarbij verschillende kaarten horen. De spelers moeten uitvoeren wat er op de kaarten gebeurt. Tegelijkertijd moeten zij ervoor zorgen dat de monsters niet de burcht bereiken, en dat zij de opdracht dus uitvoeren voordat de tijd om is.

Een monster verslaan gebeurt door te dobbelen. Er zijn verschillende krachtpunten welke spelers kunnen verdienen om sterker te worden. Zo kan de speler hierdoor extra dobbelstenen gooien om het monster makkelijker te kunnen verslaan. Sterkere monsters hebben dan ook meerdere spelers nodig zodat zij hun krachten kunnen bundelen.

Krachtpunten van monsters in Andor

Tot slot

Het belangrijkste aan Andor is samenwerken. Door strategisch na te denken welke stappen er gezet gaan worden door welke spelers, kun je ervoor zorgen dat het verhaal gespeeld is en dat dit binnen de tijd gebeurt.

Naarmate het verhaal vordert, worden er nieuwe elementen aan het spel toegevoegd. Deze elementen maken het enerzijds makkelijker, maar anderzijds ook moeilijker. Zo komen er bijvoorbeeld steeds sterkere monsters, maar krijg je ook verschillende voorwerpen die ingezet kunnen worden tegen de monsters.

Het spel is dan ook alleen maar te winnen door met elkaar samen te werken. Zo zullen sterkere monsters dus meerdere spelers nodig hebben om verslagen te kunnen worden. Ook weet je niet altijd van te voren welke monsters je tijdens dit gedeelte van het verhaal tegen kan komen.