Ga naar de inhoud

Leukste spellen als Pandemic – Als je van co-op houdt!

  • 7 min read
  • door

Pandemic grijs gespeeld? Probeer deze leuke alternatieven eens!

Bordspellen zijn en blijven ultieme vormen van vermaak voor een hoop verschillende mensen. Toch zijn er tegenwoordig zo veel spellen op de markt dat het lastig kan worden om een spel te vinden wat bij je past en wat je leuk vindt. Een van de bekendste spellen is en blijft Pandemic.

In Pandemic staat samenwerken centraal. Waarbij je normaliter met bordspellen juist tegen elkaar moet strijden, is dat bij Pandemic een ander verhaal (zogenaamde co-op spellen).

In het spel Pandemic worden namelijk vier verschillende ziektes losgelaten op de aarde. Het is aan jou en je medespelers om mensen te genezen van deze ziektes en er voor te zorgen dat er een vaccin bedacht wordt waardoor mensen deze ziektes niet meer op kunnen lopen.

Tijdens het spel worden de ziektes steeds gevaarlijker en breken er epidemieën uit in verschillende grote steden over de wereld. Je speelt letterlijk in een race tegen de klok. Elke speler kan kiezen tussen een aantal verschillende personages welke allen hun eigen bonusvaardigheden hebben.

Voor Pandemic is het dus belangrijk dat je ontzettend veel met elkaar samenwerkt en daarnaast strategieën bedenkt waardoor je de verschillende ziektes steeds een stapje voor bent.

Je kan het spel spelen met minimaal twee spelers en maximaal vijf spelers. Met hoe meer spelers je het spel speelt, hoe moeilijker het wordt om te winnen van de ziektes.

Mocht Pandemic nou een van jouw favoriete spellen zijn en ben je op zoek naar een vergelijkbaar spel? Laten we gaan kijken naar een lijst met spellen die lijken op Pandemic.

5. Pandemic Legacy spellen

pandemic legacy seizoen 1 bordspel

Er zijn verschillende Legacy spellen gemaakt (rood, zwart, geel) door dezelfde makers als Pandemic die vergelijkbaar zijn met Pandemic.

Lees ook:  Leukste familie bordspellen, om met het hele gezin te spelen

In deze spellen speel je niet een keer een bordspel en berg je deze op, maar speel je telkens een deel van het spel. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat het spel in 12 gedeelten gespeeld moet worden, namelijk de maanden van het jaar.

Elke keer dat je speelt zijn er andere omstandigheden waardoor de ziektes bijvoorbeeld meer kans hebben om te groeien of juist op andere manieren groeien. Daarnaast neem je speciale vaardigheden mee van de maand ervoor wanneer je het spel met dezelfde spelers speelt.

Pandemic Legacy is dus eigelijk een aanvulling om de gewone Pandemic voor de mensen die iets meer uitdaging zoeken. Het enige nadeel van Legacy spellen is dat deze spelen maar een beperkt aantal keren te spelen zijn.

Waarbij de gewone Pandemic gewoon gespeeld kan blijven worden, kan Pandemic Legacy dit niet. Dat komt omdat het werkt met stickers die je bijvoorbeeld op het spelbord of op de karakters moet plakken. Ook zijn er speciale dossiers die je maar een keer kan openen.

Een ontzettend leuke aanvulling op Pandemic, maar alleen voor degenen die zoeken naar een extra uitdaging.

4. De Legende van Andor

Ondanks dat het verhaal van De Legende van Andor helemaal niet lijkt op het verhaal van Pandemic, is het spel zeker een alternatief voor Pandemic. Ook in Andor is het namelijk de bedoeling dat de verschillende spelers samenwerken om het verhaal uit te kunnen spelen.

In de Legende van Andor ga je niet als wetenschappers en dokters aan de slag, maar juist als een tovenaar, een dwerg of een boogschutter. Het land van Andor wordt namelijk bedreigd door verschillende monsters en deze moeten tegengehouden worden door de verschillende krijgers.

Evenals bij Pandemic is het belangrijk om goede strategieën te bedenken om de monsters te verslaan, omdat er verschillende tegenslagen kunnen zijn en omdat er maar een beperkt aantal spelbeurten zijn per keer dat het spel gespeeld wordt.

Lees ook:  10 Beste bordspellen voor 4 spelers

Wanneer je niet goed samenwerkt, is het spel niet te winnen en daarom is hij vergelijkbaar met Pandemic. Daarnaast hebben de spelers elk een eigen karakter welke zij spelen net als bij Pandemic, elk met een speciale vaardigheid waardoor zij met elkaar het spel kunnen winnen als ze goed samen werken.

3. Het verboden Eiland

Zowel Pandemic als Andor is een spel waarbij je de tijd moet nemen. Helemaal wanneer je verder wil komt in het verhaal, ga maar gerust van een uur of 2 minimaal uit. Toch is het voor sommige mensen best wennen om gezamenlijk tot de perfecte oplossing te komen in een spel. Hierbij is Het Verboden Eiland een perfecte start.

Tijdens Het Verboden Eiland is het namelijk de bedoeling om met de andere spelers samen te werken om ervoor te zorgen dat het Verboden Eiland niet zinkt. Evenals bij Andor en Pandemic is hier maar beperkt de tijd voor, omdat het eiland al begonnen is met zinken.

Ook bij dit spel hebben de verschillende spelers, verschillende vaardigheden. Het Verboden Eiland is een spel van dezelfde makers als Pandemic, maar dan met een heel ander doel. Ook is de moeilijkheidsgraad van het spel aan te passen waardoor het voor iedereen te spelen is en er daarnaast ook een uitdaging kan blijven.

Ondanks de moeilijkheidsgraad heeft het spel makkelijkere spelregels als Pandemic en Andor en een kortere speelduur (30 tot 60 minuten max). Hierdoor is het een ideale start voor mensen die graag samen willen werken, maar hier nog niet aan gewend zijn wanneer zij een spel samen spelen.

2. De Vergeten Stad

Wanneer je Het Verboden Eiland leuk vindt, hebben de makers van Pandemic al een vervolg voor je klaar liggen. De Vergeten Stad. Ook dit spel lijkt op Pandemic doordat er gevraagd wordt aan de spelers om met elkaar samen te werken.

De spelers gaan gezamenlijk op onderzoek naar een vliegmachine die in de Verboden Stad zou moeten zijn. Helaas is er een zandstorm onderweg waardoor de spelers beperkt de tijd hebben om weer weg te kunnen gaan uit de Vergeten Stad.

Lees ook:  Hoe speel je Caverna? Speluitleg & Spelregels

De verschillende karakters in De Vergeten Stad hebben allemaal hun eigen vaardigheden om het spel zo snel mogelijk te kunnen winnen.

Wanneer je Het Verboden Eiland (nummer 3 op deze lijst) al gespeeld hebt, weet je al gedeeltelijk waar je aan toe bent omdat het spel bekende mechanismen weer terughaalt, maar toch zitten er nieuwe uitdagingen verborgen in De Vergeten Stad. Hierdoor heb je een geheel nieuwe spelervaring en is het dus niet zo dat je hetzelfde spel opnieuw aan het spelen bent. Ook staat ook De vergeten stad op deze lijst met spellen zoals Pandemic.

1. Mysterium

Mysterium
Foto door: Mário Ciríaco

Als laatste nemen we een kijkje bij Mysterium. In dit spel is het namelijk ook, net als bij de vorige spellen, de bedoeling om samen te werken.

Een van de spelers kruipt in de rol van de geest die woont op het landgoed. De andere spelers gaan met elkaar samenwerken om de mysterie rondom zijn dood op te lossen.

De geest kan niet communiceren met de spelers, behalve door verschillende kaarten te laten zien welke erop kunnen wijzen op welke manier hij om het leven is gebracht. Hiervoor moeten de spelers dus samenwerken om te vinden wie de moordenaar is, wat het moordwapen is en op welke plek de geest om het leven is gebracht.

Omdat een van de spelers de geest moet spelen, kun je het spel eindeloos spelen omdat het elke keer iemand anders kan zijn wie de geest speelt.

Waarom het spel lijkt op Pandemic? Niet door de vormgeving of de locatie waar het spel zich afspeelt, maar juist omdat ook bij Mysterium het de bedoeling is dat de spelers samenwerken om te winnen.