Ga naar de inhoud

10 Beste bordspellen onder 50 euro

  • 8 min read
  • door

Voorheen hebben we al de beste bordspellen voor een budget tot 15 euro en 25 euro behandeld, maar vandaag gaan we iets verder. Voor iedereen die iets meer te besteden heeft hebben wij de lijst met 10 beste bordspellen tot 50 euro opgesteld.

Als je bereid bent tot 50 euro uit te geven aan een bordspel dan kan je echt een aantal spellen kopen waar je jaren plezier van zult hebben. Deze spellen zijn niet alleen zeer omvangrijk maar ook zeer verfijnd. Dit maakt het dat je ze kunt spelen met zowel beginners als gevorderde spellers, en met bijna elke leeftijdscategorie!

Laten we daarom snel beginnen!

Top 10 bordspellen onder de 50 euro

10. De Legenden van Andor

Cijfer: 7.3 
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 60-90 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.76 / 5

De legenden van Andor is een coöperatief avonturenbordspel voor twee tot vier spelers waarin een groep helden moet samenwerken om een fantasiewereld te verdedigen tegen binnenvallende troepen. Om de grenzen van Andor te beveiligen, beginnen de helden aan gevaarlijke quests in vijf unieke scenario’s (en een laatste scenario dat door de spelers zelf is gemaakt). Maar omdat het slimme spelsysteem de wezens in de richting van het kasteel weet te houden, moeten de spelers hun prioriteiten zorgvuldig afwegen.

 

9. Mysterium

Cijfer: 7.4 
Aantal spelers: 2-7
Speelduur: 42 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.92 / 5

Mysterium: In de jaren 1920 ontdekte de heer MacDowell, een begaafd astroloog, bij het binnengaan van zijn nieuwe huis in Schotland onmiddellijk een bovennatuurlijk wezen. Hij verzamelde vooraanstaande mediums van zijn tijd voor een buitengewone seance, en ze hebben zeven uur de tijd om contact op te nemen met de geest en alle aanwijzingen te onderzoeken die het kan bieden om een oud mysterie te ontgrendelen.

 

8. Brieven uit Whitechapel

Brieven uit Whitechapel

Cijfer: 7.4
Aantal spelers: 2-6
Speelduur: 120 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 2.67 / 5

Bereid je voor op het arme en troosteloze Whitechapel district in het Londen van het jaar1888 – het toneel van de mysterieuze Jack the Ripper moorden – met zijn drukke en vieze steegjes, marktkooplui, schreeuwende kooplieden, vuile kinderen die door de menigte rennen om geld bedelen, en prostituees op elke straathoek.

Lees ook:  De Geschiedenis van Bordspellen: een Duik in het Verleden

Het bordspel Brieven uit Whitechapel, dat in 90-150 minuten speelt, brengt de spelers daar naartoe. Eén speler speelt Jack the Ripper, en zijn doel is om vijf slachtoffers te maken, voordat hij wordt gepakt. De andere spelers zijn politiedetectives die moeten samenwerken om Jack the Ripper te vangen voor het einde van het spel. Het bord stelt het gebied van de Whitechapel voor ten tijde van Jack the Ripper en is gemarkeerd met 199 genummerde cirkels die met elkaar verbonden zijn door stippellijnen.

 

7. Splendor

Splendor

Cijfer: 7.5
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.82 / 5

Splendor is een spel waarin je fiches verzamelt en kaarten ontwikkelt. Spelers zijn kooplieden uit de Renaissance die edelsteenmijnen, transportmiddelen en winkels proberen te kopen – allemaal om de meeste prestigepunten te verwerven. Als je rijk genoeg bent, kun je op een gegeven moment zelfs een bezoek krijgen van een edelman, wat natuurlijk je prestige verder zal vergroten.

 

6. Ticket to Ride Europe

Ticket to Ride Europe 2

Cijfer: 7.6
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 30-60 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.96 / 5

Ticket to Ride: Europa neemt je mee op een nieuw treinavontuur door heel Europa. Van Edinburgh tot Constantinople en van Lissabon tot Moskou bezoekt u de grote steden van het Europa van de vorige eeuwwisseling. Net als het originele Ticket to Ride blijft het spel elegant en eenvoudig, is het in 5 minuten te leren en spreekt het zowel families als ervaren gamers aan. Ticket to Ride: Europa is een compleet, nieuw spel en vereist geen andere versie.

 

5. Pandemic

pandemic begin opstelling 3

Cijfer: 7.6
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 45 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.42 / 5

In Pandemic zijn over de hele wereld meerdere kwaadaardige ziekten tegelijk uitgebroken! De spelers zijn specialisten op het gebied van ziektebestrijding met als missie het behandelen van infectiehaarden en het onderzoeken van genezingen voor elk van de vier plagen voordat deze uit de hand lopen en de hele wereld met uitsterven wordt bedreigd.

Lees ook:  Beste bordspellen om met ouderen of senioren te spelen
 

4. Game of Thrones: Het Bordspel

A Game of Thrones: The Board Game

Cijfer: 7.7
Aantal spelers: 3-6
Speelduur: 120-240 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 3.69 / 5

De tweede editie van Game of Thrones: Het bordspel waarin drie tot zes spelers de rol van de grote Huizen van de Zeven Koninkrijken van Westeros op zich nemen, terwijl ze strijden om de controle over de IJzeren Troon door middel van diplomatie en oorlogvoering.

Gebaseerd op de bestseller A Song of Ice and Fire romans van George R.R. Martin, is A Game of Thrones een episch bordspel waarin er meer nodig is om te winnen dan militaire kracht. Krijg je de macht door middel van geweld, gebruik je honingzoete woorden om je een weg naar de troon te dwingen, of verzamel je de stadsbewoners aan je zijde? Door strategische planning, meesterlijke diplomatie en slim kaartspel verspreidt je je invloed over Westeros!

 

3. Dominion

dominion
Foto door: mikehulsebus

Cijfer: 7.7
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.37 / 5

In Dominion begint elke speler met een identiek, zeer klein kaartspel. In het midden van de tafel staat een selectie van andere kaarten die de spelers kunnen “kopen” als ze zich die kunnen veroorloven. Door hun keuze van de te kopen kaarten, en hoe ze hun handen spelen terwijl zij deze trekken, bouwen de spelers hun deck gaandeweg op en streven ze naar de meest geschikte weg naar de waardevolle overwinningspunten aan het eind van het spel.

Dominion is geen CCG, maar het spel is vergelijkbaar met de opbouw en het verloop van een CCG-deck. Het spel wordt geleverd met 500 kaarten. Je kiest 10 van de 25 koninkrijk kaartsoorten om in een bepaald spel te gebruiken, dat tot een enorme variëteit in de potjes leidt.

 

2. 7 Wonders

7 wonders

Cijfer: 7.8 
Aantal spelers: 2-7
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.34 / 5

In essentie is 7 Wonders een kaartspel. Sommige kaarten hebben onmiddellijk effect, terwijl andere later in het spel bonussen of upgrades geven. Sommige kaarten geven kortingen op toekomstige aankopen. Sommigen bieden militaire kracht om je buren te overmeesteren en anderen geven niets anders dan overwinningspunten. Elke kaart wordt direct na het trekken ervan uitgespeeld, zodat je weet welke kaarten je buurman ontvangt en hoe zijn keuzemogelijkheden van invloed kunnen zijn op wat je al hebt opgebouwd. Kaarten worden links-rechts-links over de drie tijdperken heen doorgegeven, dus je moet een oogje in het zeil houden op je buren aan weerszijden.

Lees ook:  Hoe Speel je Canasta? Speluitleg & Spelregels
 

1. Azul

Cijfer: 8.0
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 30-45 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.81 / 5

In het spel Azul trekken de spelers om beurten gekleurde tegels van leveranciers en plaatsen deze op hun spelersbord. Later in de ronde scoren de spelers punten op basis van hoe ze hun tegels hebben geplaatst om het paleis te versieren. Extra punten worden gescoord voor specifieke patronen en het voltooien van sets; verspilde voorraden schaden de score van de speler. De speler met de meeste punten aan het eind van het spel wint.

 

Honorable mentions: Catan

kolonisten van catan basisspel doos voorkant

Cijfer: 7.2
Aantal spelers: 3-4
Speelduur: 60-120 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 2.34 / 5

In Catan (voorheen de kolonisten van Catan) proberen de spelers de heersende macht te zijn op het eiland Catan door nederzettingen, steden en wegen te bouwen. Bij elke beurt worden dobbelstenen gegooid om te bepalen welke grondstoffen het eiland produceert. Spelers verzamelen deze grondstoffen (kaarten) – hout, graan, steen, schapen of erts- om hun beschavingen op te bouwen en zo als eerste tot 10 overwinningspunten te komen en het spel te winnen.