Ga naar de inhoud

Leukste spellen als Risk – voor echte strategen!

  • 6 min read
  • door

Risk behoort onbetwist tot de populairste spellen ter wereld! Bij dit strategische spel gaat het er om dat je jouw landen slim verdedigd en de ander tegelijkertijd probeert te veroveren. Hierbij speelt persoonlijke strategie een heel belangrijke rol.

Risk kent veel vergelijkbare spellen!

Iedereen kent Risk wel, maar wist je dat er nog veel meer leuke varianten zijn op dit te gekke spel? Een alternatief voor Risk heb je zo gevonden. Sterker zelfs nog, deze overeenkomende spellen zijn soms zelfs nog veel leuker!

8. War! Age of Imperialism

War! Age of Imperialism is een te gek bordspel dat plaats vindt in de imperialistische tijd rond 1830 tot 1900. Dit waren nog eens hele andere tijden met een heel ander leger zoals we dat vandaag de dag kennen. Deze tijd was er één van innovatieve en technologische ontwikkelingen zoals nooit eerder in de historie.

De spelers in dit spel strijden tegen elkaar als grootmacht, speel bijvoorbeeld als Rusland of kies partij voor Amerika. Bij dit spel draait het niet alleen om aanvallen en veroveren maar komt veel meer kijken. Ga op onderzoek of onderhandel met de tegenstander, bij dit oorlogsspel zijn de mogelijkheden een stuk gecompliceerder.

Dit spel kan worden gespeeld op een laag niveau met weinig regels of op hoog niveau met strenge spelregels, dit is helemaal afhankelijk van de persoonlijke voorkeur en wensen.

Lees ook:  De 11 beste Ticket To Ride spellen en uitbreidingen!

Dit is echt een leuk spel vergelijkbaar met Risk alleen dan een stuk uitgebreider en in een ander tijdperk.

7. Diplomacy

Diplomacy is een oorlogsspel dat plaats vindt in de Eerste Wereldoorlog. De spelers van dit spel kunnen partij kiezen voor één van de zeven grootmachten van deze tijd. Door het geven van orders kan het leger worden verplaatst.

Bij iedere strategische zet gelden er regels, bijvoorbeeld beperkingen bij het betreden van een gebied. Dit spel heeft strategisch veel weg van Risk. De manier van spelen vraagt veel strategisch denkwerk, niet voor niks is dit spel populair!

Dit spel kent een klassieke variant en deluxe nieuwere uitvoeringen, dit spel is het proberen zeker waard voor Risk liefhebbers.

6. Victory II

Victory II is een spannende oorlogsspel en duurt wel tot 4 uur! Bij dit spel kun je met tot 6 spelers een hele avond zoet zijn. Dit spel kent meer dan 800 mogelijkheden om te spelen.

Door gebruik te maken van de verschillende legereenheden kan de strijd worden gewonnen of verloren. Allerlei elementen doen er toe in dit spel, bijvoorbeeld op welk terrein er wordt gespeeld.

Dit is op het eerste oog een simpel uitziend spel wat veel weg heeft van Risk maar echt heel anders is als je er eenmaal in duikt, zeker de uitdaging waard!

5. Stratego

stratego-bodspel-speel-stukken

Stratego is een strategische op oorlog beruste spel en lijkt veel op Risk. Bij dit spel staan 2 legers tegenover elkaar. Ieder leger bestaat uit 40 stukken. De bedoeling van dit spel is dat de vlag van de tegenstander wordt veroverd of dat de ander geen zetten meer kan maken.

Lees ook:  11 Beste bordspellen die je in minder dan 2 uur kunt spelen

De stukken mogen per buurt één veld worden verplaatst, met uitzondering van de verkenners. Bij dit spel kan de ander de tegenspelers stukken niet zien, iedere zet is dus een verrassing (je ziet de stukken wel, maar niet hoe sterk ze zijn).

Wanneer er een andere stuk wordt aangevallen dan wordt de kracht natuurlijk wel bekend. Naar mate het spel vordert, zal de positie van de stukken steeds meer worden geopenbaard.

Stratego heeft veel weg van Risk en bestaat al sinds 1952.

4. Axis & allies

Axis & Allies 1941
Foto door: Syrrace

Axis & Allies lijkt ook veel op Risk. Bij dit populaire bordspel wordt de Tweede Wereldoorlog nagespeeld met miniaturen. De basis van het spel is hetzelfde als bij Risk, de regels zijn alleen een heel stuk uitgebreider.

Dit spel kent diverse uitvoeringen die zich plaatsvinden tijdens de verschillende veldslagen. Bij dit spel is het de bedoeling de wereld te veroveren op strategische wijze. De manier waarop dit plaatsvindt, dit is een stuk gecompliceerder als bij Risk. De legers bestaan uit verschillende onderdelen: tech development, land eenheden, lucht eenheden, zee eenheden enz..

3. War of the ring

Lords of the rings gezien en een liefhebber van Risk? Probeer War of the Ring dan zeker! Dit geweldige spel is er eentje die er mooi uitziet en leuk is om te spelen.

Dit spel lijkt op Risk en is er waarschijnlijk ook grotendeels van afgekeken. Beter goed afgekeken dan slecht verzonnen. Dit spel vindt plaats in de fantasiewereld van Lord of the Rings. Het grootste verschil is dus de realiteit van oorlog in Risk en de fantasie variant in dit spel…

Lees ook:  10 Leukste bordspellen gebaseerd op tv-series en films

2. Conquest of the Empire

Conquest of the Empire is een militaire strategische spel en heeft aardig veel weg van Risk maar is toch ook weer heel anders. Dit spel vindt plaats in het Romeinse tijdperk. De bedoeling is dan ook om het oude Rome te veroveren.

Dit spel kan worden gespeeld met 2 tot wel 6 spelers. Iedere speler moet zijn eigen legioen samenstellen. Bij dit spel speelt naast strategisch inzicht geluk ook een rol, dit aangezien er wordt gespeeld met een dobbelsteen (net als bij Risk).

1. Game of Thrones Het Bordspel

Het Game of Thrones bordspel is geïnspireerd op de serie en kan met 3 tot 6 spelers worden gespeeld. De tweede versie van dit spel is mooi afgewerkt en geeft een goede beleving van het originele verhaal.

Kruip in de rol van de hoofdrolspelers en verover de Iron Throne. Het grote verschil met Risk is dat dit spel een stuk uitgebreider is qua gameplay. De vele verschillende elementen in het spel en mooie afwerking maken het een genot om te spelen.