Ga naar de inhoud

Hoe Speel je Meppen? Speluitleg & Spelregels

  • 5 min read
  • door

Mep er eens lekker op los!

Deze zin zal bij jou waarschijnlijk de nodige vraagtekens oproepen, zeker als je een vredelievende persoon bent. Geen zorgen, in dit blog komt geen agressiviteit of ander geweld om de hoek kijken, hoogstens een flinke dosis enthousiasme of wat felheid omdat je zo graag wilt winnen.

Meppen is namelijk een heel leuk en vrij makkelijk te spelen kaartspel. Het gaat bij meppen om snelheid en reactievermogen. Het doel is om zo snel mogelijk alle speelkaarten in je bezit te krijgen. Kaarten kun je winnen door zo snel als je kunt op dubbele kaarten te slaan (meppen).

Meppen speluitleg

Om het kaartspel Meppen te kunnen spelen, zijn minimaal twee personen nodig maar je kunt dit ook met meerdere personen spelen.

Afhankelijk van het aantal personen waarmee je speelt, kun je een of twee kaartspellen gebruiken. Met twee personen volstaat een kaartspel, maar je bent vrij om bij twee personen twee kaartspellen te gebruiken. Het spel zal dan langer duren dan wanneer er maar een kaartspel wordt gebruikt. Wanneer er met meer dan twee personen wordt gespeeld kun je twee kaartspellen gebruiken. Soms worden de kaarten twee tot en met vijf niet gebruikt. Hierin ben je vrij.

Een potje Meppen kan vijf tot twintig minuten duren en kan meerdere keren achter elkaar worden gespeeld.

Het spel is niet alleen voor volwassenen geschikt maar kan ook uitstekend door kinderen worden gespeeld.

Voordat de kaarten onder de spelers worden verdeeld moeten de jokers eruit worden gehaald. Nadat de kaarten goed zijn geschud worden ze gesloten onder alle spelers verdeeld. Niemand mag de kaarten zien dus de stapel kaarten die elke speler heeft gekregen blijft gesloten voor hem of haar op de tafel liggen.

Lees ook:  10 Beste bordspellen onder 15 euro - Kaartspellen te over!

Als alle kaarten zijn verdeeld legt iedere speler de bovenste kaart van zijn of haar stapel omgekeerd op tafel. Deze stapel vormt de pot. Bij twee spelers zitten er dus twee kaarten in de pot, bij drie spelers drie kaarten etcetera.

De speler die links van degene zit die de kaarten heeft gedeeld mag beginnen. Vervolgens wordt er met de klok mee gespeeld.

Meppen spelregels

Degene die al eerste aan de beurt is, legt de bovenste kaart van zijn of haar stapel omgekeerd op de stapel van de pot. Zodra een opgegooide kaart dezelfde waarde heeft als de kaart die eronder ligt, mag er op de pot worden geslagen.

Voorbeeld: er ligt al een vijf (harten, ruiten, schoppen of klaveren) op de pot. Als hier nog een vijf van welke soort dan ook bovenop wordt gegooid mag er op de pot worden geslagen. Hetzelfde geldt voor een aas, een negen et cetera.

Degene die het snelste is, dus degene wiens hand als eerste boven op de pot ligt, heeft deze slag gewonnen. De winnaar mag alle kaarten van de pot hebben. Deze kaarten van de pot moeten opgeschud en gesloten onder zijn of haar eigen stapel leggen.

Daarna moet de winnaar van deze slag weer de bovenste kaart van zijn of haar stapel weggooien en begint het spelletje weer van voren af aan, net zo lang totdat alle kaarten op zijn. Degene met de hoogste stapel (de meeste) kaarten is de winnaar.

In het enthousiasme kan het natuurlijk gebeuren dat iemand fout slaat. Wordt er op een moment geslagen dat er géén dubbele kaarten op de pot liggen, moet diegene een kaart van zijn of haar eigen stapel, een strafkaart, onderop de pot leggen. Het spel gaat gewoon verder.

Lees ook:  Hoe speel je Five Tribes? Speluitleg & Spelregels

Wanneer er bij dubbele kaarten wordt vergeten om te slaan en de volgende kaart ligt alweer op de pot, kan er niet meer worden geslagen.

De joker

Het spel Meppen kan ook met jokers worden gespeeld. Wanneer iemand een joker op de pot gooit, heeft de joker automatisch de waarde van de kaart eronder. Bij een joker kan dus altijd gemept worden.

Er kan ook worden afgesproken dat wanneer er een joker op de pot wordt gegooid, de volgende speler 10 kaarten op de pot moet leggen.

Speciale kaarten

Wanneer iedereen het spel (met of zonder jokers) goed onder de knie heeft, kan er nog een iets moeilijkere variant worden gespeeld. Hierbij zijn de boer, vrouw, koning en de aas speciale kaarten die je kans om de pot te pakken behoorlijk vergroten.

Het werkt als volgt:

  • De boer -> de volgende speler moet één kaart op de pot leggen
  • De vrouw -> de volgende speler moet twee kaarten op de pot leggen
  • De heer -> de volgende speler moet drie kaarten op de pot leggen
  • De aas -> de volgende speler moet vier kaarten op de pot leggen

Voorbeeld: Wanneer je een vrouw opgooit moet de volgende speler twee kaarten opgooien. Wanneer die speler alles lager dan een boer opgooit is de pot voor jou, wordt er een vrouw opgegooid dan mag iedereen meppen (het zijn immers twee dubbelen) en gooit de volgende speler een heer of een aas op, dan is de volgende speler weer aan zet.

Tot slot nog een paar tips

Een stevige tafel is noodzakelijk. Het dragen van ringen is sterk af te raden en je kunt beter met kort geknipte nagels meppen. Zo voorkom je dat je onbedoeld je medespelers pijn doet.