Meteen naar de inhoud

Hoe speel je Rummikub? Speluitleg & Spelregels

  • 5 min read

Rummikub is een gezelschapsspel voor jong en oud. Het wordt gespeeld met stenen en draait om cijferseries en gekleurde nummers. Het is ontworpen voor twee tot vier spelers. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk al je stenen kwijt te raken op het speelveld.

Rummikub is een van de spellen die het tot op onze lijst met beste bordspellen voor buiten geschopt heeft!

Hoe speel je Rummikub?

Bij Rummikub gaat het erom om zo snel mogelijk alle stenen die op je opzetplankje staan weg te spelen, door gekleurde cijfers series of slimme combinaties op het speelveld neer te leggen. Dit kan met stenen op het speelveld of van je opzetplankje. Rummikub vergt strategie, concentratie, inzicht en tactiek. Het spel is makkelijk te leren en heeft veel mogelijkheden.

Met vier spelers duurt het spel ongeveer een uur.

Speluitleg

Rummikub is een spel met 106 stenen inclusief 2 jokers en 4 opzetplankjes. Iedere speler krijgt een opzetplankje en pakt 14 stenen. De speler zet de stenen zoveel mogelijk gerangschikt in rijtjes of series.

De nummers op de stenen lopen van 1 tot 13 en hebben 4 verschillende kleuren namelijk rood, blauw, geel en zwart. Om het spel te beginnen trekt iedere speler een steen. Wie het hoogste cijfer heeft, mag het spel beginnen. De getrokken steen mag weer in de zak. Wie het eerste zijn stenen op het speelveld heeft, is de winnaar.

Spelregels

Tijdens het spel komen er series met opeenvolgende cijfers in dezelfde kleur te liggen. Bijvoorbeeld zwart 2, 3, 4. Een serie bestaat uit een aantal stenen van 1 t/m 13. Na de 13de mag er geen steen meer toegevoegd worden.

Lees ook:  Hoe speel je De legenden van Andor? Speluitleg & Spelregels

Een andere manier is om een serie te leggen met minimaal drie stenen met hetzelfde cijfer allemaal in een andere kleur. Bijvoorbeeld een blauwe, rode en gele 5. Een serie kan maximaal uit 4 kleuren bestaan. Er mag maar 1 kleur per serie gebruikt worden.

Tijdens de eerste ronde moet de serie een waarde hebben van minstens 30 punten, dit is dus de voorwaarde om zogezegd ‘op tafel te komen’. Lukt het je niet om in één keer 30 punten te halen, dan moet je wachten. Deze punten mogen gehaald worden door meerdere series op het speelveld te leggen. Als je de 30 punten tijdens de eerste ronde nog niet haalt, dan moet je een steen pakken. De joker mag niet ingezet worden om de 30 punten te halen en je mag ook niet de stenen die al op tafel zijn gelegd door je medespelers gebruiken.

Na eenmaal je eerst 30 punten op tafel gelegd te hebben mogen spelers de series op het speelveld verschuiven. Het is wel de bedoeling dat aan het einde van de beurt de series weer kloppen met minstens drie stenen. Je kan dus ook 1 steen bijleggen of 1 weghalen voor een andere serie. Tijdens de beurt mogen de spelers zoveel stenen afleggen als ze kunnen.

Wie geen stenen kwijt kan moet een steen pakken.

De jokers mogen elke kleur en elke waarde aannemen.

Het spel beëindigen

De eerste die alle stenen van zijn bord heeft weggewerkt heeft het spel gewonnen. De overige spelers tellen hun waarde op door het cijfer die erop staat op te tellen. De joker heeft een waarde van 25 punten. Deze punten zijn de strafpunten. Zo kan er bepaald worden wie de tweede, derde of vierde plaats heeft gewonnen.

Lees ook:  25 Beste bordspellen aller tijden, welke heb jij?

Rummikub tips

  • Splitsen: er ligt een gele serie van 5, 6, 7, 8, 9 op tafel. Je hebt een gele 7 op je opzetplankje. Je kan nu de serie splitsen om van de gele serie 2 series te maken van 5, 6, 7 en 7, 8, 9.
  • Bijleggen: je kan 1 of meerdere stenen bijleggen van je opzetplankje. Bijvoorbeeld 5, 6, 7 plus 8. Of je legt een 4de kleur aan in de serie van bijvoorbeeld 9 rood, 9, geel, 9 blauw plus 9 zwart.
  • Combineren: als er op het speelveld een serie ligt van zwart 7, 8 en 9. Je hebt op je opzetplankje een zwarte 10, gele en een blauwe 7. Dan kan je de 10 toevoegen aan de serie en van de zwarte 7 een serie maken met de gele en blauwe 7 van je opzetplankje.
  • Uitdaging met een timer: ieder speler krijgt 2 minuten tijdens zijn of haar beurt. Als je tijdens die 2 minuten niet op tijd klaar bent met je beurt, dan moet je de series weer terugleggen en drie stenen pakken.

Andere Rummikub versies

Naast de standaard Rummikub zijn er nog andere versies beschikbaar. Zo is er een versie waar je met vijf tot zes spelers kan spelen de Rummikub XP. Voor de ouderen is de Rummikub XXL op de markt gebracht, waarbij de cijfers op de stenen extra groot staan afgebeeld. Voor de vakantiegangers is een kleine reis versie uitgebracht, en voor de kleinste spelers is de ‘Mijn eerste Rummikub‘ spel ontworpen. Hierdoor kunnen kinderen vanaf 5 jaar al Rummikub spelen.

 
*omslagfoto door: marticabre

Lees ook:  Hoe speel je Caverna? Speluitleg & Spelregels

🕶 Subscribe!

Blijf op de hoogte en ontvang onze nieuwste berichten direct in je mailbox.

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons privacybeleid