Ga naar de inhoud

Hoe speel je Rummikub? Speluitleg & Spelregels

 • 9 min read
 • door

Ontdek het tijdloze plezier van Rummikub, een klassiek gezelschapsspel dat generaties verbindt! Geschikt voor spelers van alle leeftijden, Rummikub combineert eenvoudige regels met boeiende strategieën, waardoor elke ronde uniek en spannend is. Of je nu met familie of vrienden speelt, dit spel daagt je uit om slimme combinaties te maken met kleurrijke nummers en cijferseries. Lees verder en word een Rummikub-meester!

In dit artikel bespreken we:

 • Doel: Verlies al je stenen door ze op het speelveld te leggen.
 • Spelers: 2-4, met variaties voor meer spelers.
 • Duur: Ongeveer 1 uur per spel.
 • Spelmateriaal: 106 stenen inclusief 2 jokers, 4 opzetplankjes.
 • Spelopzet: Elke speler ontvangt 14 stenen en sorteert deze.
 • Spelregels: Maak series of groepen met opeenvolgende cijfers of dezelfde nummers in verschillende kleuren.
 • Eerste Zet: Serie met minimaal 30 punten om te starten.
 • Strategieën: Splitsen, bijleggen, combineren voor optimale speltactiek.
 • Einde van het Spel: De speler die als eerste alle stenen kwijtraakt, wint.
 • Versies: Standaard, XP voor 5-6 spelers, XXL met grote cijfers, reisversie, en ‘Mijn eerste Rummikub’ voor jonge kinderen.

Hoe speel je Rummikub?

Bij Rummikub gaat het erom om zo snel mogelijk alle stenen die op je opzetplankje staan weg te spelen, door gekleurde cijfers series of slimme combinaties op het speelveld neer te leggen. Dit kan met stenen op het speelveld of van je opzetplankje. Rummikub vergt strategie, concentratie, inzicht en tactiek. Het spel is makkelijk te leren en heeft veel mogelijkheden.

Met vier spelers duurt het spel ongeveer een uur.

Speluitleg

Rummikub is een spel met 106 stenen inclusief 2 jokers en 4 opzetplankjes. Iedere speler krijgt een opzetplankje en pakt 14 stenen. De speler zet de stenen zoveel mogelijk gerangschikt in rijtjes of series.

De nummers op de stenen lopen van 1 tot 13 en hebben 4 verschillende kleuren namelijk rood, blauw, geel en zwart. Om het spel te beginnen trekt iedere speler een steen. Wie het hoogste cijfer heeft, mag het spel beginnen. De getrokken steen mag weer in de zak. Wie het eerste zijn stenen op het speelveld heeft, is de winnaar.

Spelregels van Rummikub

 • Opeenvolgende Series: Tijdens het spel worden series gevormd met opeenvolgende cijfers in dezelfde kleur, zoals zwart 2, 3, 4. Elke serie moet binnen de reeks van 1 tot 13 blijven; na de 13de steen kan er geen verdere uitbreiding plaatsvinden.
 • Series van Dezelfde Cijfers: Een alternatieve manier om een serie te vormen is door minimaal drie stenen met hetzelfde cijfer te gebruiken, elk in een verschillende kleur, bijvoorbeeld een blauwe, rode, en gele 5. Let op: een serie kan uit maximaal vier verschillende kleuren bestaan, en elke kleur mag maar één keer per serie voorkomen.
Lees ook:  Hoe Speel je Canasta? Speluitleg & Spelregels

De Cruciale Eerste Zet

 • De Startvoorwaarde: Om ‘op tafel te komen’, moet de eerste serie die een speler maakt minstens 30 punten waard zijn. Als dit in de eerste ronde niet lukt, moet de speler wachten en een extra steen trekken.
 • Gebruik van de Joker: Belangrijk is dat de joker niet gebruikt mag worden om deze initiële 30 punten te behalen. Ook mogen de stenen die al op tafel zijn door andere spelers niet voor de eerste zet gebruikt worden.

Spelverloop na de Eerste Zet

 • Aanpassen van Series: Zodra een speler de eerste 30 punten op tafel heeft gelegd, is het toegestaan om de series op het speelveld aan te passen. Dit houdt in dat spelers stenen mogen toevoegen of verwijderen, zolang elke serie aan het einde van de beurt correct is met ten minste drie stenen.
 • Vrijheid in Spel: Gedurende hun beurt kunnen spelers zoveel stenen afleggen als ze willen en kunnen.

Geen Mogelijkheden? Extra Steen Pakken

 • Als Afleggen Niet Mogelijk Is: In een situatie waarin een speler geen stenen kan afleggen, is de regel dat er een steen moet worden getrokken.

Flexibele Jokers

 • Jokerregels: Jokers in Rummikub zijn veelzijdig; ze kunnen elke kleur of waarde aannemen, wat ze een krachtig element in het spel maakt.

Het spel beëindigen

De eerste die alle stenen van zijn bord heeft weggewerkt heeft het spel gewonnen. De overige spelers tellen hun waarde op door het cijfer die erop staat op te tellen. De joker heeft een waarde van 25 punten. Deze punten zijn de strafpunten. Zo kan er bepaald worden wie de tweede, derde of vierde plaats heeft gewonnen.

Dynamiek en Spelverloop van Rummikub

Het spelverloop van Rummikub is dynamisch en verandert voortdurend, wat het spel zowel uitdagend als opwindend maakt. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van het spelverloop die u in uw uitleg kunt opnemen:

 1. Beginfase van het Spel: In het begin van het spel focussen spelers op het creëren van hun initiële reeks van 30 punten om ‘op tafel te komen’. Dit kan soms snel gaan, maar soms ook meerdere rondes duren, afhankelijk van de stenen die spelers hebben getrokken. De spanning in deze fase ligt in het afwegen tussen het bewaren van goede combinaties en het snel op tafel komen.
 2. Middenfase: Zodra spelers hun eerste reeks op tafel hebben gelegd, verschuift de strategie naar het efficiënt gebruiken van de stenen op hun bord en de bestaande reeksen op tafel. Spelers moeten zowel offensief (hun eigen stenen kwijtraken) als defensief (voorkomen dat anderen hun stenen kwijtraken) denken. Het spel wordt hier interactiever, omdat spelers beginnen met het aanpassen van bestaande reeksen.
 3. Eindfase: Naarmate het spel vordert, neemt de complexiteit toe. Spelers hebben minder stenen, wat de opties voor zetten beperkt. Slimme spelers houden rekening met wat anderen nodig kunnen hebben en proberen te voorkomen dat ze gemakkelijk kunnen spelen. De spanning stijgt naarmate spelers dichter bij het winnen komen.
 4. Strategische Overwegingen: Gedurende het spel moeten spelers voortdurend hun strategie aanpassen. Dit omvat het bewaken van de stenen die ze nodig hebben, het anticiperen op de zetten van tegenstanders, en het slim gebruiken van jokers. Een goede Rummikub-speler moet flexibel zijn en snel kunnen denken, omdat het speelveld vaak verandert.
 5. Onverwachte Wendingen: Rummikub staat bekend om zijn onvoorspelbare aard. Een speler die achter lijkt te liggen, kan plotseling winnen met een paar slimme zetten. Dit houdt het spel spannend tot het einde.
Lees ook:  Hoe Speel je Klaverjassen? Speluitleg & Spelregels

Rummikub voorbeelden

Stel je een spannend spel Rummikub voor. De stenen zijn verdeeld, en elke speler staart geconcentreerd naar zijn opzetplankje. De strategieën die ze gebruiken, zullen bepalen wie als winnaar uit de bus komt. Laten we enkele van deze strategieën nader bekijken:

 1. De Slimme Splitsing: Anna, een ervaren Rummikub-speler, kijkt naar het speelveld. Er ligt een serie van gele stenen van 5 t/m 9. Ze heeft een gele 7 op haar plankje. Met een slimme zet splitst ze de serie op het bord in tweeën: 5, 6, 7 en 7, 8, 9. Deze tactiek laat zien hoe belangrijk het is om flexibel te zijn en kansen te benutten.
 2. Het Strategisch Bijleggen: Tom, die naast Anna zit, merkt op dat er een reeks van 5, 6, 7 ligt. Hij heeft een 8 op zijn plankje. Hij legt deze behendig aan, waardoor hij niet alleen een steen kwijtraakt, maar ook nieuwe mogelijkheden voor zichzelf creëert.
 3. De Meesterlijke Combinatie: Sara, aan het andere uiteinde van de tafel, heeft een complexere uitdaging. Er ligt een serie van zwart 7, 8, 9 op het bord. Op haar plankje heeft ze een zwarte 10 en een gele en blauwe 7. Met een zet die zowel verrast als bewondert, voegt ze de zwarte 10 toe aan de serie en maakt een nieuwe serie met haar gele en blauwe 7.

Elk van deze strategieën toont de diepte van Rummikub. Het gaat niet alleen om de stenen die je hebt, maar ook om hoe je ze gebruikt. De beste spelers zijn diegenen die vooruitdenken, kansen grijpen, en hun tegenspelers altijd een stap voor zijn.

Veelgemaakte Fouten in Rummikub

 • Onjuist Gebruik van de Joker: Een veelgemaakte fout is het onjuist inzetten van de joker. Spelers vergeten soms dat de joker elke steen kan vervangen, maar niet gebruikt mag worden in de eerste zet om de vereiste 30 punten te behalen.
 • Series Incorrect Uitbreiden: Spelers maken soms de fout door meer dan 13 stenen in een serie te leggen of een serie te starten met meer dan één steen van dezelfde kleur.
 • Misverstand over de Eerste Zet: Een andere veelvoorkomende vergissing is het miskennen van de regel dat de eerste zet een waarde van minimaal 30 punten moet hebben. Sommige spelers verwarren dit met de totale waarde van de stenen op hun plankje.
 • Niet Correct Afsluiten van het Spel: Aan het einde van elke beurt moeten de series op het speelveld correct zijn, met minimaal drie stenen. Het vergeten van deze regel kan leiden tot een ongeldige beurt.
Lees ook:  De leukste spellen zoals Weerwolven. 5 tips!

Andere Rummikub versies

Naast de standaard Rummikub zijn er nog andere versies beschikbaar. Zo is er een versie waar je met vijf tot zes spelers kan spelen de Rummikub XP. Voor de ouderen is de Rummikub XXL op de markt gebracht, waarbij de cijfers op de stenen extra groot staan afgebeeld. Voor de vakantiegangers is een kleine reis versie uitgebracht, en voor de kleinste spelers is de ‘Mijn eerste Rummikub‘ spel ontworpen. Hierdoor kunnen kinderen vanaf 5 jaar al Rummikub spelen.

Geschiedenis van Rummikub

Als laatste nemen we een korte duik in de geschiedenis van dit uitdagende spel.

 • Oorsprong: Rummikub werd in de jaren 1940 gecreëerd door Ephraim Hertzano, een Roemeense immigrant in Israël. Wat begon als een familieproject in de achtertuin, groeide uit tot een wereldwijd geliefd spel.
 • Groeiende Populariteit: In de loop der jaren verspreidde het spel zich van huis tot huis, aanvankelijk in Israël en later wereldwijd. In de jaren ’70 werd het spel internationaal erkend en begon het zijn weg te vinden in winkels over de hele wereld.
 • Prijzen en Erkenning: In 1980 werd Rummikub verkozen tot ‘Spel van het Jaar’ in Duitsland, een van de meest prestigieuze erkenningen in de spelindustrie. Dit markeerde een keerpunt in zijn populariteit.
 • Hedendaagse Status: Tegenwoordig is Rummikub beschikbaar in meer dan 50 landen en is het vertaald in talloze talen. Het blijft een favoriet in gezinnen en is ook populair in competitieve spelomgevingen.