Ga naar de inhoud

Hoe speel je The Game? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

The Game is een erg spannend kaartspel. Het spel zelf bestaat nog niet zo lang en is ontworpen door Steffen Bendorf; een Duitser die al vaker succesvol spellen heeft ontworpen. Het spel is dan ook eerst in Duitsland op de markt gekomen en later pas in Nederland.

Het spel is gezinsvriendelijk en geschikt voor spelers vanaf 8 jaar oud. Daarnaast kunnen er tot 5 spelers tegelijk spelen. Per potje ben je ongeveer 20 minuten kwijt.

In dit artikel meer over het spel The Game, zoals de spelregels en een aantal tips.

Wat heb je nodig?

Voor het spelen van The Game is niet veel nodig. Het spel zelf bestaat uit het volgende:

  • 4 startkaarten
  • 98 speelkaarten
  • de spelregels

Meer heb je eigenlijk ook niet nodig om het spel te kunnen spelen. Wel kunnen er nog verschillende uitbreidingen/variaties aan het spel worden toegevoegd. Deze variaties zullen later nog wat beter in beeld komen.

The Game speluitleg

Laten we beginnen met het doel van het spel. Het doel van The Game is erg eenvoudig en komt wel vaker voor bij kaartspellen.

Het doel is namelijk dat je ervoor moet zorgen dat al de speelkaarten worden weggespeeld zover dat mogelijk is. Dit is de manier om van het spel te winnen.

Je speelt namelijk met de spelers tegen het spel. Hierdoor is het ook mogelijk om het spel in je eentje te spelen (vind hier onze andere aanbevolen spellen voor 1 speler).

Het begin

Allereerst leg je de vier startkaarten op tafel. Dit doe je van boven naar beneden. Dit kan ook van links naar rechts. Er zijn 4 startkaarten. 2 van deze startkaarten hebben het cijfer 1 en de andere 2 startkaarten hebben het cijfer 100.

Lees ook:  Hoe speel je Great Western Trail? Speluitleg & Spelregels

Hierna kun je beginnen om de overgebleven speelkaarten te schudden.

Het aantal kaarten dat de spelers krijgen hangt af van de hoeveelheid spelers die meedoen. Als je het spel in je eentje speelt krijg je 8 kaarten. Speel je het spel met zijn 2en krijgen beide spelers 7 kaarten. Wordt het spel gespeeld met 3 of meer spelers, krijgen alle spelers 6 kaarten.

Hierna leg je de speelkaarten die over zijn gebleven gedekt naast de startkaarten.

Spelverloop

Nadat de kaarten zijn uitgedeeld mag de startspeler worden bepaald. De startspeler (degene die als eerste kaarten mag opleggen) mag bepaald worden door de spelers die meedoen (bijvoorbeeld een kaart trekken en degene met de hoogste kaart wordt de startspeler).

De speler die aan de beurt is dient minimaal 2 kaarten uit zijn hand op te leggen. Deze kaarten mogen naar keuze op een van de vier startkaarten worden gelegd.

De speler die aan de beurt is mag dus altijd zelf bepalen op welke stapel hij zijn kaarten speelt. Als de beurt voorbij is moet de speler kaarten trekken van de pot totdat hij of zij weer 6, 7 of 8 kaarten in de hand heeft (ligt aan het aantal spelers).

Hierna is de volgende speler aan de beurt.

Op de startkaarten met nummer 1 moeten steeds hogere kaarten worden gelegd. Dit zijn stijgende stapels. Op de startkaarten met nummer 100 moeten steeds lagere kaarten worden gelegd. Dit zijn dalende stapels.

De sprongen tussen de cijfers van de kaarten mag je zelf bepalen. Het is slim om zo klein mogelijke sprongen te maken, zodat zoveel mogelijk kaarten gespeeld kunnen worden.

Lees ook:  Hoe speel je Ganzenbord? Speluitleg & Spelregels

De uitzondering

Ook is er een uitzondering in The Game. Er is namelijk ook de mogelijkheid om achteruit te spelen met precies de waarde 10.

Dit betekent dat de speler die aan de beurt is dus op een stijgende stapel een kaart mag leggen die precies 10 punten in waarde lager is dan de vorige kaart op de stapel.

Op een dalende stapel is het juist omgekeerd. De speler die aan de beurt is mag een kaart neerleggen die 10 punten hoger is dan de vorige kaart. Hierna gaat het spel verder.

Het einde

Wanneer de pot leeg is wordt er doorgespeeld zonder kaarten bij te pakken in de hand. Er wordt dus alleen nog gespeeld met de kaarten die je in de hand hebt.

Als een speler niet meer het voorgeschreven minimum kaarten kan opleggen wat moet (2 of 3 als je het moeilijker wilt maken), eindigt het spel.

Als het spel is afgelopen wordt er geteld hoeveel waarden de spelers nog in de hand hebben. Een resultaat onder de 10 punten is het beste.

Uitbreidingen/variaties

Er zijn voor The Game ook nog uitbreidingen te vinden. Zo heb je The Game Extreme; dit is een wat uitdagendere versie van The Game.

Ook bestaat er The Game het duel. Hierbij speel je niet alleen tegen het spel, maar ook tegen anderen.

Als laatste heb je The Game quick and easy. Zoals de naam al zegt een wat sneller en makkelijkere versie.