Ga naar de inhoud

Hoe speel je Exploding Kittens? Speluitleg & Spelregels

 • 4 min read
 • door

Vanaf het moment dat dit spel op Kickstarter verscheen was het al populair: Exploding Kittens. In het jaar 2017 veroverde dit strategische kaartspel de wereld.

Het kan gespeeld worden vanaf 7 jaar en ouder, waarbij er twee tot vijf spelers nodig zijn om het spel te spelen.

Wat houd dit spel precies in en hoe speel je Exploding Kittens? Daar lees je hieronder meer over.

Exploding Kittens spelregels

De regels van Exploding Kittens zijn heel erg simpel waardoor je het spel makkelijk leert spelen.

Als je ontploft, dan verlies je. Als je niet ontploft? Dan win je!

Naast dat je dus een goede dosis geluk nodig hebt voor dit spel is strategisch inzicht ook van belang. Er zitten namelijk veel meer interessante actiekaarten in het spel die, wanneer je ze goed combineert, kunnen leiden tot jouwe overwinning. Dit maakt dat het simpel lijkende spel veel spannender word om te spelen.

Exploding Kittens speluitleg

Het spel bevat 56 kaarten waarvan 4 Exploding Kittens en 6 Ontmantelkaarten. De rest van de kaarten zijn de zogeheten actiekaarten. Hieronder vallen weer verschillende categorieën van kaarten. Laten we ze allemaal kort doornemen.

 • Exploding Kitten:
  Deze kaart spreekt wel voor zich. Als je deze kaart trekt, is het game over. De enige manier om jezelf te redden is een Ontmantelkaart!
 • Ontmantel:
  Met deze kaart kan je het spel overleven. Speel direct deze kaart als je een Exploding Kitten trekt, en je bent veilig. Hierna mag je de Exploding Kitten op een plek naar keuze terugplaatsen in de stapel speelkaarten.
 • Nope:
  Om een actiekaart te laten vervallen kan je een Nope kaart spelen. Deze werkt alleen niet op de Exploding Kitten en Ontmantelkaart. Elke kaart die gespeeld is voor de Nope kaart wordt gespeeld wordt teniet gedaan. De Nope kaart mag je altijd spelen, ook als het niet jouw beurt is.
 • Aanval:
  De aanval kaart beëindigd jouw beurt zonder dat je een kaart hoeft te trekken én dwingt de volgende speler om twee beurten uit te voeren.
 • Sla over:
  Vergelijkbaar met de aanval kaart is de sla over kaart. Hiermee sla je een beurt over zonder een kaart te hoeven trekken. Verder zitten hier geen extra voordelen aan verbonden.
 • Kateautje:
  Deze kaart met een leuke woordgrap laat jou een speler kiezen die jou een van zijn handkaarten cadeau moet doen. De speler beslist zelf welke kaart hij of zij geeft.
 • Schud:
  De naam zegt het eigenlijk al. Als je deze kaart speelt moet je de stapel schudden.
 • Voorspel de toekomst:
  Bij het spelen van deze kaart mag je de bovenste drie kaarten van de stapel bekijken.
 • Katten:
  Los heeft deze kaart geen waarde, maar als je twee dezelfde hebt, dan kun je deze inzetten om een willekeurige kaart te stelen van een tegenspeler.
Lees ook:  Het Kleurenmonster Recensie- Coöperatief Kinderspel Vol Emotie!

De voorbereiding

Voordat je het spel kunt beginnen moet er een korte voorbereiding worden getroffen. Wat moet je hiervoor doen?

1. Verwijder alle Exploding Kittens en Ontmantelkaarten uit de stapel.
2. Schud de overige kaarten en geef er zeven aan elke speler.
3. Geef elke spelen één Ontmantelkaart.
4. Plaats genoeg Exploding Kittens terug zodat je er één minder in het spel hebt dan het aantal spelers. Heb je dus 4 spelers? Gebruik dan 3 kittens enzovoorts.
5. Steek de overgebleven Ontmantelkaarten in de stapel.
6. Schud de kaarten en vorm een stapel op tafel.
7. Kies wie het spel begint.

Verloop van het spel

Nu we weten wat alle kaarten betekenen is het tijd om van start te gaan met het spel. Als het jouw beurt is, heb je de keuze uit twee opties:

 • Pas: Je houdt al je kaarten en pakt één kaart van de stapel
 • Speel een kaart: Leg je kaart open op de stapel. Voer de instructie op de kaart uit en beëindig je beurt door een nieuwe kaart van de stapel te pakken.

Tijdens één beurt mag je zoveel kaarten spelen als je wilt. Het spel gaat daarna met de klok mee door naar de volgende speler.

Uitbreidingen

Ben je fan van het spel en wil je meer variatie? Dan is er de uitbreiding Imploding Kittens. Deze voegt zes nieuwe soorten kaarten toe aan het spel.