Ga naar de inhoud

Hoe speel je Orleans? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Orleans is een zeer spannend, middeleeuws spel wat in 2014 op de markt kwam. White Goblin Games (bekend van spellen zoals the game en the mind) heeft de rechten van het spel kunnen bemachtigen. Het spel zelf is ontworpen door de Duitse bordspelontwerper Reinier Stockhausen.

Het doel van het spel is om door middel van handel, ambacht en wetenschap je macht zo ver mogelijk uit te breiden. Het spel wordt niet door erg veel mensen gespeeld, terwijl Orleans een super leuk spel is om te spelen.

In dit artikel meer over Orleans en over hoe het spel werkt.

Wat heb je nodig

Voor Orleans heb je niet veel nodig. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Zo kan het spel alleen worden gespeeld met 2 tot 4 spelers. Daarnaast is de minimale adviesleeftijd om het spel te spelen 12 jaar oud.

Het spel zelf bestaat uit veel verschillende onderdelen. Zo zijn er verschillende borden, munten, blokjes, huisjes, koopmannen en ga zo maar door. Dit zorgt ervoor dat het spel niet het meest eenvoudige spel is om te spelen, maar wanneer je het spel snapt is het een erg leuk spel om te spelen.

Speluitleg

Allereerst kiest iedere speler een kleur en alle spelers krijgen de volgende items:

  • een volgelingenzak
  • een spelersbord
  • 5 muntjes
  • 7 blokjes
  • 10 handelshuizen
  • een koopman
  • een boer
  • een schipper
  • een ambachtsman
  • een handelaar

De volgelingen leg je vervolgens op je spelersbord. Dan leg je het grote en het kleine speelbord op tafel (niet verwarren met je spelersbord).

Lees ook:  Hoe speel je Trivial Pursuit? Speluitleg & Spelregels

De volgende items leg je vervolgens op de daarvoor bestemde plek op het speelbord: De techniekfiches, zandlopertegels in volgorde van a naar c, de neutrale personenfiches, burgerfiches, locatietegels gesorteerd op romeins cijfer en de goederenfiches.

Iedere speler legt vervolgens een blokje aan het begin van het personenspoor en het ontwikkelingsspoor. Tot slot wordt de koopman van elke speler in Orleans geplaatst.

De 6 fases

Het spel duurt 18 rondes die elk uit 7 fases bestaan. Dit lijkt erg veel, maar het spel duurt bij elkaar zo´n 2 uur. Zeker geen kort spel, maar ook niet een mega lang spel.

Degene met de starttegel begint en deze wordt met de klok mee doorgegeven. Hier de fases op een rij:

  • Fase 1: De startspeler draait een zandlopertegel open. Op de zandlopertegel staat een bepaalde gebeurtenis. Deze gebeurtenis zal aan het einde van de beurt aan bod komen (in fase 6). De uitzondering is de bedevaart die in fase 5 aan bod komt.
  • Fase 2: In deze fase krijgt degene met de meeste boeren en/of boerinnen een muntstuk. Degene met de minste boeren en/of boerinnen verliest juist een muntstuk.
  • Fase 3: Uit het volgelingenzakje moeten personenfiches worden getrokken en worden neergelegd op de markt. Iedereen trekt evenveel personenfiches als wordt aangegeven door zijn of haar blokje op het ridderspoor. Een speler kan niet meer fiches trekken dan hij of zij kwijt kan op de markt.
  • Fase 4: In deze fase mag je de personenfiches van de markt op je spelersbord zetten. Op het spelersbord staat er aangegeven welke fiches er nodig zijn en wat de actie is. De fiches moeten worden gelegd op de aangegeven locaties op het spelersbord.
  • Fase 5: Als er op een locatie de juiste personenfiches liggen mag de actie van die locatie worden uitgevoerd. Als de actie is uitgevoerd neem je de personenfiches terug en eventuele nieuwe die uit de actie zijn gekomen en stopt deze in de volgelingenzak. Als je geen acties meer kunt uitvoeren mag je passen en is de volgende aan de beurt.
  • Fase 6: In de fase moet de gebeurtenis van de zandlopertegel worden afgehandeld.
Lees ook:  Hoe speel je Ticket to Ride? Speluitleg & Spelregels

De acties

Er zijn erg veel acties die uitgevoerd kunnen worden in het spel Orleans. Deze acties zijn belangrijk om een zo groot mogelijke macht te krijgen.

Zo heb je bijvoorbeeld de universiteit actie. Deze actie levert je een geleerde op en zorgt ervoor dat je vooruit kunt op het voortgang spoor. Ook heb je de klooster actie. Deze zorgt voor monniken die overal voor kunnen worden ingezet. Daarnaast is er de boerderij die ervoor zorgt dat je vooruit kunt op het boerderij spoor. Dit zijn slechts een aantal van de vele acties in het spel Orleans.

Het einde van het spel

Aan het einde worden alle punten bij elkaar opgeteld en dit zorgt voor de eindscore. Elke munt die je verzamelt levert een punt op. Ook leveren de verzamelde goederen punten op.

Als laatste wordt het aantal pakhuizen die je hebt gebouwd plus het aantal bonus stedelingen vermenigvuldigt met de hoeveelheid punten op het ontwikkelingsspoor. Dit alles bij elkaar opgeteld zorgt voor de eindscore.

Degene met de hoogste eindscore wint Orleans.