Ga naar de inhoud

Hoe speel je Wie is de Mol bordspel – Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Tegenwoordig kent iedereen het wel, het populaire televisieprogramma Wie is de Mol bij de AVRO. Wie is er geen fan van? Bekende Nederlanders gaan naar een andere plek op de wereld om daar allerlei opdrachten uit te voeren. Echter is er één Mol in het spel die alles en met name tijdens de opdrachten, probeert tegen te werken. Nu is het niet meer alleen door bekende Nederlanders op televisie te spelen, maar kan iedereen het spel spelen met het bordspel “Wie is de Mol”.

Wie is de Mol speluitleg

Met dit avontuurlijke spel is het de bedoeling dat jij en je medespelers de opdracht op lossen. Dit lukt alleen wanneer er goed samen wordt gewerkt en dat er voldoende vertrouwen is in elkaar, anders gaat het niet lukken. Echter lukt dit niet zomaar, er is namelijk een Mol in het spel die er alles aan zal doen om het spel te saboteren. Wanneer de Mol dit voor elkaar krijgt dan is het spel verloren.

Probeer het geheim op te lossen, vind uit wie de Mol is en doe dit op tijd voordat de Mol volledig vrij spel krijgt en alle opdrachten zullen mislukken. Wie is de Mol is een spel voor spelers vanaf 12 jaar en geschikt voor 3 tot 6 spelers. Het spel duurt om en nabij de 45 minuten. Wat je nodig hebt; inventiviteit, intelligentie, stressbestendigheid, inzicht en niet te vergeten, mensenkennis om zo de Mol te ontmaskeren.

Hoe speel je Wie is de Mol?

Het bordspel Wie is de Mol is een spel voor 3 tot 6 spelers geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar en het duurt ongeveer drie kwartier. De vraag is, hoe speel je Wie is de Mol? Tijdens het spel moet je samen met je medespelers achter het magische codewoord zien te komen. Dit kun je doen door verschillende multiple choice vragen correct te beantwoorden. Wees wel goed op je hoede, er is namelijk een Mol en deze probeert het spel hoe dan ook te saboteren. Door dit te doen probeert de Mol te voorkomen dat de andere spelers het codewoord raden.

Lees ook:  Hoe speel je Great Western Trail? Speluitleg & Spelregels

Let goed op je medespelers, hou iedereen nauwlettend in de gaten en ontmasker de Mol voordat je medespelers dit doen.

De spelregels

Wanneer je de doos van Wie is de Mol opent, tref je het volgende aan: een speelbord, 10 setjes met kaartjes, een notitieblok, potloden en een Wie is de Mol spelregels boekje. Met je smartphone of tablet kun je een app downloaden, dit is een Wie is de Mol timer die speciaal is ontwikkeld voor dit spel.

Zoals beschreven zitten er 10 setjes kaarten in het spel. Elke set gaat over een land waar het spel in het verleden ooit is opgenomen. Denk aan Hong Kong, Sri Lanka of Thailand. Je kunt zelf bepalen welk land je gebruikt voor het spel.

Hierna is het tijd om de kaarten te sorteren op categorie (jokerkaarten, vragenkaarten, antwoord/letterkaarten en de Mol kaarten). Elke speler krijgt een eigen notitieblok, ook wel mollenboekje genoemd en een potlood om aantekeningen te maken. Nu ga je de Mol kaarten verdelen onder de spelers en kun je kiezen om een beginners- of gevorderden spel gaat spelen. Een uitleg daarvan vind je in de spelregels. Nu kan één speler zien of hij of zij de Mol is. Hier staat ook het codewoord wat de andere spelers dan dienen te raden. De Mol weet natuurlijk het codewoord en kan dus gaan ‘mollen’ zodat de overige spelers niet achter het codewoord kunnen komen.

Nu is het tijd dat de antwoordkaarten beantwoord worden. Elke vraag kan drie antwoorden hebben en er mag overlegd worden. Zodra er een meerderheid is wordt er een letter genoteerd op het notitieblokje. Ook noteer je de naam van degene waarvan je denkt dat hij of zij de Mol is. Bij een te moeilijke vraag kan de jokerkaart worden ingezet. Hierop vind je belangrijke tips voor het beantwoorden van de vraag.

Lees ook:  Hoe speel je Codenames? Speluitleg & Spelregels

Zodra alle 8 de vragen beantwoord zijn dan vormen zich acht letters waar het codewoord mee gekraakt kan worden. Het antwoord heeft te maken van het land waarin gespeeld wordt. Na het kiezen van het definitieve antwoord kan er door iedereen gestemd worden over wie de Mol is. Het spel is ten einde en de Mol maakt zichzelf nu bekend evenals het juiste codewoord. Is dit codewoord ontdekt dan wint de speler met het beste resultaat Wie is de Mol, dit valt af te leiden aan het notitieblok. Is het codewoord niet ontdekt dan wint de Mol.