Agricola is een spel waarin je werknemers een boerderij laat beheren, uitbreiden en ontwikkelen en waarin je de familie gevoed en groeiend moet houden.
Agricola speluitleg
Dit artikel behandelt het basisspel. Agricola is geen moeilijk spel om te spelen. De regels zijn vrij eenvoudig, maar wat erachter schuilgaat is een echt uitdagend spel met een aantal moeilijke beslissingen die genomen moeten worden en een voortdurende druk tussen tegenstrijdige belangen.
In Agricola zijn er welgeteld 14 rondes in 6 verschillende fases. Iedere fase eindigt met een oogst.
Iedere deelnemer mag starten met 2 speelfiches (boer en partner). Dit betekent dat je 2 zetten in elke ronde krijgt. Tijdens de voortgang van het spel krijg je steeds meer mogelijkheden.Een ronde start met het omdraaien van een actiekaart. Er is slechts 1 deelnemer per ronde in de mogelijkheid om een actie uit te voeren. Het is dus van groot belang dat diegene het doet welke de hoogste prioriteit heeft.
Iedere speler mag ook beginnen met zeven beroepskaarten en zeven kleine ontwikkelingskaarten. Deze kaarten mogen worden ingezet als ze binnen het strategische plan passen van de speler. Sommige tactieken zijn afhankelijk van welke kaarten je in je handen hebt.
De 4 fases
Het spel is verdeeld in vier fases in elke ronde en na een bepaald aantal rondes is er de oogstfase. Na 14 rondes en een laatste oogst eindigt het spel met punten.
- Fase één – het begin van de ronde: Trek een nieuwe kaart en draai deze om.
- Fase twee – aanvullen: Plaats grondstoffen op acties en actiekaarten. Vergeet niet dat als grondstoffen niet zijn ingenomen ze in volgende rondes nog steeds worden aangevuld.
- Fase drie – werkfase: Begin met de startspeler, plaats een enkel familielid op een actie of actiekaart en neem de grondstoffen of actie(s) die eraan gekoppeld zijn. Houd wel in je achterhoofd dat er slechts één gezinslid op elke actie of actiekaart kan worden ingezet.
- Fase Vier – richting huiswaarts: Nadat alle gezinsleden zijn geplaatst en acties zijn ondernomen, keren alle gezinsleden terug naar hun eigen boerderij.
Herhaal bovenstaande tot het moment van oogsten aanbreekt.
Oogst
Na ronde vier, zeven, negen, 11, 13 en 14 vindt de oogst plaats. De oogst is verdeeld in drie fases:
- Oogst fase één – veld: Spelers verwijderen één graan- of groente-token uit elk ingezaaid veld in hun boerderij welke deze grondstoffen bevat.
- Oogstfase twee – voeden: Iedere speler moet elk van zijn gezinsleden voeden. De kostprijs is twee voedsel per gezinslid en het wordt teruggebracht tot één voedsel voor elk gezinslid dat nog geen actie heeft ondernomen (geboren in rondes 4, 6, 7, 11, 13 of 14).
- Oogstfase drie – fokken: Iedere speler met op dit moment minstens twee dieren van welke aard dan ook in zijn boerderij, ontvangt exact 1 aanvullend dier van dat type. Echter is dit enkel van toepassing als dat extra dier kan worden ondergebracht. Dit nieuwe dier mag niet onmiddellijk worden omgezet in voedsel om de behoefte om te worden opgevangen te omzeilen.
Agricola tips
Agricola is een spel waarbij je door middel van punten kan winnen. Er zijn verschillende manieren om overwinningspunten te verzamelen en de strategie kan afhankelijk zijn van welke kleine verbeteringen en beroepen aan een bepaalde speler zijn uitgedeeld. Er zijn echter bepaalde principes om in je achterhoofd te houden:
- Het hebben van vijf familieleden levert maar liefst 15 overwinningspunten op.
- Het hebben van vijf stenen huiskamers levert 10 overwinningspunten op en onthoud dat je over het algemeen niet meer gezinsleden kunt hebben dan huiskamers, dus je hebt die kamers nodig in verband met bovenstaande.
- Elke keer dat je je gezin niet voedt, moet je voor elk ontbrekend voedsel een smeekkaart nemen en voor elk van deze zul je waarschijnlijk drie overwinningspunten verliezen. Probeer dit te vermijden.
- Het is handig om in elke beurt de eerste speler te zijn, net als het selecteren van de eerste speler en kleine verbeteracties. Houd grondstoffen op voorraad om ervoor te zorgen dat een kleine verbetering kan worden betaald.
- Vergeet niet dat je altijd moet weten hoeveel acties je hebt vóór de oogstfase en dat het noodzaak om je gezin te voeden. Houd er rekening mee dat als het gaat om het verzamelen van al die schapen in de laatste beurt dat een andere speler je misschien kan verslaan.
Hanno is eigenaar van 123Bordspellen.com, en speelt en verzamelt sinds zijn 8ste fanatiek bordspellen.