Ga naar de inhoud

Hoe Speel je Blackjack? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Blackjack is zowat het populairste spel in casino’s, wanneer het gaat om kaartspellen toch. Niettemin is het ook een fantastisch spelletje om thuis te spelen. Het enige wat je nodig hebt is een boek kaarten. De regels zijn heel eenvoudig en je kan ze snel aanleren! Om die reden is blackjack het ideale kaartspel om met je vrienden te spelen!

Blackjack spelregels

Blackjack kan je spelen met behulp van 1 kaartspel, maar kan ook gespeeld worden met behulp van meerdere decks. Het doel van het spel is om de persoon die de kaarten uitdeelt te verslaan. Vaak wordt gedacht dat het doel van dit spel is om 21 punten te scoren, dit klopt dus niet helemaal. Desondanks heb je wel een grotere kans om te winnen, wanneer je punten dicht bij 21 liggen.

Maar hoe tel je de punten?

  • Een aas telt voor 1 punt of voor 11 punten, dit mag je zelf bepalen.
  • De boer, de vrouw en de koning tellen elk voor 10 punten.
  • Voor kaarten met een cijfer is het heel eenvoudig. Ze tellen voor evenveel punten als het cijfer dat erop staat.

Voor dit spel hebben de symbolen op de kaart geen betekenis. Een klaveren 2 is evenveel waard als een schoppen 2. Ook de kleur heeft hier geen betekenis. De persoon die de kaarten deelt, wordt ook wel de dealer genoemd. Iedereen die meespeelt, speelt samen tegen de dealer! Er is dus geen voordeel om elkaar onderling te verslaan!

Lees ook:  Hoe speel je Jaipur? Speluitleg & Spelregels

Eerst de inzet plaatsen, dan kan er gespeeld worden

Alle spelers aan tafel die wensen deel te nemen, moeten nu inzetten! Iedereen legt de chips op tafel die hij of zij wenst in te zetten. Wanneer dat gebeurt is, zal iedereen 2 kaarten ontvangen van de dealer. De dealer geeft zichzelf ook 2 kaarten, waarvan er slechts één zichtbaar is voor de andere spelers.

Meteen een blackjack?

Als jij met je eerste twee kaarten samen meteen 21 punten hebt, dan spreken we over een blackjack. Je krijgt meteen je inzet 1,5 keer terugbetaald! Dit geldt helaas niet wanneer ook de bank een blackjack heeft. Wanneer dat gebeurt krijg je gewoon je inzet terug.

Geen blackjack, maar het is wel jouw beurt?

Dan kan je kiezen uit 3 mogelijkheden.

  • Je kan passen, dan krijg je geen nieuwe kaarten bij. Je houdt in dit geval je puntentotaal van de eerste twee kaarten.
  • Je vraagt een kaart extra. Je puntentotaal zal dan herberekend worden. Je mag een kaart bijvragen, zo vaak je wil. Mocht je plots meer dan 21 punten hebben, dan ben je verloren.
  • Je vraagt om te verdubbelen. In dit geval verdubbel je eerst je inzet en krijg je dan nog een kaart erbij. Nadien zul je geen kaarten meer kunnen bijvragen. Verdubbelen is alleen mogelijk wanneer je enkel je 2 initiële kaarten hebt, dus niet als je er al een had bijgevraagt.

Wat als je twee dezelfde kaarten hebt?

Dan kan je ervoor kiezen om te splitsen. Je zal ook nog een tweede keer jouw inzet moeten plaatsen. De dealer legt dan jouw 2 kaarten uit elkaar, en geeft je er op elke stapel nog een bij. Elke stapel is nu als een aparte speler.

Lees ook:  Hoe speel je Machiavelli? Speluitleg & Spelregels

De beurt is aan de bank

Wanneer iedereen de kans heeft gehad om extra kaarten te nemen, dan is het aan de dealer. Die maakt eerst en vooral zijn tweede kaart zichtbaar. Wanneer die minder dan of 16 punten heeft, moet de dealer kaarten nemen tot hij 17 punten of meer heeft. Vanaf 17 kan hij geen kaarten meer krijgen. Uiteraard is ook de dealer verloren wanneer hij er meer heeft dan 21.

Wie heeft er gewonnen?

  • Als de dealer meer dan 21 punten had, winnen alle spelers die nog niet “dood” waren.
  • Anders win je als je meer punten hebt behaald dan de dealer.

Je wint in deze gevallen altijd het bedrag van je inzet. Als je dus 5€ had ingezet, krijg je er 10 voor terug. Wanneer je verloren hebt, ben je ook je hele inzet kwijt.

Voor meer ervaren spelers zijn er ook nog enkele uitbreidingen bedacht op de regels. Probeer eerst de basis onder de knie te krijgen. Daarna kan je ook de speciale regels toevoegen aan je spel!