Ga naar de inhoud

Hoe Speel je Freecell? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Freecell is een kaartspel dat je in je eentje speelt met een standaard setje van 52 kaarten. Het lijkt een beetje op het spel Patience, waarin je ook alle kaarten open en zichtbaar speelt.

In principe zijn de meeste spelvarianten oplosbaar, maar de moeilijkheidsgraad neemt toe als je speelt met meerdere kleuren. Op die manier wordt het spel uitdagender om goed op te lossen en tot een overwinning te komen.

Voor beginners is het wellicht beter om te beginnen met minder kleuren om ervaring op te doen in het oplossen van het spel.

Speluitleg

Je gebruikt dus een set van 52 speelkaarten voor dit spel. Je speelveld is opgedeeld in drie vlakken: je tableau, je “freecells” en je basis (foundation). Alle kaarten worden geschud en vervolgens verdeeld in 8 stapeltjes, gerangschikt van links naar rechts. Dit deel van je speelveld wordt je “tableau” genoemd.

Bovenaan de meest linkse 4 stapeltjes van je tableau worden 4 open vakjes vrijgehouden. Op deze vier lege vakjes kun je steeds weer één kaart neerleggen (dit zijn je freecells). Boven de meest rechtse 4 stapeltjes kunnen meerdere kaarten worden gestapeld, je “foundation”, oftewel je basis. Dat zijn in het kort de drie gedeeltes van je speelveld.

Wat is het doel van Freecell?

Het doel is om alle kaarten uit je tableau naar de basis te verplaatsen. Je herkent deze vakjes voor je verzamelstapeltjes van je basis op je tablet, computer of smartphone als “lege” rechthoeken boven in je beeldscherm.

Bij kleinere beeldschermen zoals op apps op je telefoon kan het zijn dat de vakjes voor de verzamelstapels van je basis links staan, en de freecells rechts staan. Soms staan er voorbeeld afbeeldingen van kaarten zodat je kunt zien waar je kaarten moeten liggen in de afzonderlijke vier vakjes.

Lees ook:  Hoe Speel je Ezelen? Speluitleg & Spelregels

Freecell spelregels

De manier waarop je speelt, is dat je de kaarten verplaatst op je tableau door ze op een hogere kaart te leggen, mits die kaart ook van een andere kleur is. Op deze manier speel je de kaarten vrij die je nodig hebt om je basisveld te vullen. Als je een zwarte kaart speelt, dus klaver of schoppen, kan hij dus alleen op een rode kaart, dus harten of ruiten gelegd worden.

Je mag meerderde kaarten spelen als ze maar lager zijn dan de kaart die open ligt, en ook van een andere kleur zijn dan de kaarten die je speelt. Als je een kaart van je tableau niet kwijt kunt op je tableau zelf, mag je hem parkeren op een plek in je freecells.

Tip: Als je meerdere plekken van je freecells vrijhoudt, heb je meer ruimte en vrijheid om het spel goed af te ronden. Dit is dus aan te raden.

Hoe speel je Freecell?

Begin met het zoeken van de laagste kaart van je tableau. Probeer een aas te vinden. Als deze aas niet bovenop een van de stapeltjes van je tableau ligt, dan moet je deze aas vrijspelen door de kaart of de kaarten die erop ligt of liggen, vrij te spelen.

Het vrijspelen mag je doen door binnen je tableau rood op zwart te spelen en andersom, mits de volgorde van je kaarten aflopend is.

Om het spel succesvol af te ronden, moet je kaarten op de stapels van de basis leggen zodra ze vrijkomen op je tableau. De volgorde die je speelt is als volgt: Eerst de aas, dan oplopend van 2 tot 10, boer, vrouw, tot en met koning. Je hebt het spel succesvol volbracht als je eindigt met 4 stapeltjes, waar bovenop vier koningen liggen.

Lees ook:  Hoe speel je Ubongo? Speluitleg & Spelregels

Let wel, bij kleinere beeldschermen zoals op je telefoon of op een tablet kan het zijn dat de stapels vormen aan de linkerkant, met dus uiteindelijk de vier koningen bovenop. Veel plezier met Freecell!