Ga naar de inhoud

Hoe speel je Vlotte Geesten? Speluitleg & Spelregels

  • 5 min read
  • door

Vlotte Geesten is een kaartspel voor de hele familie. Het spel is afgeleid van het spel ´Oeps Mis´ welke in 2004 op de markt verscheen.

De grootste verandering is het thema. Zoals de naam al doet vermoeden is het thema van Vlotte Geesten spoken, terwijl dit bij Oeps Mis nog Vikingen was. Vlotte Geesten wordt uitgebracht door de firma 999 Games.

Speluitleg

De belangrijkste componenten die nodig zijn om goed te zijn in het spel Vlotte Geesten is een hoge reactiesnelheid en een heldere geest. Het spel is geschikt voor grotere groepen dan de meeste spellen. Je kunt het spel namelijk spelen met wel 8 spelers.

Het minimale aantal spelers wat vereist is om het spel te kunnen spelen is 2. Het spel bestaat uit een aantal onderdelen. Zo zijn er verschillende kaarten met voorwerpen erop en een aantal fysieke voorwerpen. Meer dan dit is er niet nodig om het spel te spelen. Het spel is dus erg laagdrempelig.

Ook duurt het spel niet lang. De speelduur van het spel ligt tussen de 15 en 45 minuten. De minimale leeftijd om het spel te spelen ligt tussen de 5 en 8 jaar. Dus zelfs voor de wat jongere spelers is Vlotte Geesten een leuke en geschikt spel. Als het spel toch iets te moeilijk is voor de kinderen is er ook nog een wat eenvoudigere versie van het spel genaamd Vlotte Geesten Junior.

Starten


Allereerst is het belangrijk om de kaarten uit het doosje te pakken en goed te schudden. Leg deze daarna op een gedekte stapel in het midden van de tafel.

Lees ook:  De 9 Leukste Monopoly Edities Die net Anders Zijn!

Als de kaarten goed zijn geschud pak je de objecten uit de doos. Er zijn 5 verschillende objecten: het boek, de stoel, de fles, de muis en het spook. Deze objecten zet je in een cirkel in het midden van de tafel.

Zorg ervoor dat de objecten voor iedereen even makkelijk te bereiken zijn. Als deze voorbereidingen zijn getroffen kan het spel beginnen.

Spelregels

Wijs nu willekeurig een startspeler aan. Dit kan je bijvoorbeeld op leeftijd doen (jongste of oudste speler mag beginnen). De startspeler draait een kaart open van de stapel en legt deze neer, zodat alle spelers de kaart goed kunnen zien. Op deze kaart staan over het algemeen 2 objecten.

Het doel is om als eerste het object in de juiste kleur te herkennen welke op de speelkaart staat afgebeeld. Hierna is het de bedoeling om het fysieke object welke gelijk is aan het object op de speelkaart te pakken. Degene die als eerste het juiste object weet te bemachtigen krijgt die kaart.

Voorbeeld
Bijvoorbeeld draait de startspeler een kaart om waar een rood spook en een groene fles op te vinden zijn. Het fysieke spook is wit en de fysieke fles is groen. Het is dan dus zaak om zo snel mogelijk de groene fles in handen te krijgen.

Foutief object pakken
Het kan zo zijn dat iemand niet het juiste object pakt. Als dit gebeurd moet diegene een speelkaart van zijn of haar eigen stapel overhandigen aan degene die de ronde heeft gewonnen en dus wel het juiste object heeft gepakt.

Lees ook:  Hoe speel je Great Western Trail? Speluitleg & Spelregels

Als degene die niet het juiste object heeft gepakt geen speelkaarten heeft hoeft hij of zij niks te overhandigen. Een belangrijke spelregel hierbij is dat niemand 2 keer per ronde het juiste object mag proberen te pakken. Ofwel als je het foute object pakt of aanraakt kun je niet meer proberen om toch nog het goede object te pakken.

Niet overeenkomende kleuren
Het kan ook zo zijn dat een speler een kaart opendraait waarvan de kleuren helemaal niet overeenkomen met de fysieke objecten. Als dit gebeurt moeten de spelers het object pakken welke niet op de speelkaart staat en welke ook niet in die kleur is.

Dus stel er wordt een kaart opengedraaid met een rood boek en een groene stoel, dan moeten spelers het witte spook of de grijze muis pakken. Ook hierbij geldt: Pak je het verkeerde object? Lever dan een kaart in bij de winnaar.

Einde van het spel

Het spel is afgelopen als alle speelkaarten zijn omgedraaid en de speelkaartenstapel dus op is. Degene die de meeste speelkaarten in het bezit heeft, heeft het spel gewonnen.

Gevorderde versie

Ook is er nog een gevorderde versie van het spel Vlotte Geesten. Hier is geen extra materiaal voor nodig. Het verschil met de normale versie is dat wanneer er een kaart wordt omgedraaid met een boek erop, de spelers niet het juiste object moeten pakken, maar de naam van het juiste object hardop moeten uitspreken.

Dus als er bijvoorbeeld een kaart wordt omgedraaid met een wit boek en een grijze fles moeten de spelers niet de rode stoel pakken, maar hardop zeggen dat de rode stoel het juiste object is. Ook hierbij geldt: Spreek je het verkeerde object uit? Geef dan een speelkaart aan de winnaar.

Lees ook:  De leukste spellen zoals Weerwolven. 5 tips!