Puerto Rico is een zeer leuk bordspel wat uitgegeven wordt door Ravensburger. Het spel is al wat ouder (uitgegeven in 2002), maar dit maakt het spel zeker niet minder leuk. De ontwerper van dit strategische bordspel is Andreas Seyfarth.
Het spel kan gespeeld worden met 3 tot 5 spelers. Ook is er een variant die gespeeld kan worden met 2 spelers. Op de doos van het spel staat dat het spel ongeveer 90 tot 120 minuten duurt. Het spel kan echter al sneller afgelopen zijn, maar minimaal 60 minuten heb je wel nodig voor dit spel.
Het mooie aan het spel is dat de geluksfactor relatief klein is. Dit betekent dat je dus kunt winnen door middel van inzicht en slim spelen in tegenstelling tot veel andere spellen op de markt.
Omdat het spel niet het aller makkelijkste spel is wat je kunt verkrijgen is de minimale advies leeftijd om het spel te spelen 12 jaar. Het doel van het spel is om een zo welvarend mogelijk Puerto Rico op te bouwen.
Alles wat je nodig hebt om Puerto Rico te spelen komt in een mooi ontworpen doos.
In de doos zitten de volgende items:
- 5 speelborden
- een overzichtsbord
- 54 dubloenen
- 50 overwinningsfiches
- 50 goederen
- 100 kolonisten
- 49 gebouwen fiches
- 58 eilandkaarten
- 8 rollenkaarten
- 5 scheepskaarten
- een handelshuis
- een kolonistenschip
- een gouveneurskaart
- de spelegels
Voorbereiding
Voor het spel gespeeld kan worden moet er eerst het een en ander worden voorbereid. Allereerst krijgt elke speler een speelbord met op de windroos, afhankelijk van het aantal spelers, een aantal goudstukken.
Daarnaast krijgt elke speler een maisveld. Ook moet het overzicht worden klaargelegd, met daarop de bank, gebouwen, rollen kaarten, punten, plantages, het kolonistenschip, de voorraad, het handelshuis en de schepen. Dit alles klinkt misschien overweldigend, maar in de spelregels staat erg duidelijk uitgelegd hoe en waar je deze items allemaal moet plaatsen.
Ook staat er bij wat de hoeveelheid moet zijn bij een aantal items. Dit verschilt namelijk per hoeveel spelers er in het spel zitten.
Starten
Als alle voorbereidingen zijn getroffen kan het spel beginnen. De beurt begint bij de gouverneur (een fiche die aangeeft welke speler de gouverneur is). Aan het einde van de beurt wordt de gouverneur doorgegeven naar links aan de volgende speler.
Als eerste kiest iedereen een rol. Als iedereen de rol heeft gekozen gaat iedereen het effect van de rol om de beurt uitvoeren. Elke rol heeft een bepaald voordelig effect.
Bijvoorbeeld heb je de burgermeester. Als burgermeester mag je de kolonisten over de spelers rond verdelen. Als er bijvoorbeeld 3 spelers zijn en er liggen 4 kolonisten op het schip kun je als burgemeester eerst jezelf een kolonist geven en dan de andere 2 een kolonist. Hierdoor blijft er 1 over die je als burgermeester ook kunt houden.
Daarnaast krijgt een burgermeester nog een extra kolonist uit de voorraad. Zo hebben alle rollen een bepaald voordelig effect. Nu volgen de rest van de rollen en de effecten die bij de rol horen.
We beginnen bij de bouwmeester. Het effect van de bouwmeester is dat er gebouwen gebouwd kunnen worden. Het voordeel van de bouwmeester is dat hij of zij minder dubloenen hoeft te betalen. Elk geplaatst gebouw levert een aantal overwinningspunten op.
Dan de landbouwer. Daarmee kunnen er plantages worden gebouwd. Met plantages worden goederen geproduceerd. Het voordeel van de landbouwer is dat hij of zij een steengroeve mag kiezen. Als deze actief is (elk gebouw of plantage heeft een kolonist nodig om actief te worden) kan deze korting opleveren. Hoe meer steengroeves, hoe meer korting.
Vervolgens de opzichter. Daarmee kunnen goederen worden geproduceerd. Goederen worden geproduceerd door plantages in combinatie met gebouwen, die geactiveerd zijn door kolonisten. Behalve bij mais; mais produceert al als je alleen een plantage hebt met een kolonist erop. het voordeel van de opzichter is dat hij of zij een extra goederensteen krijgt uit de voorraad.
Ook heb je de handelaar. Met het effect van de handelaar kunnen spelers goederen verkopen. Het voordeel van de handelaar is dat je een extra dubloen krijgt.
Verder is er nog de kapitein. Hiermee kunnen goederen geleverd worden aan de schepen. Voor elk steentje wat je in een schip plaatst krijg je een overwinningspunt. als kapitein krijg je een extra punt.
Als laatste is er de goudzoeker. De goudzoeker heeft geen effect, maar het voordeel is dat je een extra dubloen krijgt als die actief is.
Het einde van het spel
Er zijn 3 mogelijkheden voor het einde van het spel. Mogelijkheid 1 is dat een speler alle 12 zijn vakjes vol heeft gebouwd. Mogelijkheid 2 is dat alle overwinningspunten op zijn en de laatste mogelijkheid is als er meer kolonisten in het schip moeten dan er in de voorraad ligt.
Het doel is om zoveel mogelijk overwinningspunten te verzamelen. Dit kan door gebouwen of schepen. Degene die aan het eind de meeste overwinningspunten heeft is de winnaar van het spel.
Hanno is eigenaar van 123Bordspellen.com, en speelt en verzamelt sinds zijn 8ste fanatiek bordspellen.