Ga naar de inhoud

Hoe speel je 30 seconds? Speluitleg & Spelregels

  • 5 min read
  • door

Een leuk idee nodig om je feestje nog leuker te maken? Probeer dan eens het spel 30 seconds. 30 seconds is een partygame voor spelers vanaf 12 jaar. Het is erg eenvoudig en leuk om te spelen met je vrienden en familie én het zorgt voor wat extra ambiance op je feestje!

Daarnaast is het spel ook te vinden op de lijst met leukste bordspellen voor kinderen tot 12 jaar en leukste spellen voor een feestje. Bekijk deze pagina’s dus als je meer leuke spellen zoekt zoals 30 seconds.

Hoe speel je het 30 seconds bordspel?

30 seconds is een leuk en sfeervol spel die gemakkelijk te leren is. Maar wanneer je nog nooit het spel hebt gespeeld hebt, behoor je waarschijnlijk tot de groep van mensen die zich afvraagt: hoe speel je 30 seconds? Je zal zien dat het helemaal niet zo moeilijk is en als één iemand van je groep de speluitleg gelezen heeft, kan hij het heel simpel aan de andere uitleggen en zo is heel de groep al snel mee!

30 seconds speluitleg:

30 seconds heeft niet zomaar zijn naam ergens vandaan gehaald. Elke ronde in dit spel duurt 30 seconden, dit zorgt er ook voor dat het spel boeiend blijft. In die ronde van 30 seconden kunnen spelers maximaal 5 goede antwoorden geven.

1. De voorbereiding:

Om te beginnen leg je het speelbord klaar en plaats je de bijhorende kaarten ergens naast het spelbord, op een plaats waar iedereen er gemakkelijk bij kan. Hetzelfde geldt voor de dobbelstenen en de zandloper. Daarna worden de spelers opgedeeld in twee groepen. In elk team wordt één persoon van de deelnemers een beschrijver en de andere worden de benoemers. Deze rol zal tijdens het spel nog gewisseld worden (elke beurt). Wanneer de teams zijn gekozen moet elk team een speelstuk kiezen die ze op het ‘start vakje’ plaatsen. Het team die het hoogste gooit met de dobbelsteen mag beginnen.

Lees ook:  Hoe speel je Monopoly? Speluitleg & Spelregels

2. Het spelverloop:

Het doel van het spel is om binnen de 30 seconden de 5 begrippen te raden die een teamgenoot aan je probeert te beschrijven. Wanneer je een begrip goed hebt geraden krijg je er een punt bij. Het team dat als eerste de finish bereikt is het winnende team van het spel.

Het beginnende team gooit eerst de dobbelsteen. Daarna pakt hij een kaart uit de UIT kant van de doos met kaarten. Let wel op want als je een kaart pakt moet je de kant van de kaart gebruiken die dezelfde kleur heeft als de kleur van het vak waarop de pion van je team staat! Dit wordt gedaan door de beschrijver van je team.

De beschrijver mag de kaart pas zien als iemand de zandloper heeft omgedraaid. Op de kaart die de beschrijver te zien krijgt staan 5 begrippen, deze 5 begrippen moet hij in 30 seconden proberen te omschrijven. De beschrijver mag wel zelf kiezen in welke volgorde hij deze zal beschrijven. De beschrijver moet de omschrijving zo snel mogelijk doen want in dezelfde tijd moet er ook geraden worden. Het beschrijven en raden stopt dus wanneer de zandloper leeggelopen is.

Het aantal juiste begrippen die er geraden worden, worden opgeteld en het cijfer dat op de dobbelsteen gegooid werd, wordt hier van afgetrokken. Raad je groep 3 van de 5 begrippen en gooi je 1 op je dobbelsteen, dan mag je dus 2 stappen vooruitzetten met je pion. Het aantal mag nooit lager zijn dan 0, als dat het geval is dan blijft je pion staan!

Lees ook:  Hoe speel je Dixit? Speluitleg & Spelregels

Wanneer groep 1 zijn beurt voorbij is, doet groep 2 hetzelfde tot één groep de finish gehaald heeft. De rol beschrijver wordt wel telkens doorgegeven aan een andere lid van de groep bij de volgende beurt.

30 seconds spelregels

Het is handig om de spelregels te kennen voor je begint met het spelen van het spel. Het is misschien ook een goed idee om onderling af te spreken wat jullie goed en niet goed zullen keuren. Wanneer je de regels overtreedt, stopt je beurt (en dus de beurt van het team) meteen en word ook het speelstuk 1 vakje teruggezet.

  • Je mag nooit een woord op een kaart gewoon aanwijzen
  • Je mag niet naar letters verwijzen
  • Je mag ook geen woord beschrijven waarnaar het klinkt of waarop het rijmt
  • Je mag geen namen of woorden die op de kaartjes staan gebruiken
  • Je mag ook geen afgeleide namen gebruiken

30 seconds bordspel tips

Deductie spellen als 30 seconds zijn vaak makkelijker te spelen met mensen die je goed kent. Als je veel tijd met iemand doorbrengt dan weet je immers meer van elkaar en snap je verwijzingen van elkaar sneller omdat je dezelfde films of series kijkt, op dezelfde plekken op vakantie bent geweest of dezelfde humor hebt. Kies je teamgenoten dus goed, dit kan zeker in de 30 seconden die je hebt om de antwoorden te raden helpen om die kostbare punten binnen te halen.

Daarnaast kan het soms juist ook te makkelijk worden als je vaak met de zelfde mensen speelt. Je kan dan extra regels aan het spel toevoegen door bijvoorbeeld meer woorden aan de lijst met verboden woorden toe te voegen. Hierbij kun je denken aan plaatsnamen of name van landen, maar ook bijvoorbeeld alleen acteurs bij hun echte naam noemen in plaats van hun character naam.

Lees ook:  Hoe speel je Take 5? Speluitleg & Spelregels