Ga naar de inhoud

Hoe speel je Koehandel (Master)? Speluitleg en Spelregels

  • 5 min read
  • door

Koehandel is een zeer tactisch en spannend spel voor drie tot vijf personen vanaf 10 jaar waarbij je zoveel mogelijk kaarten met dieren en speciale kaarten met een hoge waarde verzamelt in een kwartet. Maar hoe speel je koehandel? Lees hier de koehandel spelregels!

Koehandel staat ook in onze lijst met leukste educatieve bordspellen en bordspellen voor de hele familie. Bekijk deze blogs ook even als je op zoek bent naar meer leuke kaartspellen zoals Koehandel!

Koehandel speluitleg

Het doel van het spel is om kwartetten van dieren te verzamelen. Deze kwartetten kunnen verzameld worden door te ruilen (“koehandel”) met de andere spelers, of door de bovenste kaart van de stapel om te draaien en te veilen. In het begin zullen voornamelijk kaarten geveild worden, tot er voldoende kaarten geveild zijn om ook te ruilen met andere spelers.

Start van het spel

Iedere speler begint met een startkapitaal aan geldkaarten bestaande uit twee keer nul, vier keer tien en één keer vijftig. De dierkaarten worden geschud en ondersteboven op tafel gelegd, zodat de volgorde onbekend is. Iedere speler is om de beurt veilingmeester. Als veilingmeester zijn er twee keuzes- het veilen van de bovenste kaart van de dierstapel of de koehandel met andere spelers. Als één van de acties is voltooid is de volgende speler aan de beurt.

Tijdens een beurt kunnen één van de volgende acties uitgevoerd worden:

Veilen

Als er gekozen wordt om de bovenste kaart te veilen, dan wordt deze omgedraaid. Alle andere spelers mogen vervolgens bieden voor hoeveel zij deze kaart willen kopen. Hierbij kun je tegen elkaar opbieden. Als niemand meer een hoger bod doet, wordt de veiling gesloten door de veilingmeester. De speler met het hoogste bod betaalt het bedrag voor de dierkaart aan de veilingmeester en krijgt de kaart in zijn bezit. De gekochte kaarten worden open op tafel gelegd.

Lees ook:  Hoe speel je Kingdomino? Speluitleg & Spelregels

De veilingmeester heeft tijdens de veiling nog kooprecht. Dit houdt in dat nadat het hoogste bod is gedaan, de veilingmeester het recht heeft de dierkaart over te nemen voor hetzelfde bedrag als het hoogste bod. De veilingmeester betaalt dit bedrag aan de speler met het hoogste bod en ontvangt dan de dierkaart.

Ezels

Tussen de dierkaarten bevinden zich ook ezels. Dit zijn de zogenaamde “geldezels”. Als deze worden omgedraaid ontvangt elke speler een geldbedrag. In totaal zijn er vier geldezels. Bij de eerste ezel ontvangt iedere speler 50, bij de tweede ezel 100, bij de derde ezel 200 en bij de vierde ezel 500. Nadat iedere speler zijn geldbedrag heeft ontvangen, worden de ezels geveild.

Koehandel

Als twee spelers hetzelfde dier bezitten, mag de veilingmeester er voor kiezen om niet de bovenste kaart van de stapel te veilen, maar een koehandel aan te gaan met een andere speler. De veilingmeester geeft aan met welke speler hij wil ruilen en welk dier hij zou willen hebben. Vervolgens legt de veilingmeester één of meerdere geldkaarten ondersteboven op tafel, zodat het bedrag niet zichtbaar is. De tegenspeler kan er voor kiezen om dit direct te accepteren, of om een tegenbod te doen. Als besloten wordt een tegenbod te doen dan legt de betreffende speler ook één of meerdere geldkaarten ondersteboven op tafel. Beide spelers pakken de geboden kaarten van de tegenspeler op en tellen de score op de kaarten bij elkaar op. Degene met het hoogste bod ontvangt de dierkaart waar het om ging.

Lees ook:  Hoe speel je Zeeslag? Speluitleg & Spelregels

De geldkaarten die op deze manier geruild worden blijven van de speler die ze heeft opgepakt. Als beide spelers hetzelfde bedrag bieden dan wordt de koehandel eenmalig herhaald. Als nogmaals hetzelfde bedrag geboden wordt ontvangt de veilingmeester de dierkaart.

Als beide spelers twee van dezelfde dierkaart hebben kan er alleen over beide dierkaarten tegelijk onderhandeld worden. De winnaar van de koehandel kan dan direct een kwartet hebben!

Eind van het spel

Het spel eindigt als alle dierkaarten zijn geveild en alle koehandels zijn afgerond. Dit is meestal als alle kwartetten zijn gevormd. De winnaar is degene die de meeste punten heeft. Alle kwartetten zijn een bepaald aantal punten waard. Deze punten worden bij elkaar opgeteld en vermenigvuldigd met het totaal aantal kwartetten dat iemand heeft. Het is dus belangrijk om niet alleen diersoorten van een hoge waarde te verzamelen, maar ook veel kwartetten te krijgen om de score nog verder te vermenigvuldigen.

Waarde van de diersoorten bij Koehandel

Kwartetten van diersoorten hebben de volgende waarde:

  • Haan: 10 punten
  • Gans: 40 punten
  • Kat: 90 punten
  • Hond: 160 punten
  • Schaap: 250 punten
  • Geit: 350 punten
  • Ezel: 500 punten
  • Varken: 650 punten
  • Koe: 800 punten
  • Paard: 1000 punten

Naast het traditionele Koehandel bestaat tegenwoordig ook het Koehandel Master spel. Als je Koehandel nog niet bezit zou ik je aanraden deze ‘Master’ versie te kopen. De spelregels worden iets duidelijker uitgelegd, het spel bevat ook een 2-speler variant en er zijn enkele andere quality of life verbeteringen doorgevoerd die het spel in mijn ogen een stuk beter maken!

Lees ook:  Hoe Speel je Canasta? Speluitleg & Spelregels