Ga naar de inhoud

Hoe speel je Qwirkle? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Qwirkle is een strategisch en uitdagend spel, geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. De Qwirkle spelregels zijn snel uitgelegd en het spel duur niet te lang, waardoor het zowel voor jong als oud een zeer aantrekkelijk spel is!

Doel van het spel

Bij Qwirkle gaat het erom zoveel mogelijk tegels van een gelijke kleur of vorm aan elkaar te bevestigen. Hoe meer blokjes je kan plaatsen, hoe meer punten je zal scoren.

Kan je een Qwirkle maken, dan krijg je hier nog een bonuspunten voor ook.

Voorbereiding

Bij Qwirkle komt er geen speelbord aan te pas. Het enige wat je nodig hebt, is pen en papier om de score te noteren.

Het spel bestaat uit 108 houten blokjes. Op deze blokjes vind je verschillende figuren in zes verschillende kleuren. Voor je aan het spel begint, plaats je alle blokjes in de bijbehorende zak.

Qwirkle speluitleg

Aan het begin van het spel trekt elke speler zes blokjes uit de zak. De overige blokjes blijven in de zak zitten. Plaats de blokjes voor je op tafel, maar zorg ervoor dat de andere spelers je tegels niet kunnen zien.

Elke speler moet nu een zo lang mogelijke rij proberen te vormen. De rij kan bestaan uit blokjes die dezelfde kleur hebben, maar verschillen in vorm of uit blokjes die dezelfde vorm hebben, maar dan weer verschillen in kleur.

De speler die met de eerste zes blokjes de langste rij kan vormen, mag het spel beginnen. Hij legt zijn rijtje op tafel en neemt blokjes uit de zak tot hij weer zes tegels in zijn handen heeft.

Lees ook:  Hoe speel je Istanbul? Speluitleg & Spelregels

Zo komt elke speler één voor één aan de beurt. Tijdens elke beurt heb je de keuze uit twee acties:

Eén of meerdere blokjes toevoegen

Je voegt één of meerdere blokjes aan een bestaande rij of kolom toe. Alle tegels moeten de kleur of vorm van de rij volgen. Een rij van elke kleur kan dus maar één tegel van elke figuur bevatten en in een rij van een bepaalde vorm kan elke kleur maar één keer voorkomen.

Verder kan je de blokjes enkel aan één rij of kolom toevoegen. Je kan dus geen blokjes aan verschillende rijen toevoegen.

Aan het einde van elke beurt trek je nieuwe blokjes uit de zak tot je weer zes blokjes in je bezit hebt.

Blokjes inwisselen

Kan je geen enkel blokje aan een rij of kolom toevoegen, dan kan je sommige of al je tegels voor andere blokjes inruilen. Leg de blokjes die je wil inwisselen weg en trek er nieuwe uit de zak. De ongewenste blokjes verdwijnen gewoon weer in de zak.

Na iedere beurt tel je het aantal punten en noteer je ze op een scoreblad.

Maak je een rij, zal elk blokje in die rij je een punt opleveren.

Voeg je een blokje aan een bestaande rij toe, dan krijg je een punt voor elk blokje in die rij. Maakt een blokje deel uit van twee verschillende rijen of kolommen, dan krijg je twee punten voor dit blokje.

Een Qwirkle, het vervolledigen van een rij van zes, levert je zes extra punten op.

Lees ook:  Hoe Speel je Toepen? Speluitleg & Spelregels

Einde van het spel

Is de zak leeg, dan gaat het spel toch verder tot één van de spelers al zijn blokjes kan wegleggen. De speler die als eerste al zijn blokjes opgebruikt, eindigt het spel en mag zes extra punten noteren.

Je telt alle punten vervolgens bij elkaar op en de speler met de beste score wordt tot winnaar uitgeroepen!

Handige Qwirkle tips

  • Probeer geen rijen van vijf blokken te maken. Zo geef je je tegenstanders immers een kans om in één keer enorm veel punten te scoren.
  • Probeert de punten niet meteen bij elkaar op te tellen. Zo blijft het tot het laatste moment spannend wie de uiteindelijke winnaar zal worden.
  • Hebben de kinderen moeilijkheden met het onderscheiden van de verschillende kleuren, dan kan je de stenen per kleur voorzien van een bepaald cijfer.

Qwirkle is spel dat kinderen aanzet om op verschillende manieren te redeneren en logisch te denken. Elke speler zal immers een andere strategie gebruiken. Je zal je kinderen dan ook enorm zien bijleren wanneer ze het spel een paar keer spelen. Lees hier meer tips voor educatieve spellen voor kinderen.

Qwirkle is een leerzaam spel dat in het buitenland al vele prijzen in de wacht heeft gesleept. Het is dan ook maar een kwestie van tijd voor de Nederlandse markt hierin zal volgen!