Ga naar de inhoud

10 Beste bordspellen voor 4 spelers

 • 9 min read
 • door

Speelt u vaak met een vast aantal vrienden of bekenden bordspellen, maar bent u opzoek naar iets nieuws?

Bordspellen zijn vaak met een verschillende hoeveelheid mensen te spelen. Echter is niet altijd de aangegeven hoeveelheid (bijvoorbeeld 2 tot 5 spelers) ideaal. Vaak na een aantal keer een spel in verschillende samenstellingen gespeeld te hebben kom je er achter dat een spel het ‘lekkerste’ speelt met een specifiek aantal spelers.

Dit kan veel redenen hebben, het kan bijvoorbeeld met snelheid van de speelrondes te maken hebben of met de beschikbare hoeveelheid speelveld. Gelukkig hebben de duizenden trouwe gebruikers van BoardGameGeak ons alvast op weg geholpen door te stemmen op hun favoriete aantal spelers per spel. Hieronder bespreek ik de top 10 leukste spellen om met 4 personen te spelen.

Wat zijn de leukste bordspellen voor 4 personen?

Volgens de trouwe fans van het bordspellen forum BoardGameGeek zijn dit de 10 beste bordspellen voor 4 personen van dit moment:

 • Orléans
 • Concordia
 • Mechs vs. Minions
 • Blood Rage
 • Agricola
 • Puerto Rico
 • Caverna: The Cave Farmers
 • Scythe
 • Terra Mystic
 • Pandemic Legacy: Season 1

Mijn persoonlijk advies voor groepen van 4 spelers is eigenlijk altijd Terra Mystic. Hiermee heb je voor rond de 50 euro (bekijk actuele prijs bij bol.com) een echte topper in huis.

10. Orléans

orleans bordspel
Foto door: LouisSparda

Cijfer: 7.8
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 90 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.11 / 5
Uitgever: White Goblin Games

Orléans speelt zich af in het middeleeuwse Frankrijk in de gelijknamige stad Orléans. Tijdens de roerige middeleeuwen is het aan jou als speler om een aanhang te verzamelen van kooplieden, boeren, ridders en monniken om de overhand in de regio te bemachtigen. Dit probeer je te bereiden door te bouwen, handelen en wetenschap te ontwikkelen.

Het spel heeft niet hele lange beurten dus een spelersaantal van 4 is niet erg, je zult nooit lang op je beurt hoeven wachten. Dit komt omdat je in  Orléans altijd meer acties wilt ondernemen dan mogelijk is. Er zijn heel veel wegen naar de overwinning, dus probeer alle elementen zo goed mogelijk te combineren met uw strategie.

9. Concordia

Concordia bordspel
Foto door: kilroy_locke

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 100 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 3.12 / 5
Uitgever: 999 Games

Concordia is een vredig strategiespel van economische ontwikkeling in de Romeinse tijd voor 2 tot 5 spelers voor 13 jaar en ouder. In plaats van afhankelijk te zijn van het geluk van dobbelstenen of kaarten, moeten spelers vertrouwen op hun strategische vaardigheden.

Lees ook:  De 5 meest populaire bord- en gezelschapsspellen in Nederland

Zorg ervoor dat je je rivalen in de gaten houdt om te bepalen welke doelen zij nastreven en waar je ze kunt overtreffen! In het spel worden kolonisten uit Rome gestuurd om zich te vestigen in steden die stenen, voedsel, gereedschap, wijn en kleding produceren. Elke speler begint met een identieke set speelkaarten en krijgt tijdens het spel meer kaarten.

Het spel is ideaal voor 4 spelers omdat dit je voldoende mogelijkheden geeft zonder je ingesloten te voelen doordat het bord overvol raakt door je tegenstanders.

8. Mechs vs. Minions

Mechs vs. Minions bordspel
Foto door: Dorhan

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 60-90 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 2.46 / 5
Uitgever: Riot Games

Mechs vs. Minions is een coöperatieve spel voor 2 tot 4 spelers. Hoewel dit spel prima met twee of drie speler te spelen is, is het toch vooral leuk om dit campagne gestuurde verhaal met vier spelers te ervaren.

Als speler neem je de rol van één van de vier Yordles, Corki, Tristana, Heimerdinger en Ziggs aan. Jullie bundelen je krachten en besturen nieuw ontworpen mechs tegen een leger plunderaars.

7. Blood Rage

Blood Rage bordspel

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 60-90 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 2.89 / 5
Uitgever: Guillotine Games

In Blood Rage bestuurt elke speler de krijgers, leider en het schip van zijn eigen Viking-clan. In een echte bloed woede vecht je het samen met twee tot vier andere spelers uit door veldslagen te winnen, landen binnen te vallen en plunderen en misschien wel glorieus te sterven in de strijd om jouw plek aan de zijde van Odin in te nemen.

Door Blood Rage met het maximale aantal van 4 spelers te spelen verhoog je de spanning des te meer, en is daarom ten zeerste aan te raden!

6. Agricola

Agricola bordspel

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 1-5
Speelduur: 30-150 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.63 / 5
Uitgever: Z-Man Games

In Agricola ben je een boer in een houten hut met je partner en weinig anders. Het is een zeer vredelievend spel wat niet heel lang hoef te duren. Vaak kan het spel al in 30 minuten uitgespeeld worden. Leuk aan het spel is dat je het alleen kan spelen, maar ook met vier medespelers.

Lees ook:  Leukste bordspellen die je op tablet en mobiel kan spelen (IOS en Android)

Als je het maximale uit je speelervaring met Agricola wilt halen raad ik je aan om het met vier mensen te spelen. Dit verlengt de duur van het spel wat, en omdat je elkaar niet de pan uit vecht is het ook nog eens heel ontspannend om met je vrienden of familie te spelen.

5. Puerto Rico

Puerto Rico bordspel
Foto door: kilroy_locke

Cijfer: 8.0
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 90-150 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.29 / 5
Uitgever: Rio Grande Games

In Puerto Rico nemen spelers de rol van koloniale gouverneurs op het eiland Puerto Rico op zich . Het doel van het spel is om overwinningspunten te verzamelen door goederen naar Europa te verzenden of gebouwen te bouwen.

Waarom Puerto Rico zo leuk is om met 4 spelers te spelen is omdat elke speler een eigen speelbord heeft. Samen met je medespelers deel je drie schepen, een handels en een voorraad grondstoffen. Deze combinatie maakt Puerto Rico een leuk spel om met meerdere mensen te spelen omdat je deels op je zelf gefocust bent, maar ook altijd een deel van je aandacht moet houden bij wat je medespelers doen. Lees mijn volledige Puerto Rico review voor een uitgebreide uitleg van het spel.

4. Caverna: The Cave Farmers

Caverna- The Cave Farmers bordspel
Foto door: tinwe

Cijfer: 8.0
Aantal spelers: 1-7
Speelduur: 30-210 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.78 / 5
Uitgever: Lookout Games

Caverna: The Cave Farmers lijkt in veel aspecten op zijn voorganger Agricola. In dit spel wat je alleen kan spelen, maar ook tot maximaal zeven medespelers focus je je op landbouw. Je woont samen met je familie in een grot in de bergen en het is aan jou om voor je familie te zorgen.

Zoals ik al zei kan het spel alleen gespeeld worden, maar dat vind ik over het algemeen redelijk saai, waar ik het met 7 spelers te lang vindt duren. Daarom ben ik het hier helemaal met BoardGameGeek eens en raad je aan het spel met maximaal 4 medespelers te spelen om het niet te lang te laten duren.

3. Scythe

Scythe board game

Cijfer: 8.1
Aantal spelers: 1-5
Speelduur: 90-115 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 3.36 / 5
Uitgever: Stonemaier Games

Scythe speelt zich af in de jaren 30 van de vorige eeuw in Europa. Het is een wereld (of liever alternatieve geschiedenis) waarin Europa verscheurd is door oorlog. Het is aan jou als speler om gebieden te veroveren, grondstoffen te verzamelen, en nieuwe manschappen te rekruteren beide als dorpelingen of als vechters.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen Ticket to Ride USA en Europa?

Scythe één van de meest succesvolle kickstarter campagnes van 2015 voor bordspellen. Bekijk de campagne hier op Kickstarter.

2. Terra Mystica

Terra Mystica
Foto door: duchamp

Cijfer: 8.1
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 60-150 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 3.94 / 5
Uitgever: White Goblin Games

Terra Mystica is een spel die veel spelers zal aanspreken. Het spel heeft de geluksfactor geminimaliseerd en beloond spelers die een solide strategische planning hebben. Als speler heb jij de controle over één van de 14 groeperingen in het spel.

Het speelbord van Terra Mystica perfect voor vier spelers waar jij als speler probeert een zo groot mogelijk gebied te besturen. Met minder spelen kan ook heel goed, alleen met vijf spelers ervaar ik vaak als net één te veel.

1. Pandemic Legacy: Season 1

Pandemic Legacy- Season 1
Foto door: geigersplat

Cijfer: 8.5
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 60 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 2.81 / 5
Uitgever: Z-Man Games

Pandemic Legacy: Season 1 is een coöperatief spel waarin jij samen met je vrienden of familie een campagne uitspeelt. Het spel behoort tot de pandemic spellen-reeks en heeft inmiddels ook een vervolg gekregen (season 2).

Doordat je niet tegen elkaar speelt maar met elkaar zorgt Pandemic Legacy er voor dat het alleen maar leuke wordt met meer spelers. Om deze reden ervaar ik Pandemic Legacy zelf ook altijd als één van de beste spellen om met vier spelers te spelen (helaas kan het niet met meer!).

Dit brengt ons aan het einde van deze lijst met spellen voor 4 spelers. Als u opzoek bent naar spellen die het beste spelen met een ander aantal spelers dan vind u op deze website vast wat u zoek. Bekijk bijvoorbeeld eens de leukste bordspellen om alleen te spelen. Heel veel speelplezier!