Ga naar de inhoud

Hoe speel je Skip Bo? Speluitleg & Spelregels

  • 4 min read
  • door

Skip-Bo is een leuk spel voor het hele gezin. Het wordt geleverd in een kleine verpakking en is daarom ideaal om mee te nemen. Daarnaast is het ook nog eens super verslavend!

Hieronder lees je de Skip Bo spelregels en een Skip Bo speluitleg. Ideaal voor de beginnende Skip-Bo speler.

Inhoud van de verpakking

In totaal vind je 162 kaarten in de verpakking van het Skip-Bo spel. Hiervan zijn 144 kaarten genummerd van 1 t/m 12. Daarnaast zijn er speciale Skip-Bo kaarten. Wat je met deze kaarten moet en kan lees je verderop.

Voorbereiding

Voordat je het spel begint is het van belang om de kaarten goed te schudden. Hoeveel kaarten je vervolgens per speler uitdeelt hangt af van de hoeveelheid spelers die deelnemen aan het Skip-Bo spel. Tot en met 4 spelers geef je elke speler 30 kaarten. Speel je met meer dan 4 spelers, dan geef je elke speler 20 kaarten. Als je het graag kort houdt, dan kan je elke speler slechts 10 kaarten geven.

De stapel aan kaarten die iedereen nu heeft wordt de stok genoemd. Je legt de stok aan de rechterkant van jezelf neer op tafel met de plaatjes naar beneden toe gericht. De bovenste kaart ligt als enige kaart met het plaatje zichtbaar naar boven.

De kaarten die overgebleven zijn, en dus niet zijn uitgedeeld, vormen de zogenoemde trekstapel. Deze ligt op een bereikbaar punt, bijvoorbeeld midden op de tafel, met de afbeeldingen naar onder.

Werking van het spel

Naast de stok en de trekstapel kunnen er tijdens het spel 4 bouwstapels worden gebouwd. Deze bouwstapels moeten in de juiste volgorde met kaarten worden opgebouwd tot en met de 12. Ze moeten beginnen met een Skip-Bo kaart of met een 1.

Lees ook:  Hoe Speel je Ezelen? Speluitleg & Spelregels

De Skip-Bo kaarten zijn vrije kaarten, ook wel jokers genoemd, deze kunnen elk cijfer vervangen (gebruik deze dus slim!).

Daarnaast zijn er ook 4 weggooi-stapels. De de stapels om te bouwen en de stapels om op weg te gooien zijn bij aanvang van het Skip-Bo spel dus nog leeg, nu deze pas worden opgebouwd naargelang het spel vordert.

Het is uiteindelijk de bedoeling dat je alle kaarten van de stok kwijtraakt. Degene die het eerste zijn kaarten kwijt is wint het spel.

Overzicht van de stapels

Zie je door de grote hoeveelheid aan stapels door de bomen het bos niet meer? Het is gelukkig helemaal niet zo lastig. Hieronder een opsomming van de stapels:

  • Stok (1 per speler)
  • Trekstapel (1 midden op de tafel)
  • Bouwstapels (4)
  • Weggooi-stapels (maximaal 4)

Hoe speel je Skip Bo?

Jullie beslissen zelf wie het spel begint. Bijvoorbeeld de jongste speler of degene die naast de verdeler van de kaarten zit.

Bij je eerste beurt pak je vijf kaarten van de trekstapel, deze mag je niet omwisselen. Zit hier een 1 of een Skip-Bo kaart tussen? Mooi! Dan kan je namelijk de eerste bouwstapel beginnen. Kan je nog een kaart afleggen op de bouwstapel, dan mag je dit blijven doen tot je niet meer kunt spelen.

Je mag kaarten gebruiken uit de vijf kaarten in je hand, van de stok of van de weggooi-stapel. Pak je de openliggende kaart van de stok, dan mag de volgende kaart in de stok openleggen. Aan het einde van je beurt mag je 1 kaart van de kaarten die je in je handen hebt wegleggen op weggooi-stapel. Onthoud dat de kaarten van deze weggooi-stapel wel gebruikt mogen worden door andere spelers.

Lees ook:  25 Beste bordspellen aller tijden, welke heb jij?

Het is de bedoeling dat je gedurende het spel praktisch altijd 5 kaarten in je handen hebt wanneer je de beurt hebt. Heb je door het afleggen tijdens je vorige beurt minder dan 5 kaarten in je hand, dan pak je bij het begin van je nieuwe beurt kaarten uit de trekstapel zodat je weer 5 kaarten in je hand hebt.

Het spel winnen

Ben je alle kaarten van de stok kwijt? Gefeliciteerd, dan heb je het spelletje Skip-Bo gewonnen! Het maakt niet uit of je nog kaarten in je hand hebt. In dit spel staat de stok dus centraal, richt je hierom op het opmaken van de stok en niet op het wegspelen van de kaarten in je handen.

Wel kunnen de kaarten in je handen goed van pas komen om de kaarten van de stok weg te spelen. Je kunt met elkaar afspreken dat jullie meerdere keren spelen en aan het einde bekijken wie het vaakst heeft gewonnen.

Gebruik hier eventueel een puntensysteem voor. Uiteindelijk maken mensen hun eigen variant op het spel, juist dit maakt het zo leuk. Veel speelplezier!