Meteen naar de inhoud

Puerto Rico bordspel review – Een iets andere geschiedenis

  • 6 min read
Puerto Rico bordspel

Puerto Rico is een van de best gewaardeerde en best ontvangen spellen die in vele jaren in Duitsland is uitgegeven. Het blijft ongetwijfeld overschaduwd door de kolonisten van Catan (mijn review) en Carcassonne (mijn review) onder het grote publiek, maar onder de hard-core strategie gamers is het tot nu toe ongeëvenaard.

Voordat we in deze Puerto Rico review verder ingaan op wat wel en niet leuk is aan Puerto Rico, geef ik graag een kort overzicht van wat het spel inhoudt. Puerto Rico is een spel voor 2-5 spelers dat je meevoert naar een koloniale periode van landbouw en handel op het eiland….. je raadt het al, Puerto Rico. Uitgaande van het verhaal van het spel, krijgen we een vrij duidelijk beeld van hoe koloniale handelaren in Puerto Rico te werk gingen.

Het spel is in één a twee uur te spelen en wordt over het algemeen gezien als een spel voor gevorderde.

Peurto Rico bordspel: een eigen geschiedenis

Het klimaat in Puerto Rico ondersteunde slechts vijf soorten goederen: maïs, indigo, suiker, tabak en koffie. Vanzelfsprekend was het dus een vrij concurrerende markt voor deze goederen. Alle handelshuizen in Puerto Rico hielden elkaar nauwlettend in de gaten, en imiteren elkaars acties om niet te ver achterop te raken.

Als een bedrijf er bijvoorbeeld voor heeft gekozen om een veld te beplanten, plantte elk ander bedrijf ook een veld, hoewel het specifieke type veld kan verschillen. Hetzelfde algemene idee telt voor de bouw van gebouwen, de productie van goederen, het laden van vracht, het bezoeken van het handelshuis en zelfs het “werven van kolonisten” (en ja de “” zijn hier van toepassing. Dit zijn niet kolonisten die vrijwillig tegen betaling komen werken, maar onvrijwillige arbeiders uit Africa. Gevoelig onderwerp, maar belangrijk onderdeel van deze tijd uit de geschiedenis, hoewel Puerto Rico dit probeert te verdoezelen met de term “kolonisten”). De enige actie die anderen niet kunnen volgen is de bergen in gaan en naar goud zoeken.

puerto-rico-alle-onderdelen

Overzicht van alle onderdelen meegeleverd in de Puerto Rico doos

Puerto Rico wordt geleverd met:

  • 5 spelersborden
  • 1 speelbord
  • bordmarkeringen
  • 49 gebouwen
  • 58 eilandtegels
  • markeerkaarten
  • 8 rolkaarten
  • 1 gouverneurskaart
  • 5 scheepskaarten
  • 1 handelshuis
  • 1 kolonistenschip
  • markeerchips
  • 54 dubloens (Spaanse gouden puntstukken)
  • 50 overwinningsmunten
  • houten stukken
  • 100 kolonisten
  • 50 goederen
  • 1 reglementenboek
Lees ook:  Hoe speel je Keezen? Speluitleg & Spelregels

De lange voorbereiding van het spel bestaat uit het plaatsen van veel kleine stukjes rond het bord in het midden van de tafel. Al het geld en de gebouwen worden op het bord gelegd; vervolgens worden de overwinningspunten, schepen, handelshuis, goederen, rolkaarten, steengroeve- en plantagetegels in een zeer specifieke volgorde om het bord gelegd. Alles is open, behalve de plantagefiches die geschud en in 5 stapels gelegd worden; een reeks plantagefiches gelijk aan het aantal spelers +1 worden dan omgedraaid voor gebruik in de kolonistenfase.

Elke speler krijgt zijn eigen speelbord, tussen de 2 en 4 dubloens, en 1 startende plantagetegel, die ofwel maïs of indigo is.

Het spel

In deze wereld van de Puerto Ricaanse koloniale handel, waar het hard tegen hard is, wil elk bedrijf bekend staan als de beste. En het gaat er niet alleen om wie het meeste geld kan verdienen. Vroeger werd daar een stuk minder om gegeven dan in de hedendaagse kapitalistische wereld? Vroeger draaide het allemaal om in de goede gratie van het thuisfront te komen (de oude adel in Europa). Daarom word de overwinning gemeten aan de hand van ‘punten’ die vooral worden behaald door het gratis terugsturen van goederen naar Europa. Maar ook door speciale gebouwen te bouwen om aandacht te vragen voor bijzondere prestaties. Zoals bij het “inhuren” van veel “kolonisten”.

Dus zoals u zich kunt voorstellen, is elke kleine keuze van belang in de strijd om enig concurrentievoordeel te behalen. In een spel van Puerto Rico kiest bedrijf A er misschien voor om koffie en tabak te verbouwen terwijl iedereen maïs en suiker verbouwt. Een paar jaar later, als de helft van Europa verslaafd is aan cafeïne en nicotine zonder dat er een zakje koren in zicht is, zal bedrijf A lachend naar de bank gaan (de overwinningspuntenbank, niet de huidige bank). Het is op deze manier dat Puerto Rico je in staat stelt om elke keer dat je speelt de geschiedenis te herschrijven (En dan heb ik het niet alleen over de manier waarop ze de kwestie van de slavernij volledig verdoezelen).

Puerto Rico bordspel

Foto door: kilroy_locke

Puerto Rico is een klassieker

Puerto Rico staat fier op #14 in de lijst met beste bordspellen aller tijden. Maar is dit terecht?

Lees ook:  Catan Universe Recensie - De Klassieker voor Onderweg

Er is heel veel dat goed gevonden kan worden aan Puerto Rico, vooral voor liefhebbers van Eurogames. Het voelt alsof de ontwerpers die perfecte balans hebben gevonden in zoveel opzichten. Er zijn verschillende gebouwen voor verschillende strategieën, maar niet zo veel dat nieuwe spelers niet kunnen concurreren. Er bestaat geen enkele strategie die altijd wint – vaker wel dan niet gaat het erom de waardevolle kansen te benutten op basis van wat je tegenstanders doen.

Een van de mechanieken die echt leuk is, is hoe de roulerende eerste speler een type actie kiest, gevolgd door elke speler die een soortgelijke actie uitvoert (met een klein voordeel voor de eerste speler). Het is een eenvoudige maar briljante manier om gedurende het hele spel gewichtige keuzes te maken, afgewisseld met eenvoudigere (maar nog steeds belangrijke) acties voor elke speler. Het houdt het spel in beweging en houdt iedereen betrokken, terwijl het toch een bevredigend niveau van strategie biedt.

Dus, wie zal Puerto Rico leuk vinden?

Als je op zoek bent naar een spel dat bol staat van conflicten en thematiek, dan is Puerto Rico misschien niet voor jou. Maar als je van Eurospellen houdt en Puerto Rico nog niet geprobeerd hebt vanwege de ouderdom of de eerste aanblik (het ziet er gewoon een beetje saai uit), dan doe je jezelf tekort door het niet op te pikken de volgende keer dat je het in de winkel tegen komt.

🕶 Subscribe!

Blijf op de hoogte en ontvang onze nieuwste berichten direct in je mailbox.

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons privacybeleid

Lees ook:  Hoe speel je Berenpark? Speluitleg en Spelregels