Ga naar de inhoud

Beste bordspellen met veel interactie tussen spelers

  • 7 min read
  • door

Sommige bordspelen zijn bedoeld om alleen te spelen, andere juist om met een grote groep te spelen. Maar de hoeveelheid spelers zegt niet direct iets over de mate van interactie tussen de spelers. Een bordspel kan best bedoeld zijn om met 4 of meer personen te spelen, waarbij je uiteindelijk nog steeds voornamelijk met je eigen spel bezig bent en niet direct ruilt, debatteert of vecht met ander spelers.

Omdat veel spelers onderlinge interactie vaak toch ook wel een belangrijke voorwaarde van een gezellige spelletjesavond vinden, zijn wij op zoek gegaan naar de leukste spellen die deze rol voor u kunnen vervullen.

Top leukste 5 spellen met veel spelerinteractie

Natuurlijk zijn er veel meer dan 5 spellen die veel speler interactie stimuleren, alleen om het voor u behapbaar te houden hebben wij de 5 leukste voor u op een rij gezet. Deze spellen verschillen onderling nogal. Sommige draaien vooral om onderling te vechten, andere zijn juist meer op logica, rede en discussie gebaseerd. Zo hopen wij voor iedereen een geschikt spel in de lijst aan te kunnen raden.

5. Weerwolven van Wakkerdam

weerwolven van wakkerdam

Cijfer: 6,8
Aantal spelers: 8-18
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 1,32

Waarom: In Weerwolven van Wakkerdam is de core game mechaniek het debat dat plaatsvindt tussen de spelers. Het is een continu spel van rede en deductie. Dit is heel andere vorm van interactie dan je bijvoorbeeld bij Risk (tegen elkaar vechten) of Catan (met elkaar ruilen) ervaart. Maar desalniettemin een leuke vorm om continu contact met elkaar te hebben.

Spel uitleg: Weerwolven van Wakkerdam is een spel dat zich afspeelt in een klein dorp dat wordt geplaagd door weerwolven. Elke speler krijgt in het geheim een rol toebedeeld – weerwolf, gewone stadsbewoners, of een speciaal personage zoals de burgemeester, de heks of de jager. Er is ook een Moderator die het spel bestuurt. Het spel wisselt tussen dag- en nachtfasen. s Nachts kiezen de Weerwolven stiekem een dorpeling om te doden. Overdag wordt de gedode dorpeling onthuld en is deze ‘af’. De overige dorpelingen (zowel de gewone als de speciale dorpelingen) stemmen op een speler waarvan ze vermoeden dat het een weerwolf is, geholpen (of gehinderd) door de aanwijzingen die de speciale personages toevoegen aan het algemene overleg. De gekozen speler wordt ” gelyncht”, onthult zijn/haar rol en ligt ook uit het spel. Weerwolf is een sociaal spel dat geen materiaal nodig heeft om te spelen.

Lees ook:  Hoe Speel je Patience / Solitaire? Speluitleg & Spelregels

4. Nothing Personal

Nothing Personal

Cijfer: 7,1
Aantal spelers: 3-5
Speelduur: 120 minuten
Leeftijd vanaf: 8+ 
Niveau: 2,77

Waarom: Een volledig meeslepend onderhandelingsspel, waarbij elk beslissingspunt, gelijkspel, debat, enz. in handen wordt gehouden door iemand aan de tafel – die je kunt betalen om de touwtjes in handen te krijgen. Mechanica zoals de Capo die alle gelijkspellen beslist, en de mogelijkheid voor elke speler om te betalen om een dobbelsteen opnieuw te mogen gooien zijn ingenieus in het creëren van de sfeer en stemming van het spel.

Spel uitleg: Nothing Personal is een spel voor 3-5 spelers. Spelers proberen het meeste respect te krijgen in vijf beurten (vijf jaar) door respect te vergaren onder de maffia door invloed, onderhandeling, chantage en omkoping.

Spelers spelen om de beurt invloedkaarten om de controle over gangsters over te nemen en ze in de machtsketen op te werken. Elke positie en gangster heeft zijn eigen speciale vaardigheden die spelers het voordeel geven om het respect op te bouwen dat ze verdienen – om uiteindelijk baas van alle bazen te worden.

3. Cosmic Encounter

Cosmic Encounter
Foto door: endou_kenji

Cijfer: 7,6
Aantal spelers: 3-5
Speelduur: 60-120 minuten
Leeftijd vanaf: 12+ 
Niveau: 2,57

Waarom: He spel is volledig gebaseerd op het idee dat het van belang is met wie je aan tafel zit. De spelerskrachten zijn krankzinnig en je moet oppassen omdat je één ding zeker weet. En dat is dat de andere speler achter je aan zullen zitten.

Spel uitleg: In Cosmic Encounter is elke speler de leider van een buitenaards ras. Als een speler aan de beurt is, wordt hij of zij de aanvaller. De aanvallende speler ontmoet een andere speler op een planeet door een groep van zijn of haar schepen door de hyperspace poort naar die planeet te verplaatsen. De aanval is gebaseerd op het ‘destiny’ (of lot) deck dat kleuren, wilds en specials bevat. Hij of zij neemt dan de hyperspace poort en wijst naar één planeet in het systeem dat door de getrokken lotkaart wordt aangegeven. Zowel de aanvallende als de verdedigende schepen zijn in de strijd betrokken en beide kanten zijn in staat om bondgenoten uit te nodigen, en een ontmoetingskaart of speciale kaart te spelen om te proberen en de confrontatie in hun voordeel te kantelen.

Lees ook:  10 Leukste Oude & Klassieke Bordspellen van Vroeger

2. Codenames

Codenames

Cijfer: 7,7
Aantal spelers: 2-8
Speelduur: 15 minuten
Leeftijd vanaf: 10+ 
Niveau: 1,31

Waarom: Niet alleen heb je op een unieke, asymmetrische manier contact met je team, maar omdat je gokt met het risico om de woorden van het andere team te treffen, heb je ook contact met hen, vooral als je de Spymaster bent.

Spel uitleg: In Codenames strijden twee teams om te zien wie als eerste contact kan leggen met al hun agenten. Spymasters geven aanwijzingen van één woord die naar meerdere woorden op het bord kunnen wijzen. Hun teamgenoten proberen woorden van de juiste kleur te raden en tegelijkertijd de woorden van de tegenstander te vermijden. En iedereen probeert de moordenaar te ontlopen.

1. Star Wars: Rebellion

Star Wars - Rebellion board game

Cijfer: 8,4
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 180-240 minuten
Leeftijd vanaf: 12+ 
Niveau: 3,67

Waarom: Rebellion is een 2-speler head to head die het een impliciete dosis interactie tussen spelers geeft, maar de manier waarop het spel met die interactie omgaat via het kat-en-muisspel van de rebellenbasis is ook leuk. De subtiliteiten in de manier waarop de acties werken, zodat je voortdurend probeert om je tegenstanders uit te lokken, bewegingen op het juiste moment te blokkeren, enz. maakt het dat er een continue interactie tussen spelers is.

Spel uitleg: Maar ondanks al zijn omvang blijft Rebellion intens persoonlijk, filmachtige en heroïsch. Hoezeer je succes ook afhangt van de kracht van je starships, voertuigen en manschappen, het staat of valt met de individuele inspanningen van opmerkelijke personages als Leia Organa, Mon Mothma, Grand Moff Tarkin, en Emperor Palpatine.

Lees ook:  Hoe speel je Agricola? Speluitleg & Spelregels

Terwijl de burgeroorlog zich over het hele melkwegstelsel verspreidt, zijn deze leiders van onschatbare waarde voor jouw inspanningen, en de geheime missies die ze uitvoeren zullen veel van de meest inspirerende momenten uit de klassieke trilogie oproepen. Je kunt Luke Skywalker naar Jedi’s training op Dagobah sturen of Darth Vader een valstrik laten maken die Han Solo bevriest in carboniet!