Ga naar de inhoud

8 Leukste bordspellen voor Pubers en Tieners (en waarom!)

  • 6 min read
  • door

Als je denkt aan bordspellen voor kinderen die wat ouder zijn, blijft het vaak stil omdat dit niet een markt is waar veel over gesproken wordt. Er zijn echter tal van uitnodigende bordspellen voor tieners die ideaal voor deze leeftijd zijn!

Spellen die gemaakt zijn voor tieners en ouderen hebben meestal de gewoonte om langer te duren, de meeste minstens een uur of meer. Deze spellen zitten ook vol met strategie en een complexe elementen. Er zijn kaartspellen voor mensen die de voorkeur geven aan kaartspellen en andere spelletjes die meer de ‘standaard’ bordspellen vertegenwoordigen.

Het aanbod varieert van fantasiespellen tot meer down to earth spellen, en biedt een speelwereld die elke smaak kan bekoren.

Beste bordspellen voor pubers en tieners

8. Splendor

Splendor

Bouw je eigen juwelen en trek adellijke bezoekers aan in Splendor, bordspel met een leuk een renaissance thema voor tieners. Om te spelen, krijgt elke persoon een hand met kaarten en basis edelstenen. Naarmate het spel vordert, zult u uw edelstenen opwaarderen om sieraden en zeldzame items te creëren om deze te verkopen. Win Splendor door het maken van het meeste geld door de verkoop aan rijke ambtenaren en edelen. Dit spel heeft grote een herspeelbaarheid en is geweldig voor beginners en gevorderden.

7. 7-Wonders

7 wonders

Dit spel wordt gespeeld in drie tijdperken. Om 7-Wonders te spelen, krijgt elke speler een stapel kaarten gedeeld. Je kiest dan een kaart uit het kaartspel, legt deze met de afbeelding naar beneden en geeft de kaarten door aan je buurman. Ook zij geven hun kaartspel aan u door en u kiest een andere kaart. Dit gaat zo voor drie rondes. Vervolgens gebruik je de kaarten om bouwwerken voor punten te kunnen bouwen. De persoon met de meeste punten door alle drie de tijdperken heen is de winnaar.

Lees ook:  Hoe speel je Dominion? Speluitleg & Spelregels

6. Ticket to Ride

Ticket to Ride recensie

Dit leuke spel voor alle leeftijden moedigt je aan om een reis rond de Verenigde Staten (of Europa) te maken terwijl je een treinroute bouwt om te winnen. In Ticket to Ride krijgt elke speler een set treinwagons en krijgt dan kaarten uitgedeeld voor bestemmingen. Je wint punten telkens als je in staat bent om rails te leggen naar je bestemmingskaarten. De speler met de meeste punten wint dit leuke en strategische spel. U kunt hier onze volledige review lezen.

5. Dominion

dominion
Foto door: mikehulsebus

Dominion is een spel waarbij kaarten worden gelegd. Om dit te spelen, wordt elke speler kaarten met een geldwaarde uitgedeeld. Zij zullen deze kaarten dan gebruiken om meer basiskaarten te kopen die in prijs variëren. Sommige basiskaarten geven je de mogelijkheid om een kaart voor tweemaal het aantal punten weg te gooien, zodat je een kaart van een hoger niveau kunt krijgen. Om te winnen moet je het hoogst gewaardeerde kaartspel hebben. Dit spel biedt meerdere uitbreidingen die meer levels en diepte toevoegen aan het origineel.

4. The Resistance

The Resistance

Nog een geweldig indie bordspel, The Resistance is een spel van sociale deductie. Je moet uitzoeken wie er liegt en in staat zijn om zelf te liegen. Om de overheid ten val te brengen, moet een groep verzetsstrijders tegen alle verwachtingen in een reeks missies voltooien. Maar er zijn spionnen in de buurt, dus je moet voorzichtig zijn en je moet je er altijd van bewust zijn dat er spelers zijn die de boel proberen te saboteren. Geweldig voor een grote groep van 5-10 spelers.

Lees ook:  Hoe Speel je Patience / Solitaire? Speluitleg & Spelregels

3. Potion Explosion Board Game

Het Potion Explosion bordspel is een strategisch bordspel zoals geen ander. Met behulp van gekleurde knikkers brouwen de spelers drankjes en matchen ze de benodigde ingrediënten. De knikkers komen uit een gave automaat en de spelers streven ernaar om punten te scoren en explosies te creëren. Het spel duurt tussen de 30-60 minuten en kan met 2-4 spelers gespeeld worden.

2. Codenames

Codenames

Ontketen je innerlijke spion met het Codenames spel. Splits in twee teams en selecteer een spionagemeester. De spionagemeester geeft je aanwijzingen om je te helpen raden wie de spion is waarmee je contact moet opnemen. Dit spel stimuleert de woordenassociatie en helpt je om strategisch te leren denken om aanwijzingen te geven aan je team zonder antwoorden weg te geven aan het rivaliserende team.

1. Pandemic

Pandemic Legacy- Season 1
Foto door: geigersplat

Werk samen om de vier epidemieën te genezen die de wereld in een alarmerend tempo overspoelen. Elke speler in Pandemic neemt een rol van de CDC op zich en begint het spel. U zal om de beurt, en samen, aan de slag gaan om elk van de vier ziekten te genezen voordat er een nieuwe epidemie uitbreekt en deze zich verspreidt. Het spel is voorbij als je in staat bent om alle ziekten te genezen, of als je faalt en er geen epidemieblokjes meer zijn. Koop uitbreidingspakketten voor Pandemic om om je spelervaring te verbeteren en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Niet gevonden wat u zocht? Pubers en tieners kunnen ook prima een spel uit de ‘beste bordspellen voor beginners‘ lijst spelen. Dus neem daar ook eens een kijkje.