Ga naar de inhoud

Leukste spellen om cadeau te geven

  • 29 min read
  • door

Welkom bij de lijst der lijsten voor cadeau tips op het gebied van kaart-, bord- en gezelschapsspellen. Wij hebben onze uiterste best gedaan om te zorgen dat er voor iedereen een aanrader op deze pagina bijzit.

Daarom is de lijst opgedeeld in verschillende onderdelen, namelijk:

Maak hiervan gebruik door op de naam te klikken en u gaat direct naar deze categorie to. Vind het perfecte cadeau voor je familie en vrienden!

Mocht u nu echt niks kunnen vinden, wat wij ons haast niet kunnen voorstellen, vraag ons dan gerust en wij zullen ons best doen u zo goed mogelijk te helpen.

KLASSIEKERS

In de categorie klassiekers zitten onze cadeau aanraders die tot de favorieten aller tijden behoren van veel bordspel fanaten. De spelen in deze lijst zijn daarom een top aanvulling op ieders collectie en een super leuk cadeau om te krijgen. Veel fanaten zijn bij een van deze klassiekers begonnen en spelen ze nog steeds met regelmaat.

7 WONDERS

7 wonders

Cijfer: 7.8
Aantal spelers: 2-7
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.34 / 5

In 7 Wonders bent u de leider van één van de 7 grote steden van de Oude Wereld. Verzamel grondstoffen, ontwikkel commerciële routes en onderstreep uw militaire overmacht. Bouw je stad en richt een architectonisch wonder op dat de tijd zal doorstaan.

CARCASSONNE

Carcassonne speelbord

Cijfer: 7.4
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 30-45 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.93 / 5

Carcassonne is een tegelplaatsingsspel waarbij de spelers een tegel met een stuk Zuid-Frans landschap erop trekken en plaatsen. Op de tegel kan een stad, een weg, een klooster, grasland of een combinatie daarvan staan, en deze moet naast de reeds gespeelde tegels worden gelegd, zodat de steden verbonden zijn met steden, wegen met wegen, etc….. Na het plaatsen van een tegel kan de speler besluiten om een van zijn pionnen op een van de gebieden te plaatsen: op de stad als ridder, op de weg als rover, op een klooster als monnik, of op het gras als boer. Als dat gebied compleet is, scoort die meepel punten voor de eigenaar. Lees ook onze volledige review.

TICKET TO RIDE

Ticket to Ride recensie

Cijfer: 7.6
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 30-60 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.96 / 5

Met een sierlijk eenvoudige speelwijze kan Ticket to Ride in minder dan 15 minuten aangeleerd worden, terwijl spelers elke beurt intense strategische en tactische beslissingen kunnen nemen. Spelers verzamelen kaarten van verschillende soorten treinwagons die ze vervolgens gebruiken om spoorwegen in Noord-Amerika te claimen. Hoe langer de routes, hoe meer punten ze verdienen. Extra punten zijn te verdienen voor degenen die de bestemmingstickets uitvoeren – doelkaarten die verre steden met elkaar verbinden; en voor de speler die de langste aaneengesloten route bouwt. Lees ook onze uitgebreide review.

De Kolonisten van Catan

catan

Cijfer: 7.2
Aantal spelers: 3-4
Speelduur: 60-120 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.35 / 5

In Catan proberen de spelers de dominante kracht te zijn op het eiland Catan door nederzettingen, steden en wegen te bouwen. Bij elke beurt worden dobbelstenen gegooid om te bepalen welke grondstoffen het eiland produceert. Spelers verzamelen de grondstoffen (kaarten) – hout, graan, steen, baksteen, schapen of steen – om hun beschavingen op te bouwen en zo tot 10 overwinningspunten te komen en het spel te winnen. Bekijk onze review voor meer informatie over Kolonisten van Catan.

PANDEMIC

pandemic legacy seizoen 1 bordspel

Cijfer: 7.7
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 45 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 2.43 / 5

In Pandemic zijn over de hele wereld meerdere kwaadaardige ziekten tegelijk uitgebroken! De spelers zijn specialisten op het gebied van ziektebestrijding met als missie het behandelen van ziektehaarden en het onderzoeken van behandelingen voor elk van de vier plagen voordat ze uit de hand lopen.

DOMINION

dominion
Foto door: mikehulsebus

Cijfer: 7.7
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 2.37 / 5

In Dominion begint elke speler met een identiek, zeer klein kaartspel. In het midden van de tafel staat een selectie van andere kaarten die de spelers kunnen “kopen” als ze zich die kunnen veroorloven. Door de keuze van de te kopen kaarten, en hoe ze hun handen spelen terwijl ze deze trekken, bouwen de spelers hun deck uit en streven ze naar de meest efficiënte weg naar de kostbare overwinningspunten aan het eind van het spel.

TOPPERS VOOR 2018

Elk jaar komen er nieuwe spellen bij. Omdat bordspellen verzamelen een dure hobby kan worden op den duur is het vaak een goede keus om één van de nieuwere spellen cadeau te doen. De kans is dan kleiner dat u vriend of familielid deze al aan zijn of haar collectie toegevoegd heeft. Daarnaast zijn dit de beste spellen van het afgelopen jaar, dus het is moeilijk voor te stellen dat iemand ontevreden zal zijn met een cadeau als dit. Voor meer toppers van 2018 kunt u onze beste bordspellen aller tijden bekijken.

CODENAMES DUET

Codenemas duet
Foto door: The Innocent

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 15-30 minuten
Leeftijd vanaf: 11+
Niveau: 1.38 / 5

Codenames Duet houdt de basiselementen van Codenames in stand – geef aanwijzingen in één woord om te proberen iemand je agenten te vinden onder de agenten op de tafel – maar nu werk je als team samen om al je agenten te vinden.

MAGIC MAZE

Magic Maze

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 1-8
Speelduur: 3-15 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.77 / 5

Magic Maze is een real-time, coöperatief spel. Elke speler kan elke held controleren om die held een specifieke actie te laten uitvoeren, waartoe de andere spelers geen toegang hebben: Verplaats naar het noorden, verken een nieuw gebied, neem een roltrap…. Dit alles vereist een rigoureuze samenwerking tussen de spelers om de helden op een verstandige manier te verplaatsen. Je mag tijdens het spel echter maar voor korte tijd communiceren; de rest van de tijd moet je spelen zonder elkaar visuele of geluidssignalen te geven. Als alle helden erin slagen om het winkelcentrum te verlaten in de beperkte tijd die aan het spel is toegewezen, waarbij elk van hen een zeer specifiek item heeft gestolen, dan wint iedereen samen.

CLANK!

clank
Foto door: The Innocent

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: 30-60 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 2.24 / 5

Steel uw weg naar avontuur in het deckbuilding bordspel Clank! Sluipen in een boze drakenhol om kostbare artefacten te stelen. Duik dieper om meer waardevolle buit te vinden. Verkrijg kaarten voor je deck en zie hoe je dief vaardigheden groeien.

KINGDOMINO

Kingdomino
Foto door: saksi

Cijfer: 7.4
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 15-20 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.19 / 5

In Kingdomino ben je een Heer die op zoek is naar nieuwe landen om je koninkrijk uit te breiden. U moet alle landerijen, graanvelden, meren en bergen verkennen om de beste percelen te vinden. Maar wees voorzichtig, want sommige andere heren zijn ook dol op deze landen…..

VOOR ALLE LEEFTIJDEN

De spellen in de lijst ‘voor alle leeftijden’ zijn toegankelijk voor een zeer breed publiek, met name door de eenvoudige regels en creatieve speelwijzen. U kan deze met een gerust hart cadeau doen aan zowel jong als oud!

Lees ook:  7 Wonders Duel Recensie - Een verhaal van 2 steden

SPLENDOR

Splendor

Cijfer: 7.5
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 1.83 / 5

Splendor is een spel van munt-verzamelen en kaartontwikkeling. Spelers zijn kooplieden uit de Renaissance die edelsteenmijnen, transportmiddelen en winkels proberen te kopen – allemaal om de meeste prestigepunten te verwerven. Als je rijk genoeg bent, kun je op een gegeven moment zelfs een bezoek krijgen van een edelman, wat natuurlijk je prestige verder zal vergroten.

TSURO

tsuro

Cijfer: 6.7
Aantal spelers: 2-8
Speelduur: 15 minuten
Leeftijd vanaf:  8+
Niveau: 1.25 / 5 

Tsuro is een mooi en eenvoudig spel waarbij je voor je eigen loper een tegel legt om bij elke beurt weer verder te gaan. Het doel is om je loper langer op het bord te houden dan wie dan ook, maar naarmate het bord voller wordt, wordt dit moeilijker omdat er minder lege plekken over zijn…. en een andere spelersfiche kan ook je eigen pad uitbreiden in een richting die je liever niet wilt gaan. Tsuro is eenvoudig te introduceren bij nieuwe spelers, duurt slechts 15 minuten en werkt voor elk aantal spelers van 2 tot 8.

KING OF TOKYO

King of Tokyo recensie

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 2-6
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.51 / 5 

In King of Tokyo speel je als gemuteerde monsters, gigantische robots en vreemde buitenaardse wezens, die allemaal Tokio vernietigen en elkaar kapotmaken om de enige echte koning van Tokio te worden.

Aan het begin van elke beurt gooit u zes dobbelstenen, die de volgende zes symbolen laten zien: 1, 2 of 3 Overwinningspunten, energie, genezing en aanval. In drie opeenvolgende worpen, kies of je al dan niet de dobbelsteen wilt houden of weggooien om overwinningspunten te winnen, energie te winnen, de gezondheid te herstellen of andere spelers aan te vallen om Tokio UW gebied te maken. Lees ook onze complete review van King of Tokyo.

Het Verboden Eiland

Cijfer: 6.8
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 1.74 / 5 

Het Verboden Eiland is een visueel verbluffend coöperatief bordspel. In plaats van te winnen door te concurreren met andere spelers zoals de meeste spellen, moet iedereen samenwerken om het spel te winnen. Spelers bewegen om de beurt hun pionnen over het ‘eiland’, dat gebouwd is door de vele prachtige zeefdruk tegels te plaatsen voordat het spel begint. Naarmate het spel vordert, zinken er steeds meer eilandtegels, waardoor ze niet meer beschikbaar zijn en het speltempo toeneemt. Spelers gebruiken strategieën om te voorkomen dat het eiland zinkt, terwijl ze proberen om schatten en voorwerpen te verzamelen. Naarmate het waterpeil stijgt moeten er steed moeilijkere keuzes gemaakt worden.

CAMEL UP

Camel Up

Cijfer: 7.1
Aantal spelers: 2-8
Speelduur: 20-30 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.49 / 5

In Camel Up wedden maximaal acht spelers op vijf race kamelen, in een snelle race rond een piramide. Hoe eerder je je inzet plaatst, hoe meer je kunt winnen – als je het goed raadt, natuurlijk. Kamelen lopen echter niet netjes, soms landen ze bovenop een andere en worden ze naar de eindstreep gedragen. Wie gaat wanneer lopen? Dat hangt allemaal af van hoe de dobbelstenen uit de piramide dobbelstenenshaker komen, die één dobbelsteen vrijgeeft op een moment dat de spelers lang genoeg pauzeren om te zien wie er daadwerkelijk beweegt!

MYSTERIUM

Mysterium
Foto door: Mário Ciríaco

Cijfer: 7.5
Aantal spelers: 2-7
Speelduur: 42 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 1.93 / 5

Mysterium speelt zich af in de jaren 1920. Toen ontdekte de heer MacDowell, een begaafd astroloog, onmiddellijk een bovennatuurlijk wezen bij het betreden van zijn nieuwe huis in Schotland. Hij verzamelde vooraanstaande mediums uit zijn tijd voor een buitengewone seance, en ze hebben zeven uur de tijd om contact op te nemen met de geest en alle aanwijzingen te onderzoeken die het kan bieden om een oud mysterie te doorgronden.

TIENERS EN VOLWASSENEN

De spellen in de lijst ‘voor tieners en volwassenen’ bieden meer uitdaging voor de mensen die beter bekend zijn met bordspellen. Dit zorgt er voor dat de doorgewinterde speler meer voldoening hieruit kan halen. Deze spellen bieden allemaal een hoger moeilijkheidsniveau en zijn daarom een leuk geschenk voor de echte fanaten en mensen die van een uitdaging houden. Voor meer ideeën voor tieners en volwassenen kunt u ook de volledige posts bekijken.

SHERIFF OF NOTTINGHAM

sheriff of nothingham

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 3-5
Speelduur: 60 minuten
Leeftijd vanaf: 13+
Niveau: 1.67 / 5

In Sheriff of Nottingham zullen de spelers niet alleen Nottingham als koopman van de stad kunnen ervaren, maar elke beurt zal één speler zelf in de schoenen van de Sheriff stappen. Spelers geven aan dat ze goederen in de stad willen brengen, goederen die in het geheim in hun jutezak zijn opgeslagen. De Sheriff moet dan bepalen wie er met hun goederen in de stad komt, wie er geïnspecteerd wordt, en wie hun goederen in beslag mag laten nemen!

FLASH POINT: FIRE RESCUE

flash point fire rescue

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 2-6
Speelduur: 45 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.21 / 5

Flash Point Fire Rescue: De oproep komt binnen….. “112, wat is uw noodgeval? Aan de andere kant is er een paniekerig antwoord “VUUR! Even later trek je de beschermende pakken aan die je in leven zal houden, verzamel je materiaal en haast je je naar de scène van een brandende inferno. Het team heeft slechts enkele seconden om de situatie te beoordelen en een aanvalsplan op te stellen – dan spring je in actie zoals de getrainde professional die je bent. Je moet je angsten onder ogen zien, nooit opgeven, en bovenal als team samenwerken omdat de brand woedt, het gebouw dreigt in te storten en er levens in gevaar zijn.

Dit spel staat ook in onze lijst met leukste coöperatieve bordspellen, vergeet daar niet een kijkje te nemen als je graag samen werkt in plaats van tegen elkaar!

GALAXY TRUCKER

galaxy trucker
Foto door: garyjames

Cijfer: 7.5
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 60 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.32 / 5

Galaxy Trucker: In een melkwegstelsel ver weg, ver weg….. hebben ze ook rioolsystemen nodig. Corporation Incorporated bouwt ze. Iedereen kent hun chauffeurs — de dappere mannen en vrouwen die geen gevaar vrezen en die, als het loon goed genoeg was, zelfs door de hel zouden vliegen.

Nu kunt u zich bij hen aansluiten. U krijgt toegang tot geprefabriceerde ruimteschipcomponenten die slim uit rioolbuizen zijn vervaardigd. Kun je een ruimteschip bouwen dat duurzaam genoeg is om stormen van meteoren te weerstaan? Gewapend genoeg om zich te verdedigen tegen piraten? Groot genoeg om een grote bemanning en waardevolle lading te vervoeren? Snel genoeg om er als eerste te komen?

SMALL WORLD

small world

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 40-80 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 2.37 / 5

In Small World strijden spelers om verovering en controle over een wereld die gewoonweg te klein is om iedereen te huisvesten.

Ontworpen door Philippe Keyaerts als een fantasierijke opvolger van zijn bekroonde Vinci, wordt Small World bewoond door een absurde groep personages zoals dwergen, tovenaars, reuzen, orcs, en zelfs mensen, die hun troepen gebruiken om grondgebied te bezetten en aangrenzende landen te veroveren om de andere rassen van de aarde te veroveren.

LORDS OF WATERDEEP

lords of waterdeep

Cijfer: 7.8
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 60-120 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 2.49 / 5

In Lords of Waterdeep, een strategie bordspel voor 2-5 spelers, neem je de rol aan van een van de gemaskerde Lords of Waterdeep, geheime heersers van de stad. Via je agenten rekruteer je avonturiers om namens jou op zoektocht te gaan, beloningen te verdienen en je invloed op de stad te vergroten. Breid de stad uit door nieuwe gebouwen aan te schaffen die nieuwe acties op het bord openen, en belemmer – of help – de andere heren door Intrigue-kaarten te spelen om je zorgvuldig uitgestippelde plannen uit te voeren.

Lees ook:  Leukste Risk versie, de 8 beste speciale edities op een rij

OUDERE KINDEREN

Spellen voor het hele gezin moeten leuk zijn voor zowel kinderen als volwassenen. De spelen in deze lijst geven net wat meer uitdaging dat de ‘standaard’ familie spellen, maar houden het toch simple genoeg zodat iedereen ervan kan genieten.

COLT EXPRESS

Cijfer: 7.2
Aantal spelers: 2-6
Speelduur: 30-40 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 1.81 / 5

In Colt Express speel je een bandiet die op hetzelfde moment een trein berooft als andere bandieten, en je doel is om de rijkste outlaw van het Oude Westen te worden. Het spel bestaat uit vijf ronden, en elke ronde heeft twee fasen.

ESCAPE: THE CURSE OF THE TEMPLE

escape the curse of the temple
Foto door: saksi

Cijfer: 7.1
Aantal spelers: 1-5
Speelduur: 10 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.48 / 5

Escape: The Curse of the Temple is een coöperatief spel waarin spelers moeten ontsnappen (duh…..) aan een tempel (oh echt….) die vervloekt is (verrassend….) voordat de tempel instort en een of meer ontdekkingsreizigers doodt, waardoor iedereen verliest.

CASTLE PANIC

Castle Panic

Cijfer: 6.7
Aantal spelers: 1-6
Speelduur: 60 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 1.67 / 5

Castle Panic is een coöperatief, licht strategiespel voor 1 tot 6 spelers vanaf 10 jaar. Spelers moeten samenwerken om hun kasteel, in het midden van het bord, te verdedigen tegen monsters die uit het bos aan de randen van het bord aanvallen. Spelers wisselen kaarten uit, raken en doden monsters, en plannen samen strategieën om hun kasteeltorens intact te houden. De spelers winnen of verliezen samen, maar alleen de speler met de meeste overwinningspunten wordt uitgeroepen tot Meester Slayer. Spelers moeten de overleving van de groep in evenwicht brengen met hun eigen wens om te winnen.

TAKENOKO

takenoko

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 45 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.98 / 5 

In Takenoko cultiveren de spelers percelen, irrigeren ze en kweken ze een van de drie soorten bamboe (groen, geel en roze) met de hulp van de keizerlijke tuinman om deze bamboetuin te onderhouden. De speler die zijn percelen het beste beheert, de meeste bamboe kweekt en tegelijkertijd de delicate eetlust van de panda voedt, wint het spel.

ICE COOL

ice cool
Foto door: JackyTheRipper

Cijfer: 6.9
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1.02 / 5

ICECOOL is een spel waarbij elke ronde een van de spelers de rol van de Hall Wachter(ook wel “de Catcher” genoemd) op zich neemt – zijn doel is om pinguïns te vangen en daar punten voor te krijgen. De anderen (ook wel bekend als “Runners”) zullen proberen door verschillende deuren te rennen en zo vis (die hun punten geeft) op hun weg te bemachtigen. Wanneer de Hall Wachter de andere pinguïn eenmaal heeft gevangen of wanneer een van de andere pinguïns door alle 3 de deuren is gegaan die vis bieden, is de ronde voorbij. Elke speler neemt één keer de rol van Hall Wachter op zich en aan het eind van het spel is de winnaar degene met de meeste punten op de viskaarten.

JONGE KINDEREN

Voor de echt jonge kinderen zijn er vaak junior edities uitgegeven van bekende bordspellen. dit is een leuke manier voor de kinderen om kennis te maken met de spellen die hun ouders of oudere broers en zussen spelen.

Catan Junior

catan junior

Cijfer: 6.7
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1.52 / 5

Catan: Junior vindt plaats op een ring van eilanden waar 2 tot 4 spelers schuilplaatsen bouwen en het mysterieuze Spooky Island tegenkomen, waar de spookkapitein woont. Elk eiland genereert een specifieke grondstof: hout, geiten, stroop of zwaarden, en spelers kunnen goud verwerven. Elke speler begint met twee piratenverblijven op verschillende eilanden, en kan de grondstoffen die hij of zij aanschaft gebruiken om schepen te bouwen, schuilplaatsen te bouwen of hulp te krijgen van Coco the Papegaai. Door schepen te bouwen kunnen ze hun netwerk uitbreiden; hoe meer schuilplaatsen ze bouwen, hoe meer grondstoffen ze kunnen ontvangen. Kijk uit voor de gevreesde spookkapitein!

Carcassonne Junior

Carcassonne Junior
Foto door: binaryflow

Cijfer: 6.8
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 10-20 minuten
Leeftijd vanaf: 4+
Niveau: 1.14 / 5

Op 14 juli, de nationale feestdag in Frankrijk, worden de schapen, kippen en koeien vrijgelaten in de stad Carcassonne. De kinderen hebben veel plezier bij het vangen van de dieren voor de schemering.

De spelers trekken op hun beurt een landschapstegel en plaatsen deze; in tegenstelling tot in het normale Carcassonne, passen ze altijd bij elkaar. De tegels tonen onder andere kinderen in de kleuren van de spelers op de wegen. Als een weg klaar is, plaatst elke speler een van zijn pionnen op elke passende foto.

De eerste speler die al zijn pionnen weet te plaatsen wint het spel.

Monopoly Junior

Monopoly Junior
Foto door: mikehulsebus

Cijfer: 4.9
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 45 minuten
Leeftijd vanaf: 5+
Niveau: 1.18 / 5 

Monopoly Junior: Sluit je aan bij suikeroom Pennybags en zijn nichtjes en neefjes voor een dag vol sensatie op de pretpark – de achtbaan, de magieshow, de waterglijbaan, de spelletjeshal en nog veel meer.

Uno Junior

Uno Junior

Cijfer: 5.7
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd vanaf: 3+
Niveau: 1.18 / 5

UNO Junior: Spelers krijgen 5 kaarten gedeeld, de rest vormt een trekstapel. De eerste kaart van de trekstapel wordt omgedraaid en de spelers nemen om beurten de bovenste kaart van de aflegstapel. Kaarten kunnen overeenkomen op aantal, kleur of dier. Een speler die niet in staat is een kaart te matchen moet van de trekstapel trekken. Een speler moet “UNO” roepen zodra hij op één kaart over heeft. Een speler die hier niet in slaagt en door een andere speler wordt uitgedaagd, moet 2 kaarten trekken. De eerste speler die al zijn kaarten kwijt is wint.

Betoverde doolhof

LABYRINTH
Foto door: Kilroy_locke

Cijfer: 5.7
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 15 minuten
Leeftijd vanaf: 5+
Niveau: 1.20 / 5

Ravensburger heeft een hele lijn van betoverde doolhofspellen spellen uitgebracht. Het bord heeft een set tegels die stevig op het bord zijn bevestigd; de overige tegels waaruit het doolhof bestaat schuiven in en uit de rijen. Eén tegel blijft altijd buiten het doolhof, en de spelers nemen om de beurt deze extra tegel en schuiven deze in een rij van het doolhof, zo bewegen al de tegels in de rij en duwen ze er weer één uitaan de andere kant van het bord; deze nieuw verwijderde tegel wordt het stuk voor de volgende speler om toe te voegen aan het doolhof.

RHINO HERO

RHINO HERO
Foto door: The Innocent

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 5-15 minuten
Leeftijd vanaf: 5+
Niveau: 1.03 / 5

Rhino Hero: De spelers beginnen het spel elk met vijf dakkaarten, en om de beurt voegen ze muren en daken toe aan één gebouw. In een beurt plaats je eerst muren op de hoogste verdieping, dan kies je een dakkaart in je hand en plaats je deze op de muur. Elke dakkaart is voorzien van markeringen die aangeven waar de volgende speler muren op de kaart moet plaatsen. Daarnaast dwingen sommige dakkaarten een speler om speciale acties uit te voeren, zoals het plaatsen van een tweede dak, het veranderen van de speelrichting, of het verplaatsen van de Super Rhino naar een nieuwe locatie op de toren. Houd uw handen stevig vast!

De eerste speler die al zijn dakkaarten heeft gebouwd wint het spel. Als het gebouw instort, verliest de speler die de instorting heeft veroorzaakt automatisch, en de speler met de minste dakkaarten in de hand wint.

PARTY GAMES

‘Party games’ zijn leuk en simpel en gemaakt om met grote groepen te spelen. Vaak is er weinig uitleg nodig en kan iedereen zo voor de eerste keer meegenieten. Kijk hier voor meer ideeën voor grote groepen?

DIXIT

Dixit doos

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 3-6
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1.25 / 5

In Dixit is één speler de verteller van de beurt en kijkt naar de afbeeldingen op de 6 kaarten in zijn of haar hand. Van een daarvan maakt ze een zin en zegt die hardop (zonder de kaart aan de andere spelers te tonen).

Lees ook:  Hoe speel je Fluxx? Speluitleg & Spelregels

Elke andere speler kiest de kaart in zijn handen die het beste bij de zin past en geeft de geselecteerde kaart aan de verteller, zonder deze aan de anderen te tonen.

De verhalenverteller schudt haar kaart met alle ontvangen kaarten. Alle foto’s worden met de beeldzijde naar boven getoond en elke speler moet wedden op welke foto de verhalenverteller heeft ingezet.

Als niemand of iedereen de juiste kaart vindt, scoort de verteller 0, en elk van de andere spelers scoort 2. Anders scoort de verhalenverteller en degene die het juiste antwoord heeft gevonden 3. Spelers scoren 1 punt voor elke stem op hun eigen kaart.

Het spel eindigt als het dek leeg is of als een speler 30 punten scoort. In beide gevallen wint de speler met de meeste punten.

De Weerwolven van Wakkerdam

Wakkerdam

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 3-10
Speelduur: 10 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.41 / 5

Weerwolven is een snel spel voor 3-10 spelers waarin iedereen een rol krijgt: Een van de slinkse Weerwolven, de lastige Troublemaker, de behulpzame Seer, of een van de tientallen verschillende personages, elk met een speciale vaardigheid. In de loop van een enkele ochtend bepaalt uw dorp wie een weerwolf is….. want alles wat nodig is om te winnen is een weerwolf lynchen!

CODENAMES

Codenames

Cijfer: 7.8
Aantal spelers: 2-8
Speelduur: 15 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 1.34 / 5

In Codenames strijden twee teams om te zien wie als eerste contact kan leggen met al hun agenten. Spymasters geven aanwijzingen van één woord die kunnen wijzen op meerdere woorden op het bord. Hun teamgenoten proberen woorden van de juiste kleur te raden en tegelijkertijd de woorden van de tegenstander te vermijden. En iedereen wil de moordenaar vermijden.

SUSHI GO PARTY!

Sushi Go Party!

Cijfer: 7.6
Aantal spelers: 2-8
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.31 / 5

Sushi Go Party, een uitgebreide versie van de bestseller Sushi Go!, is een partyschotel van mega maki, super sashimi, en eindeloze edamame. Je verdient nog steeds punten door het kiezen van winnende sushi combo’s, maar nu kun je elk spel aanpassen door à la carte te kiezen uit een menu van meer dan twintig verrukkelijke gerechten. Bovendien kunnen tot acht spelers deelnemen aan het sushi-feest. Laat de goede tijden beginnen!

VOOR 2 SPELERS

Veel van de spellen op deze lijst zijn voor mensen die veel vrienden en kennissen hebben die ook van bordspellen houden. Soms wil je een spel cadeau doen aan iemand die vaak met een partner of kind spelletje speelt. Als dat het geval is heeft u aan deze hieronder genoemde spellen echte winnaars! Kijk ook op de complete lijst voor 2 spelers voor cadeau ideeën.

JAIPUR

Jaipur

Cijfer: 7.5
Aantal spelers: 2
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 1.53 / 5

Jaipur, hoofdstad van Rajasthan. Je bent een van de twee machtigste handelaren in de stad.

Maar dat is niet genoeg voor jou, want alleen de koopman met twee Seals of Excellence heeft het voorrecht om uitgenodigd te worden voor het hof van Maharaja.

U zult het dus beter moeten doen dan uw directe concurrent door het kopen, ruilen en verkopen tegen betere prijzen, terwijl u een oogje in het zeil houdt op uw beide kameelkuddes.

Een kaartspel voor twee doorgewinterde handelaren!

PATCHWORK

Cijfer: 7.8
Aantal spelers: 2
Speelduur: 15-30 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.71 / 5

In Patchwork strijden twee spelers om de meest fraaie (en hoog scorende) lappendeken op een persoonlijk 9×9 speelbord. Om te beginnen met spelen leg je alle patches willekeurig in een cirkel en plaats je een marker direct met de klok mee van de 2-1 lap. Elke speler neemt vijf knoppen – de valuta/punten in het spel – en er wordt iemand gekozen als startspeler. Lees hier onze volledige review.

7 WONDERS DUEL

Cijfer: 8.1
Aantal spelers: 2
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 2.24 / 5

In veel opzichten lijkt 7 Wonders Duel op het moederspel 7 Wonders, aangezien spelers door de drie eeuwen heen kaarten aanschaffen die grondstoffen leveren of hun militaire of wetenschappelijke ontwikkeling bevorderen om een beschaving en complete wonderen te ontwikkelen.

SANTORINI

Santorini
Foto door: zapata131

Cijfer: 7.9
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.76 / 5

Santorini is een toegankelijk strategiespel, eenvoudig genoeg voor een basisschool klaslokaal met als doel om diepgang en inhoud te bieden voor hardcore gamers om te ontdekken. De regels zijn eenvoudig om te leren en uit te voeren.

Onitama

Onitama
Foto door: mattridding

Cijfer: 7.6
Aantal spelers: 2
Speelduur: 15-20 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.66 / 5 

Onitama is een spel voor twee spelers. Het is een ‘perfecte informatie’ en abstract spel met een willekeurige startopstelling. Op een 5×5 bord beginnen beide spelers met vijf pionnen aan hun zijde, met de hoofdpion in het midden.

KLEIN, SNEL EN GOEDKOOP

Spellen en cadeaus hoeven niet altijd groot en duur te zijn. Neem nu de spellen op deze lijst. Vele zijn zeer goedkoop en makkelijk mee te nemen. Echter zijn ze er niet minder leuk om! Vergeet niet om ook een kijkje te nemen in onze top 10 bordspellen onder 15 euro!

LOVE LETTER

Love Letter

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 20 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 1.20 / 5

Love Letter is een spel van risico, deductie en geluk voor 2-4 spelers. Je doel is om je liefdesbrief in de handen van prinses Annette te krijgen terwijl je de brieven van concurrerende vrijers afbuigt. Vanaf een stapel met slechts zestien kaarten begint elke speler met slechts één kaart in de hand; één kaart wordt uit het spel gehaald. In een beurt trek je één kaart, en speel je één kaart, in een poging om anderen te ontmaskeren en uit het spel te gooien. Krachtige kaarten leiden tot vroege winsten, maar maken je een doelwit. Vertrouw echter te lang op zwakkere kaarten, en je brief kan in het vuur gegooid worden!

HANABI

Cijfer: 7.2
Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 25 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.71 / 5

Hanabi, vernoemd naar het Japanse woord voor “vuurwerk” – is een coöperatief spel waarin de spelers proberen om de perfecte vuurwerkshow te creëren door de kaarten in de juiste volgorde op tafel te leggen (In het Japans is hanabi geschreven als 花火; dit zijn respectievelijk de ideogrammen bloem en vuur).

FOR SALE

For Sale

Cijfer: 7.2
Aantal spelers: 3-6
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 1.28 / 5

For Sale is een snel, leuk spel dat over het kopen en verkopen van onroerend goed gaat. Tijdens de twee verschillende fases van het spel bieden de spelers eerst op meerdere gebouwen en vervolgens, nadat alle gebouwen zijn gekocht, verkopen ze de gebouwen voor de grootst mogelijke winst.

RED7

RED7
Foto door: PZS69

Cijfer: 7.0
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 5-30 minuten
Leeftijd vanaf: 9+
Niveau: 1.67 / 5

De regels van “RED” zijn eenvoudig: de hoogste kaart wint! Maar “RED” is slechts één van de zeven spellen die je in Red7 speelt, en als je aan het eind van je beurt het huidige spel niet wint, ben je eruit! De laatste persoon die staat wint de ronde. Het spel in Red7 heeft 49 kaarten: elk in de kleuren van de regenboog genummerd van 1 tot en met 7.

HAPPY SALMON

HAPPY SALMON

Cijfer: 7.0
Aantal spelers: 3-6
Speelduur: 2 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1.13 / 5

Happy Salmon is een eenvoudig, ultrasnelle, zeer dwaas kaartspel.

Er zijn geen beurten. Spelers roepen de actie op hun kaarten zo snel als ze kunnen. Wanneer twee spelers een match hebben, vieren ze dit door de actie uit te voeren. Acties zijn de klassieke “High 5”, de verenigende “Pond It”, de verwoede “Switcheroo” en de heerlijke en bizarre “Happy Salmon”.

Elke keer dat een speler een wedstrijd viert, leggen ze snel een kaart weg. De eerste persoon die al zijn kaarten kwijt is wint.

We hebben ons best gedaan om in elke categorie wat minder bekende spellen spellen in Nederland op te nemen zodat u ook voor de meer fanatieke bordspel verzamelaars altijd iets te kiezen hebt.

Heeft u niet gevonden wat u zocht en bent u opzoek naar een spel voor een specifieke situatie, kijk dan eens verder op de site. Wij hebben voor veel verschillende situaties leuke lijstjes met ideeën met bord en gezelschapsspellen opgesteld.