Meteen naar de inhoud

Beste bordspellen voor volwassenen (die ze wél graag spelen!)

  • 10 min read
Splendor

Bordspellen zijn voor iedereen en komen in verschillende vormen, maten en niveaus. Daarom hebben we een selectie voor nieuwe gamers, meer gevorderde spelers of volwassenen die op zoek zijn naar gezelschapsspellen voor grotere groepen gemaakt. Deze lijst met leukste bordspellen voor volwassenen is een startpunt om spellen te vinden die leuk, interactief en uitdagend zijn.

Als je op zoek bent naar meer uitdagende spellen raden we je aan om de site te verkennen. Wij hebben bijvoorbeeld de leukste spellen onder de 15, 25 en 50 euro op een rij gezet.

Voor beginnende spelers

Wij denken dat deze opties op beginners-niveau de beste manier zijn om nieuwe gamers de leuke kant van bordspellen te laten zien: Ze vereisen een eenvoudigere strategie en zijn snel te leren, maar ze brengen genoeg spannende beslissingen met zich mee om volwassenen aan te spreken. Veel van deze spellen zijn kindvriendelijk, en verschillende hebben uitbreidingspakketten om meer spelers te accommoderen of om complexiteit toe te voegen.

Snel verzamelspel: Splendor

Splendor beginners bordspel volwassenen

Spelers: 2 to 4
Speelduur: 30 minutes

Hoe speel je het? Splendor is een renaissancethema-spel waarin grondstoffen worden verzameld. Spelers treden op als edelsteenhandelaren, die met behulp van fiches edelsteenkaarten kopen en later in het spel de aandacht van edelen trekken om nog meer punten te verdienen. Elke beurt kiest elke speler tussen het trekken van edelsteenfiches, het kopen van een kaart, of het reserveren van een kaart voor latere aankopen en het nemen van een gouden joker fiche. Wanneer een speler een edelsteenmijnkaart op voorraad heeft, kan hij die kaart gebruiken als korting op andere kaart aankopen. De eerste speler met 15 punten prestige (verdiend door het kopen van edelstenenkaarten van een hoger niveau en het overhalen van edelen) wint het spel.

Waarom is het leuk? Het duurt ongeveer 15 minuten om de regels van Splendor aan een speler te leren, wat betekent dat je meer tijd hebt om verschillende rondes te spelen – en dat wil je waarschijnlijk ook wel. Splendor is niet zo interactief als sommige van de andere spellen op deze lijst, omdat spelers geen bord delen of met elkaar moeten ruilen, maar het is eenvoudig genoeg om tijdens het spelen met vrienden te praten en toch aandacht te besteden aan de acties van andere mensen.

Introductie in strategie spellen: Carcassonne

Carcassonne bordspel voor volwassenen

Spelers: 2 to 5
Speelduur: 30 to 45 minutes

Hoe speel je het? Carcassonne is een stedenbouwkundig spel dat het strategisch plaatsen van tegels en arbeiders omvat. Het is iets makkelijker te leren dan Catan, met een lichte strategie en een kortere speeltijd. Spelers trekken en plaatsen elke beurt een willekeurige tegel om middeleeuwse vestingwerken te bouwen, inclusief wegen, steden, kloosters en boerderijen, en plaatsen hun volgelingen op die locaties om punten te verdienen. De score is afhankelijk van de grootte van de voltooide ontwikkelingen en de volgelingen die erop geplaatst worden. De speler met de meeste punten aan het eind van het spel wint.

Lees ook:  Beste space en ruimtevaart bordspellen - Ready for take-off?

Waarom is het leuk? Omdat alle spelers samen de kaart bouwen, is Carcassonne erg interactief. Het spelregelboek is gemakkelijk te navigeren voor spelers van alle vaardigheidsniveaus. Ook gaan de beurten gaan snel. Hoewel het ontwikkelen van een rustig Frans platteland een minder prikkelend thema is in vergelijking met sommige andere spellen is Carcassonne zeker de moeite waard om aan je collectie toe te voegen. U kunt onze volledige recensie lezen voor meer informatie over dit bordspel.

Klassieker onder fans: Ticket to Ride

Ticket to ride leuk volwassenen bordspel

Spelers: 2 to 5
Speelduur: 30 to 60 minutes

Hoe speel je het? Ticket to Ride is een trein-thema, cross-country avonturen spel. Spelers gebruiken kaarten om treinroutes te claimen en naar steden in Noord-Amerika te reizen, en punten te verdienen door bestemmingen met elkaar te verbinden. Spelers kunnen elkaar afsnijden, waardoor concurrenten gedwongen worden om langere routes te nemen. Als een speler na het gebruik van de eerste 43 twee (of minder) treinen over heeft, krijgen de andere spelers nog een beurt en dan is het spel afgelopen. De spelers tellen hun punten en trekken de waarde van de nog niet voltooide routes af van het totaal; de persoon met de meeste punten wint het spel. (Ticket to Ride is er in verschillende variaties als je meer geavanceerde opties wilt; Persoonlijk raad Ticket to Ride Europe aan, wat het spel iets dichter bij huis brengt!).

Waarom is het leuk? Het concept is gemakkelijk te begrijpen, maar het is een uitdaging om de routes in de gaten te houden en al je bestemmingen af te ronden voordat de treinen opraken. Dit spel heeft niet zo veel interactie als spellen die met handel te maken hebben, maar iedereen bouwt op hetzelfde bord, waardoor het spel heerlijk frustrerend wordt als andere spelers je plannen tegenwerken. De treinreizende avonturenverhalen spreken tot de verbeelding, en de felgekleurde stukken en het bord zijn leuk om naar te kijken (hoewel het bord vrij groot is op een tafel). Met twee spelers duurt het spel 45 minuten. Meer weten? Lees dan onze volledige recensie.

Voor meer gevorderde spelers

Deze spellen hebben meer complexe strategieën – en dus meer gecompliceerde regels – maar de onderliggende mechanismen zijn eenvoudig. Deze zijn een goede volgende stap voor de meeste volwassenen (geen super-serieuze gamers) die op zoek zijn naar meer uitdaging. Deze spellen hebben ook de neiging om langere speeltijden te hebben en zijn over het algemeen wat duurder..

Welbekende klassieker: Catan

Spelers: 3 to 4
Speelduur: 60 to 120 minutes

Hoe speel je het? Catan is een spel waarin spelers grondstoffen verzamelen om nederzettingen, steden en wegen te bouwen om punten te verdienen. Ze verzamelen die grondstoffen als een dobbelsteenworp overeenkomt met de getallen op de tegels waar ze nederzettingen of steden hebben gebouwd, en door met elkaar te ruilen. Spelers krijgen ook punten door de langste aaneengesloten weg aan te leggen of het grootste leger te hebben, verkregen door ontwikkelingskaarten te kopen die met grondstoffen gekocht kunnen worden. Als iemand een zeven gooit, beweegt de rover om spelers te blokkeren bij het verzamelen van grondstoffen, en spelers kunnen strategisch nederzettingen bouwen om anderen te verhinderen om naast hen te bouwen. De speler die als eerste 10 overwinningspunten heeft behaald wint.

Lees ook:  Hoe speel je Ik hou van Holland? Speluitleg & Spelregels

Waarom is het leuk? Catan is bekend geworden omdat het het spel is die Eurogames populair gemaakt heeft, die meer strategie vereisen dan geluk en geen spelers uit een spel uitsluiten/buitensluiten. Het is strategisch, interactief en leuk om te spelen. De regels zijn meer diepgaand dan die van onze aanraders voor beginners, dus dit spel is een stuk makkelijker te spelen als iemand die er bekend mee is andere spelers uitleg kan geven. En de speeltijd is langer dan die van Splendor, Carcassonne en Ticket to Ride. Op 123bordspellen.com hebben wij verschillende artikelen over Kolonisten van Catan gepubliceerd. Zoals de review van het basisspel, de leukste uitbreidingen en de leukste spin-offs.

Bouw je eigen beschaving in: 7 Wonders

7 wonders

Spelers: 2 to 7
Speelduur: 30 minutes

Hoe speel je het? 7 Wonders is een spel waarin je een beschaving opbouwt en kaarten trekt. Spelers trekken willekeurig een oude stad, en ze hebben drie tijdperken de tijd – in totaal 18 beurten – om hun beschaving te ontwikkelen en punten te verdienen. Steden kunnen grondstoffen produceren, die korting geven op toekomstige aankopen (net als in Splendor) en kunnen worden verhandeld met buren (zonder de gespannen onderhandelingen zoals in Catan). Met behulp van deze grondstoffen kunnen spelers ook hun beschavingen bouwen door munten te verdienen, hun leger uit te breiden, wonderen van de Oude Wereld te bouwen, de wetenschap te verkennen, gilden te creëren, en civiele en commerciële structuren te bouwen. De speler met de meeste punten aan het eind van het 3de tijdperk wint.

Waarom is het leuk? Het niveau van dit spel is zo hoog dat het een paar rondes kan duren om het te beheersen, maar de regels zijn gemakkelijk te begrijpen en de rondes niet te slepend – met slechts 18 beurten is het spel trouw aan zijn 30 minuten durende schatting van de speeltijd. Daarnaast is er wel interactie tussen spelers maar niet van die ongemakkelijke onderhandelingen tussen spelers (of met de bank) als bijvoorbeeld bij De Kolonisten van Catan.

Voor grotere groepen

Deze spellen zijn snel te leren en te spelen, zeer interactief en ontworpen om een grote groep erbij te betrekken – ze kunnen helpen het ijs te breken met vreemden of voor een leuke familie activiteit zorgen. Veel spellen kunnen gezelschapsspellen zijn, maar in deze categorie hebben we gezocht naar spellen die ten minste zes spelers kunnen accommoderen – hoe meer, hoe beter.

Lees ook:  Hoe speel je Risk? Speluitleg & Spelregels

Interactief spel voor alle leeftijden: Dixit

Dixit doos

Spelers: 3 to 6
Speelduur: 30 minutes

Hoe speel je het? Dixit is een verhaal spel waarbij afbeeldingen worden gebruikt en uitgebeeld. Een beurt begint wanneer één speler (de verhalenverteller) een kaart uit zijn hand beschrijft met één woord of zin, en elk van de andere spelers kiest de best passende kaart uit hun hand om in het geheim deze voor te leggen. Alle kaarten (inclusief de kaart van de verteller) worden geschud en onthuld, en de spelers stemmen op welke kaart het beste past bij de aanwijzingen van de verteller. Spelers verdienen punten voor het correct raden van de kaart van de verteller of voor het feit dat andere spelers hun kaart hebben geraden. Als minstens één speler, maar niet alle spelers, de kaart van de verteller raadt, krijgen zowel de verteller als die speler meer punten.

Waarom is het leuk? Dixit is een uniek, gezinsvriendelijke party game vergelijkbaar met Apples to Apples of Cards Against Humanity. Het kost slechts een paar minuten om te leren. Hoewel de strategie van Dixit licht is, kun je punten verdienen door slim en creatief te zijn. En de afbeeldingen zijn prachtig. Plus, meerdere uitbreidingspakketten houden het spel lang interessant.

Spionachtig leuk: Codenames

Codenames

Spelers: 2 to 8
Speelduur: 15 minutes

Hoe speel je het? Codenames is een spel waarbij de spelers zich in twee teams verdelen om woorden te raden. Een speler van elk team fungeert als spy-master en geeft aanwijzingen van één woord om zijn team te laten uitzoeken welke kaarten op de tafel de spionnen binnen het eigen team verbergen. Bij het raden moeten spelers kaarten vermijden die de agenten, omstanders en de moordenaar van het andere team vertegenwoordigen (wat een direct verlies veroorzaakt). Alleen de spymasters hebben toegang tot de sleutelkaart die onthult welke kaarten overeenkomen met de personages. Het eerste team dat al hun agenten weet te vinden wint.

Waarom is het leuk? Dit gezelschapsspel is een makkie om te leren en zeer interactief. Het spelers limiet is flexibel, het kan gespeeld worden met extra spelers voorbij de achtpersoons limiet (hoewel grotere teams betekent dat debatteren langer kan duren), en de regels omvatten ook twee- en drie-speler varianten.

Na het spelen van deze spellen toe aan het serieuzere werk? Neem dan een kijkje bij de 25 beste bordspellen aller tijden.

🕶 Subscribe!

Blijf op de hoogte en ontvang onze nieuwste berichten direct in je mailbox.

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons privacybeleid