In het artikel van vandaag proberen wij eens iets anders, namelijk: redenen om juist niet Catan te spelen.
Hiermee willen wij niet zeggen dat Catan een slecht spel is, integendeel. Echter willen wij wel belichten dat er meer in de wereld van bordspellen te ontdekken valt dan simpelweg Catan (en andere beginners bordspellen).
Hopelijk kunnen wij je overtuigen eens een nieuw spel uit te proberen, wellicht vind je wel iets heel tofs!
Redenen om Catan niet te spelen
Nu zijn redenen om wel of niet voor een bepaald spel te kiezen natuurlijk heel persoonlijk. Wij hebben in deze top 10 ons best gedaan onze mening tot een minimum te beperken, en simpelweg enkele tekortkomingen van Catan te bespreken. Wij zijn benieuwd wat je er van vindt!
10. Je bent Catan ontgroeid
Catan was ontzettend leuk toen je nog jong en onervaren was in de wereld van bordspelletjes. Echter ben je nu 10 of misschien wel 20 jaar verder en heb je een hele wereld aan mogelijkheden ontdekt.
Waarschijnlijk ben je er dan ook achter gekomen wat voor soort spelletjes je zelf leuk vind, tactische spellen, meer puzzelachtige spellen of juist deckbuilders. Nu je eenmaal in het diepen gesprongen bent kun je niet meer terug.
9. Serieuze spelers kijken neer op Catan
Veel echte bordspel fans hebben door de jaren heen een echte haat-liefde relatie met Catan opgebouwd. Veel van ons durven het wellicht niet toe te geven, maar blijven het spelletje toch wel echt leuk vinden bij de juiste gelegenheid.
Echter wordt er ook veel ‘slecht’ of wat neerbuigend over het spelletje gepraat in de wereld van echte bordspel fanaten.
8. Geluk speelt een grote rol
In Catan wordt veel beslist op basis van geluk. Heb jij deze ronde genoeg grondstoffen om eindelijk die straat met dat dorp te bouwen voordat je tegenstander die lucratieve plek op de map overneemt of niet? Geen idee, hier heb je 0 invloed op, het wordt allemaal door de dobbelsteen bepaald.
Of heeft iemand de rover op jouw beste stukje land neergezet en probeer je 10 rondes een 7 te gooien om hier van af te komen, maar lukt dat maar niet? Helaas, dat is het spel.
Mensen die af en toe een spelletje spelen vinden dit vaak niet zo erg, dit kan je namelijk ook juist het gevoel geven iets heel goed te doen terwijl je eigenlijk op basis van geluk wint. Voor serieuzere bordspelers is dit echter vaak een no-go, zij willen winnen op basis van hun superieure tactiek en niet door het geluk (of pech) van de dobbelsteen.
7. Catan is geen kort spelletje
Catan is niet een spelletje wat je eventjes tussendoor kunt spelen. En hoewel de officiële speeltijd 1 tot 2 uur is, kan dit makkelijk uitlopen tot 3 tot 4 uur. Hier heb ik niet altijd tijd voor of zin in.
Zeker niet als je bedenkt dat je in dezelfde tijd meerdere potjes Dominion, Patchwork of andere echte toppers kunt spelen.
6. Je verlies kan bij beurt 1 bepaald zijn
Een groot deel van de uitkomst van het spel wordt nog voor de eerste beurt bepaald, namelijk bij het plaatsen van je dorp en stad. Als je hierbij een verkeerde keuze maakt, of simpelweg geen mogelijkheid hebt om een goede strategische keuze te maken, dan sta je vanaf het begin achter.
Je kunt gedurende het spel alles perfect doen, alle beslissingen goed afwegen, en nog verliezen omdat je in het begin alleen slechte opties had om voor te kiezen.
Dit kan erg demotiverend zijn voor spelers die in deze positie zitten, en je ziet het vaak aan ze af, ze hebben naar 20-40 minuten al opgegeven, en zitten alleen nog aan tafel voor de gezelligheid.
5. Catan is voor 3-4 spelers
Catan is niet met 2 spelers te spelen, wat ontzettend jammer is voor het spel. Nu hebben zie hier natuurlijk de verschillende Catan kaartspellen voor uitgebracht, maar dat zijn in wezen totaal andere spellen.
Daarnaast kan je het basisspel ook niet met meer dan 4 spelers spelen, anders moet je weer een uitbreidingsset aanschaffen die je wellicht op dat moment niet in huis hebt.
Oftewel, het aantal spelers komt redelijk nauw.
4. Catan wordt pas leuk met uitbreidingen
Het basisspel van Catan is wel heel erg simpel en biedt spelers weinig opties om doormiddel van strategische beslissingen de uitkomst van het spel te beïnvloeden. Veel mensen die ik ken spelen het spel alleen nog als Steden & Ridders er bij komt, of niet.
Nu zijn er natuurlijk nog veel andere uitbreidingen die ook veel nieuwe elementen aan het spel toevoegen, en als je die nog niet geprobeerd hebt raad ik je deze ook zeker aan.
3. Iedereen heeft Catan in de kast staan
Zo veel mensen hebben het spel tegenwoordig in de kast staat, wat natuurlijk ook een teken van het succes van Catan is, dat het altijd een optie is. Dit maakt het spel vaak de automatische keuze.
Ik zou juist het tegenovergestelde willen voorstellen. Juist omdat iedereen het in de kast heeft staan, kan je het vrijwel altijd spelen. Als je dus bij iemand op bezoek bent die ook andere spellen in de kast heeft staan, probeer die dan eens. Er komen nog meer dan genoeg mogelijkheden in je leven voorbij om Catan te spelen.
2. Je hebt Catan al te vaak gespeeld
Als je zoals mij veel van bordspellen houdt, dan speel je het waarschijnlijk elke kans die je krijgt. En in het verleden was de kans heel groot dat de keuze dan op Catan viel. Dit betekent dat je het spel waarschijnlijk al tientallen of misschien wel meer dan honderd keer gespeeld hebt gedurende je leven.
Een 51ste keer het zelfde spelletje spelen voegt waarschijnlijk niet heel veel aan je leven toe, maar een nieuw spelen voor de eerste keer spelen wellicht wel. Dus als ik de kans krijg, kies ik voor optie twee!
1. Er zijn simpelweg veel betere spellen
Ik zal heel eerlijk zijn, Catan is absoluut geen slecht spel, zoals ik in mijn review al uitgebreid bespreek. En het staat ook nog steeds in mijn kast.
Echter heeft de tijd het spel simpelweg ingehaald. Het spel is nu meer dan 25 jaar oud en in die tijd zijn er veel betere spellen uitgekomen.
Als Catan je enthousiast gemaakt heeft over de hobby is nu je kans om een stap dieper te gaan. Bekijk bijvoorbeeld de top 25 bordspellen eens voor een nieuwe uitdaging!
Catan beu? Probeer dit eens!
Ben je toe aan wat anders dan Catan? Dan kunnen wij van harte Het Stenen Tijdperk aanbevelen als een opvolger en wat serieuzer strategisch bordspel.
Hanno is eigenaar van 123Bordspellen.com, en speelt en verzamelt sinds zijn 8ste fanatiek bordspellen.