Meteen naar de inhoud

Wat zijn de beste bordspellen voor beginners?

  • 13 min read
Dixit

Als je ooit geprobeerd hebt vrienden of vriendinnen te introduceren in de prachtige wereld van bord en gezelschapsspellen maar zij bij het horen van andere spellen als Ticket to Ride, Kolonisten van Catan of Carcassonne al afhaken, hebben wij hier een aantal spellen voor je op een rij gezet waarvoor zij misschien wel warmlopen.

Hieronder tref je de lijst met 9 beste bordspellen voor beginners. Bordspellen die niet zo veel gespeeld zijn als de hiervoor genoemde drie, niet te moeilijk zijn om in korte tijd uit te leggen en allemaal beschikken over een thema die aanstekelijk is. Hopelijk kan je ze hiermee overhalen zich wat meer te verdiepen in deze prachtige hobby!

Overigens vinden wij zelf dat Ticket to Ride (lees onze recensie), Kolonisten van Catan (lees onze recensie) en Carcassonne (lees onze recensie) ook echt goede beginners bordspellen zijn, alleen doen wij hier een poging u minder bekende bordspellen voor te leggen! Om onze volledige review van elk van deze spellen te lezen (en onze indruk te krijgen waarom het ook goede bordspellen voor beginners zijn) kunt u op de naam klinken om naar de gewenste pagina te gaan!

De 9 leukste bordspellen om met beginners te spelen:

9. Zombie Dice Horde Edition

Zombie Dice

Foto door: Inntrepid

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 2-99
Speelduur: 10-20 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 1.00 / 5

Rol dobbelstenen om te zien hoeveel hersens u kunt eten voordat u drie geweerschoten in het gezicht krijgt. De eerste speler die 13 hersenen eet, wint. Zombie Dice Horde Edition is zo gemakkelijk uit te leggen dat ik het net in twee zinnen deed. Klinkt als een ideaal spel om aan beginners uit te leggen toch?

Nu voor de iets gedetailleerdere uitleg:

In Zombie Dice ben je een zombie. Je wilt hersenen – meer hersens dan je zombie maatjes. De 13 aangepaste dobbelstenen zijn jouw slachtoffers. Probeer je geluk om hun hersens op te eten, maar stop met rollen voordat de shotgun schoten jouw beurt beëindigt! Wie het eerste 13 hersenen eet, wint het spel. Elke spel duurt 10 tot 20 minuten, dus als nieuwe spelers het niet leuk vinden zitten ze niet aan een potje van meerdere uren vast, en kan in één ronde worden gespeeld.

Bij elke beurt pak je drie dobbelstenen uit de doos en rol je deze. Een hersen symbool is een punt waard aan het einde van de ronde, terwijl voetstappen je toestaan ​​om deze specifieke dobbelsteen opnieuw te gooien. Shotgun schoten aan de andere kant zijn nogal slecht, want als je tijdens je beurt drie shotgun schoten verzamelt, is het voorbij voor jou en krijg je geen punten. Nadat je drie dobbelstenen hebt gegooid, kun je beslissen of je je huidige herencollectie wilt behouden of dat je je geluk wilt proberen door nieuwe dobbelstenen te pakken zodat je er weer drie hebt en opnieuw kan gooien.

Zombie Dice Horde Edition bevat het Zombie Dice-basisspel, evenals Zombie Dice 2: Double Feature en Zombie Dice 3: Schoolbus-uitbreidingen, samen met een stoffen tas en een notitieblok om die smakelijke hersen-scoren bij te houden.

8. Tsuro of the Seas

Tsuro of the Seas

Cijfer: 6.6
Aantal spelers: 2-8
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.43 / 5

In Tsuro of the Seas leg je tegels om te navigeren door woeste zeeën, vermijd je ondertussen dat je van de rand van het bord valt, omzeil je de andere spelers en hongerige draken. De constante dreiging van je naderende dood is wat dit spel zo leuk maakt. Bonus: speel zonder de draken en je hebt de Zen Garden-achtige originele Tsuro, een net zo populair spel.

Lees ook:  Hoe speel je Kingdomino? Speluitleg & Spelregels

Elke beurt voegen spelers “wake” -tegels toe aan het 7×7 tegels grote speelbord; elke tegel heeft twee “wake-verbindingen” aan elke rand, en terwijl de tegels op het bord worden geplaatst, creëren ze een verbonden netwerk van paden. Als een wake voor een schip wordt geplaatst vaart dit schip naar het einde van de wake. Als het schip van het bord verdwijnt, is die speler uit het spel.

Nieuw in Tsuro of the Seas zijn daikaiju tegels, welke zeemonsters en andere wezens van de diepte vertegenwoordigen. En daikaiju kan bewegen: elke tegel heeft vijf pijlen, vier voor beweging in elk van de hoofdrichtingen en een andere voor rotatie. De speler die aan de beurt is gooit twee zes-zijdige dobbelstenen; gooi je 6, 7 of 8, dan zullen de daikaiju bewegen. Om te bepalen in welke richting de daikaiju-tegels bewegen, maakt de speler een tweede worp, dit keer met een enkele dobbelsteen.

Gooit hij of zij 1-5 in de tweede worp dan verplaats elke daikaiju volgens de bijbehorende pijl. Een 6 in de tweede worp betekent een nieuwe daikaiju-tegel aan het bord toevoegen. Als een daikaiju-tegel een wake-tegen, een schip of een andere daikaiju-tegel raakt, wordt de object uit het spel verwijderd. Hoe meer daikaiju-tegels op het speelbord, des te sneller bevind je je in een benarde situatie.

Wat Tsuro of the Seas zo leuk voor beginnende spelers maakt is dat het zeer simpel uit te leggen is, geen grote boek met spelregels bevat en ook in ongeveer 30 minuten gespeeld kan worden.

7. Dixit

Dixit doos

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 3-6
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 6+
Niveau: 1.25 / 5

Dixit is winnaar van het 2010 Spiel des Jahres.

Eén speler is de verteller voor de beurt en kijkt naar de afbeeldingen op de 6 kaarten in zijn of haar hand. Van een van deze kaarten maakt hij of zij een zin en zegt het hardop (zonder de kaart aan de andere spelers te tonen).

Elke andere speler selecteert de kaart in zijn of haar eigen handen die het best overeenkomt met de zin en geeft de geselecteerde kaart aan de verteller, zonder deze aan de anderen te laten zien.De verteller schudt zijn of haar eigen kaart met alle ontvangen kaarten. Alle kaarten worden met de afbeelding naar boven getoond en elke speler moet gokken over welke kaart de verhalenverteller vertelde.

Als niemand, of iedereen, de juiste kaart vindt, scoort de verteller 0 punten, elk van de andere spelers scoort 2 punten. In alle andere gevallen scoren de verteller en degene die het goede antwoord heeft gevonden 3 punten.  Het spel eindigt als het kaartspel leeg is of als een speler 30 punten scoort. In beide gevallen wint de speler met de meeste punten het spel.

Dixit is een variant op andere spellen die een zelfde soort spelsysteem hanteren, wat het herkenbaar maakt, en zorgt dat het snel te leren is voor nieuwe spelers. Met een moeilijkheidsgraad van 1.25 is het spel makkelijk te leren voor beginners.

6. 221B Baker Street

221B Baker Street

Cijfer: 6.0
Aantal spelers: 2-6
Speelduur: 90 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 1.81 / 5

221B Baker Street is het adres in Londen van ’s werelds meest gevierde fictieve detective, Sherlock Holmes, en zijn toegewijde compagnon Dr. Watson. In dit spel begin je bij 221B en reis je door de straten en steegjes van Londen en verzamel je aanwijzingen en pogingen om de meest intrigerende mysteries op te lossen die Holmes en Watson ooit hebben meegemaakt.

Lees ook:  10 Beste Nieuwe Bordspellen van de Laatste Jaren - Nieuw en Onvergetelijk!

Elke speler neemt de rol van detective Holmes aan. Elke zaak wordt weergegeven door een kaart met een misdaad die in verhaalvorm is verteld, een selectie van vermoedelijke verdachten en een lijst met locaties die bij die misdaad betrokken zijn staan hierop beschreven. Aanwijzingen zijn overal in Londen verborgen, één op elk van de veertien locaties. Spelers moeten aanwijzingen van alle locatie verzamelen en ze noteren op hun checklists terwijl ze proberen de antwoorden te vinden op de vragen die op de kaart staan.

Natuurlijk bevat de plaats delict vaak essentiële aanwijzingen en controleert een voorzichtige detective altijd bij de buren. Toch kun je bijna overal in de stad iets belangrijks leren. De eerste speler die de juiste antwoorden weet te vinden op een mysterie of misdrijf, terugkeert naar 221B en de oplossing aankondigt, is de winnaar.

Het originele 221B Baker Street Board-spel is in 1975 gecreëerd en auteursrechtelijk beschermd door de Amerikaanse schrijver Jay Moriarty (dba Antler Productions). De Braziliaanse versie van dit spel staat bekend als Scotland Yard, niet te verwarren met de Spiel des Jahres-winnaar 1983, ook Scotland Yard genoemd.

5. Ladies and Gentlemen

Ladies and Gentlemen

Cijfer: 6.6
Aantal spelers: 4-10
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 14+
Niveau: 2.02 / 5

Het ongewone en asymmetrische spel Ladies & Gentleman brengt spelers naar de wereld van glitter en glamour. In teams van twee – één die een man speelt en één een vrouw – proberen de spelers het best uitziende en meest beroemde stel samen te brengen die het grote bal zullen bijwonen. De taak van de man is om zoveel mogelijk geld te verdienen, wat de dame dan zal besteden aan sieraden, kleding en exclusieve accessoires.

Elk team heeft zijn eigen actiekaarten om zijn taken uit te voeren, en hoe meer de spelers hun personages belichamen – flirterige, door mode geobsedeerde dames en rijke, arrogante, pretentieuze heren – hoe leuker en explosiever het spel zal zijn!

4. King of Tokyo

King of Tokyo

Cijfer: 7.3
Aantal spelers: 2-6
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 8+
Niveau: 1.51 / 5

In King of Tokyo speel je als gemuteerde monsters, gigantische robots en vreemde buitenaardse wezens – die allemaal Tokio vernietigen en elkaar mishandelen om de enige echte koning van Tokio te worden.

Aan het begin van elke beurt gooi je zes dobbelstenen, die één van de volgende zes symbolen kunnen weergeven: 1, 2 of 3 overwinningspunten, energie, genezing en aanval. In drie opeenvolgende beurten kies je welke dobbelsteen je wilt behouden of weggooien om overwinningspunten te winnen, energie te vergaren, gezondheid te herstellen of andere spelers aan te vallen.

De beste speler zal Tokyo bezetten en extra overwinningspunten verdienen, maar die speler kan niet genezen en moet alle andere monsters in zijn eentje onder ogen zien!

Om het spel te winnen, moet je Tokyo vernietigen door 20 overwinningspunten te verzamelen, of het enige overlevende monster zijn als de gevechten zijn geëindigd.

King of Tokyo is een favoriet spel onder kinderen en zal daarom door beginnende bordspel-spelers ook makkelijk te leren zijn.

Lees ook:  10 Leukste bordspellen gebaseerd op tv-series en films

Lees ook onze complete review.

3. Het Verboden Eiland

Forbidden Island

Cijfer: 6.8
Aantal spelers: 2-4
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd vanaf: 10+
Niveau: 1.74 / 5

Het Verboden Eiland is een avonturenspel van Gamewright. Het heeft wat weg van zijn voorganger (De Vergeten Stad) maar biedt absoluut een frisse ervaring. In het spel heb je een avonturenkaart met een aantal kenmerken. Elke kaart heeft zijn eigen voordelen. Werk samen met andere spelers en vindt vier oude schatten. Elke schat bestuurt een van de vier essentiële elementen.

Het speelveld van actie is het niemandsland van het Verboden Eiland (Forbidden Island) ergens achter de horizon verborgen. Nog iets dat het spel extreem spannend maakt tot het laatste moment, namelijk het eiland zinkt! Je kunt alle schatten bezitten en iedereen achterlaten. Maar je zult je nooit veilig voelen totdat je in de helikopter stapt en opstijgt.

2. Mice and Mystics

Mice and Mystics

Cijfer: 7.4
Aantal spelers: 1-4
Speelduur: 120 minuten
Leeftijd vanaf: 7+
Niveau: 2.65 / 5

Mice and Mystics is een coöperatief avonturenspel waarin de spelers samenwerken om een koninkrijk dat in gevaar is te redden. Ze zullen talloze tegenstanders tegenkomen, zoals ratten, kakkerlakken en spinnen, en natuurlijk de grootste van alle gruwelen: de huiskat van het kasteel, Brodie.

Mice and Mystics is een moedig innovatief spel dat spelers in een steeds veranderende, interactieve omgeving plaatst en een uitgebreide verhaallijn biedt die de spelers helpen bij het spelen van het spel. Met het Cheese-systeem kunnen spelers de kruimels van kostbare kaas die ze onderweg vinden oppotten, en deze gebruiken om hun muizen te ondersteunen met nieuwe vaardigheden

Mice and Mystics zal elke groep vrienden een onvergetelijk avontuur bieden waar ze nog jaren over zullen praten, ongeacht het speelniveau van de groepsleden. Het spel staat ook op de lijst met bordspellen die alle gamers een keer gespeeld moeten hebben.

1. Betrayal at the House on the Hill

Betrayal at the House on the Hill

Foto door: Chris Barnard

Cijfer: 7.1
Aantal spelers: 3-6
Speelduur: 60 minuten
Leeftijd vanaf: 12+
Niveau: 2.37 / 5

In Betrayal at the House on the Hill bouwen spelers door middel van tegels neer te leggen kamer voor kamer hun eigen spookhuis. Dit betekend dat geen enkel potje het zelfde is en het speelbord altijd anders is. Het spel is ontwikkeld voor 3 tot 6 spelers, iedere speler speelt één van de zes beschikbare karakters. Een van de spelers zal de rest verraden, het is aan de overige spelers om de verrader te verslaan!

House on the Hill is misschien wel het moeilijkste spel op deze lijst maar ik ben er van overtuigd dat het ook beginnende spelers zeker zal aanspreken. De regels zijn niet heel ingewikkeld en het bied veel interactie. Probeer het eens uit!

Hiermee zijn we aan het einde gekomen van de lijst met 9 beste bordspellen voor beginners! Heb je wat ideeën opgedaan om je vrienden of vriendinnen over te halen mee te doen aan een volgende spelletjesavond of hebben wij er één gemist die volgens jou niet op deze lijst mag ontbreken? Laat het ons dan weten!

Als je vrienden wat meer geïnteresseerd raken in deze prachtige hobby is het misschien verstandig een kijkje te nemen op de lijst met de 25 beste bordspellen aller tijden. Je zou ze deze toppers toch niet willen onthouden?

🕶 Subscribe!

Blijf op de hoogte en ontvang onze nieuwste berichten direct in je mailbox.

We sturen je nooit spam en delen nooit je e-mailadres.
Lees meer in ons privacybeleid