Ga naar de inhoud

Leukste spellen als Carcassonne: 5 goede tips

  • 7 min read
  • door

Leukste spellen als Carcassonne

Carcassonne is al jaren een begrip onder vele spelletjes liefhebbers. Het is een strategisch en uitdagend bordspel dat eenvoudig te spelen is.

Er zijn tal van verschillende uitvoeringen die je in een compleet andere wereld brengen. Werelden van draken, ridders en ketters. Met het spel waan je jezelf volledig in een andere wereld en beleef je keer op keer weer een fantastisch avontuur.

Het spel werkt met tegels met daarop delen van wegen of steden die geplaatst dienen te worden in een logische vorm. In elke uitvoering en uitbreiding komt dit tegelsysteem terug waardoor je eenvoudig de vele uitbreidingen speelt zonder dat je je al te veel hoeft in te lezen in nieuwe regels.

Echter, Carcassonne is ontzettend veelzijdig en wanneer je het speelt, heb je telkens weer een nieuw en spannend doel voor ogen.

Top 5 strategische spellen net als Carcassone

Wanneer je de tal van speelmogelijkheden hebt beleefd van Carcassonne en je bent opzoek naar een alternatief voor Carcassonne, dan zijn er tal van opties beschikbaar.

Bekijk de top 5 aan beste alternatieve voor het spel en laat je verrassen door unieke en spannende strategische spellen, die net als Carcassonne een element van spanning, uitdaging en fantasie bezitten en dus in vele opzichte vergelijkbaar zijn.

5. Het 7 Wonders Duel

Duik in de wereld van prestigieuze gebouwen en wonderen. In het bordspel 7 Wonders Duel is elke speler een leider van een beschaving met als rol om gebouwen en wonderen zien te bouwen.

In Carcassonne bouw je de regio Carcassonne in oud Frankrijk op, in 7 Wonders duel bouw je een hele beschaving uit de oudheid op!

Het spel is prachtig vormgegeven waardoor je helemaal opgaat in een andere wereld en uren speelplezier beleefd aan dit spannende en tactische spel. Net als Carcassonne is het aan jou om tactisch te spelen en jouw medespeler te slim af te zijn.

Het spel speelt zich af in drie verschillende tijdperken, waar je ontdekkingen kunt doen, muntstukken kunt winnen en je leger kunt versterken, om zo wonderen te kunnen verrichten in elk tijdperk.

Lees ook:  Leukste spellen als Monopoly - Probeer deze eens!

Je wint het spel door een militaire overheersing, een wetenschappelijke overheersing of een burgerlijke overwinning. De speler met de meeste overwinningspunten wint het spel.

Het spel is speciaal ontworpen voor twee spelers en duurt ongeveer 30 minuten. Echter kun je het spel tal van keren blijven spelen en blijft het uitdagend en afwisselend. Het spel vergt enig tactisch inzicht waardoor het is aan te raden vanaf 10 jaar te spelen.

Lees ook onze uitgebreide recensie!

4. Machiavelli

Het Machiavelli bordspel is een strategisch kaartspel waarbij spelers zo snel mogelijk gebouwen moeten kopen. Elke speler kan rollen uitkiezen en gebruikmaken van specifieke speciale eigenschappen. Zo ben je bijvoorbeeld de ene beurt een koning en daarna weer een moordenaar of een bouwmeester.

In Machiavelli bouw je net als bij Carcassonne aan een stad. Hier koop je echter steeds de gebouwen voor goud, welke je dan voor de rest van het spel bezit.

In het spel is van belang om steeds weer een slimme zet te doen en je tegenstanders steeds weer te slim af te zijn. Het spel is een echt denkspel wat wellicht enige oefening kost. Lukt het jou om een stad te bouwen met acht gebouwen?

Het spel is voor twee spelers en duurt ongeveer een uur. Het is zeer strategisch waarvoor je tactisch moet denken, vandaar dat het aan te raden is om vanaf 10 jaar te spelen.

Een voordeel vergeleken met het Carcassonne spel en de andere bordspellen op deze ljst is dat het spel in een klein doosje zit, waardoor je het gemakkelijker mee op reis neemt (lees hier meer over onze reisspel tips).

Of lees onze uitgebreide review en speluitleg.

3. Patchwork

patchwork_bordspel

Patchwork is een gezelschapsspel dat net als Carcassonne enorm tactisch is. Het idee is om zoveel mogelijk lapjes te verzamelen op je dekentableau. Hier heb je de juiste middelen voor nodig en een goed inzicht.

Lees ook:  Vanavond een date? 6 Bord- en gezelschapsspellen voor een date avond

Wanneer het jou lukt om zoveel mogelijk punten binnen te slepen kun je als eerst een deken scoren.

Veel mensen zullen niet direct aan Patchwork denken als alternatief voor Carcassonne, maar toch heb ik er voor gekozen om hem in deze lijst op te nemen. Ten eerste is het een introductiespel (spel goed voor beginners), ten tweede heb je het bekende element uit Carcassonne van het plaatsen van tegels op je speelbord.

Elk spel is weer uniek gezien elk spel weer andere volgorde heeft. Het spel is eenvoudig en heeft geen ingewikkelde regels. Daarnaast is het een spannend tactisch spel vol met leuke uitdagingen.

Het spel is te spelen door twee personen en duurt slechts 15 minuten. Daardoor kun je snel meerdere keren spelen en beleef je steeds weer nieuwe combinaties aan tactische uitdagingen. Het spel is niet erg lastig en dus voor elke leeftijd geschikt.

Lees ook onze review en speluitleg.

2. De Legenden van Andor

De Legenden van Andor is een prachtig avonturen spel met unieke en creatieve regels en vormgeving. Het spel speelt zich af in een fantasieland, waar Andor zich moeten verdedigen tegen diverse monsters, zoals trollen en draken.

Dit is spel is anders dan de andere op deze lijst, omdat je niet bezig bent een stad, land of beschaving op te bouwen, net als in Carcassonne. Maar bij dit spel probeer je juist een bestaande beschaving/stad te verdedigen.

In het spel gebeuren tal van spannende gebeurtenissen waardoor spelers voortdurend worden gedwarsboomd. In het spel is het van belang dat je goed overleg pleegt en gezamenlijke gevechten aangaat om zo te overleven en de slechteriken te verslaan.

De Legenden van Andor bestaat uit vijf uitdagende legenden en beschikt over een dubbelzijdig speelbord. Genoeg mogelijkheden en afwisseling dus. Door de verschillende startopstelling is elk spel weer uniek en uitdagend.

Het spel is geschikt voor twee tot vier personen en is voor elke leeftijd. Echter is het spel zeer tactisch en is het aan te raden om het spel vanaf tien jaar te spelen.

Lees ook:  Hoe speel je saboteur? Speluitleg & Spelregels

Het spel duurt ongeveer 90 minuten, maar kan eenvoudig de hele avond lang duren wanneer je de tal van mogelijkheden ontdekt.

1. De Kolonisten van Catan

catan

De Kolonisten van Catan is een perfect alternatief voor het Carcassonne spel en lijkt op Carcassonne in vele opzichten. In het Catan spel heb je net als met Carcassonne te maken met tal van tactische mogelijkheden en kun je uren aan speelplezier beleven.

Ook in Catan werk je aan het opbouwen van je steden en dorpen. Echter liggen de tegels hier al vast op het bord.

Elke speler begint met 2 dorpen op het tegelbord met akkers, heuvels, rivieren en bergen. Wanneer het jouw beurt is gooi je met 2 dobbelstenen om te bepalen welke grondstoffen elke speler krijgt toegewezen. Dit is afhankelijk van waar de spelers zijn dorpen heeft geplaatst.

Nadat de grondstoffen verdeeld zijn mag er onderhandelt worden. Je hebt namelijk een combinatie aan grondstoffen nodig voor het bouwen van nieuwe dorpen, straten en steden. Alleen met de juiste combinatie kun je dit veroorloven.

Tijdens het bouwen komen heel wat uitdagingen kijken en is het van belang om je kansen goed in te calculeren. De slimste speler die als eerste 10 punten binnen sleept, wint het spel.

Het spel is voor drie tot vier spelers en duurt ongeveer 90 minuten. Het spel is te spelen voor jong en oud en is gemakkelijk te begrijpen voor iedereen.

Lees ook onze recensie en speluitleg.