Ga naar de inhoud

Hoe speel je Machiavelli? Speluitleg & Spelregels

  • 6 min read
  • door

Machiavelli is een kaart spel dat door Bruno Faidutti werd bedacht. Het spel werd uitgebracht in het jaar 2000 en won ook de Nederlandse Spellenprijs in het jaar 2001. Het spel wordt door 999 Games in Nederland uitgegeven. Dit spel heeft wereldwijd de aandacht van spelers weten te winnen. Hierdoor is er ook een buitenlandse versie met de naam Citadels.

Het spel kan met 4 tot 7 spelers gespeeld worden (ook 2, 3 of 8 speler, bij uitbreiding) en het doel van het spel is voor elke speler om een sterke stad te bouwen. Wil je mijn mening weten over Machiavelli? Lees dan de recensie van Machiavelli.

Algemene speluitleg Machiavelli

De Machiavelli spelregels zijn niet moeilijk. Het spel draait om het bouwen van een sterke stad. Elke speler heeft hiermee hetzelfde doel. Je kunt een sterke stad bouwen door de bouwkaarten of door geld dat tijdens het spelen van het spel gewonnen wordt.

Om te beginnen krijgt elke speler 4 bouwkaarten en 2 goudstukken. De koningskaart of houten koning wordt gegeven aan de speler die het oudst is. Deze mag als eerste een karakter uitkiezen. Het aantal spelers geeft aan hoe het uitkiezen van de speelkarakters zal verlopen. Dit staat verderop in het artikel beschreven.

De koning schudt alle karakterkaarten en legt er een aantal op de tafel. Deze kaarten moeten open worden neergelegd. Het aantal open kaarten ligt aan hoeveel spelers mee doen. Zo heb je bij 4 spelers, twee open kaarten. En bij 5 spelers, heb je 1 open kaart. Bij 6 of 7 spelers zijn er geen open kaarten. Mocht het zo zijn dat de koning bij een van de neergelegde kaarten zit, dan moet deze kaart weer tussen de stapel worden gelegd en dan moet er in ruil daarvoor een nieuwe kaart worden gepakt.

Lees ook:  Hoe Speel je Bridge? Speluitleg & Spelregels

Nadat de karakterkaarten zijn weggelegd, kijkt de speler naar de laatste kaart van de stapel. De kaart wordt omgekeerd op tafel neergelegd, zonder dat anderen zien welke kaart dit is. Hij kiest dan zijn voor zichzelf een speelkarakter uit en moet dan de stapel kaarten doorgeven aan de volgende speler. Die volgende speler pakt dan ook weer een kaart en kiest zijn karakter uit. Dit doe je totdat iedereen een karakter heeft uitgekozen.

Op het moment dat elke speler zijn karakter heeft gekozen, dan kan de koning starten met het roepen van alle karakters. Dit moet gebeuren volgens de nummering die op de kaart staat. Zodra een karakter wordt geroepen, dan is deze speler aan de beurt.

De speler kan er dan voor kiezen om een gebouw te bouwen. Dit kan als je het aantal goudstukken dat hiervoor nodig is in jouw bezit hebt. De speler kan ook de eigenschappen gebruiken van het door hem uitgekozen karakter of 2 goudstukken kiezen of 2 bouwkaarten kiezen, waarvan er 1 terug moet worden gelegd onder de kaartenstapel.

Zodra elke speler aan de beurt is geweest, dan is een ronde voorbij. De speler die de koning was tijdens de ronde, mag nu de koningskaart krijgen en als eerste een karakter uitkiezen. Het spel komt tot een eind wanneer een speler 8 gebouwen heeft kunnen bouwen. Dan moeten de punten bij elkaar geteld worden. De speler met het meest aantal punten heeft het spel gewonnen.

De punten worden opgeteld door de waarde van de gebouwenkaarten op te tellen. De speler die als eerste 8 gebouwen heeft kunnen bouwen krijgt automatisch 4 punten als bonus. De speler die in de allerlaatste ronde ook 8 gebouwen heeft weten te bouwen, krijgt 2 punten als bonus, omdat hij niet de eerste is die 8 gebouwen heeft kunnen bouwen. De speler die van alle type gebouwen op z’n minst één van heeft kunnen bouwen krijgt 3 punten als bonus.

Lees ook:  Bordspellen spelen is goed voor kinderen. Dit is waarom!

Hoe kies je de karakterkaarten?

het kaartspel Machiavelli kun je met 2 tot 7 spelers spelen. De manier waarop je een karakter kiest, verschilt per aantal spelers.

machiavelli karakterkaarten

Hoe kies je een karakterkaart bij 2 spelers?

De koning (speler 1) die schudt alle karakter kaarten. De bovenste kaart wordt door de koning bekeken en omgekeerd op tafel gelegd, zodat niemand het kan zien. Hij kiest daarna zijn karakter uit en geeft de stapel door aan de tweede speler. Deze speler pakt ook een kaart en legt die omgekeerd op tafel en kiest daarna zijn karakter uit.

De stapel met kaarten geeft speler twee daarna weer terug aan de koning. De koning kiest dan weer een kaart en legt het omgekeerd op tafel. De laatste twee kaarten worden gegeven aan speler 2, hij mag ook een kaart kiezen en de andere omgekeerd op tafel plaatsen. Alle spelers moeten twee kaarten hebben.

Hoe kies je een karakterkaart bij 3 spelers?

De koning (speler 1) schudt alle karakterkaarten en bekijkt de kaart die boven ligt en plaats deze omgekeerd neer op tafel. Hij kiest zelf een speelkarakter en geeft de stapel door aan de speler 2. Deze speler kiest een karakterkaart en geeft de stapel kaarten aan speler 3. Deze kiest dan ook een kaart en geeft de stapel door aan de koning. Elke speler doet dit totdat iedereen voorzien is van twee kaarten.

Hoe kie je een karakterkaart bij 4 tot 7 spelers?

Zijn er 5 of meer spelers die het spel willen spelen? Dan worden de kunstenaar en koningin aan het spel toegevoegd. Daarna is het de koning (speler 1) die de kaarten schudt en een aantal kaarten open neerlegt op tafel. Bij 4 spelers zijn het er 3 open kaarten. Bij 5 spelers zijn het er 2 open kaarten. Bij 6 spelers is het 1 open kaart en bij 7 spelers zijn het er geen open kaarten. Wanneer de koning een van de open kaarten is, dan wordt die weer tussen de stapel gezet en moet er een nieuwe kaart gepakt worden.

Lees ook:  Hoe Speel je Toepen? Speluitleg & Spelregels